cz1.jpgOrosz agresszió Ukrajnában, energiaválság, gazdasági problémák – nincs könnyű helyzetben Csehország, amely 2022 júliusától a Tanács soros elnöke.

A Cseh Köztársaság idén július 1-től – 2009 után másodszor – tölti be a Tanács soros elnökségét. Az elnökség mottója: „Európa mint feladat: újragondolás, újjáépítés, megerősítés”. Ahogy az előző francia elnökségi prioritásokat, úgy a mostani ciklusét is a háború határozza meg – Petr Fiala így összegezte a cseh uniós elnökség alapelveit: „Európa nem csak a kontinens neve, amelyen élünk. Mindenekelőtt a közösen fenntartott és ápolt elvek és értékek együttese. Ilyen alapvető értékek a szabadság és a felelősség – az egyének és a nemzetek szabadsága is. Felelősség önmagunkért, családunkért, más polgárokért, de a minket körülvevő környezetért is.”

A fél év alatt Csehország öt, egymással szorosan összefüggő kiemelt területre összpontosít.

Menekültválság és Ukrajna háború utáni helyreállítása

Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját követően a cseh elnökség támogatja az EU erőfeszítéseit Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megvédésére, beleértve a szankciók megerősítését és az EU és tagállamai által nyújtott politikai és katonai támogatást is.

Az agresszió a második világháború óta a legsúlyosabb menekültválságot okozta. A cseh elnökség a szolidaritás, a hatékonyság és a rugalmasság elveire építve támogatja ennek kezelését, a rendelkezésre álló erőforrás és szakértelem összehangolt felhasználásával. Csehország a Bizottsággal együttműködve rugalmas pénzügyi támogatásokon és a leginkább érintett tagállamok, szervezetek és a civil szektor támogatásához szükséges struktúrák létrehozásán dolgozik, amelyben a gyermekek védelme és az oktatáshoz való hozzáférésük biztosítása prioritást élvez majd.

A cseh elnökség másik fontos feladata Ukrajna háború utáni újjáépítésének előkészítése: a kritikus infrastruktúra helyreállítása, az alapvető szolgáltatások biztosítása, az ellenállóképesség megerősítése, valamint Ukrajna gazdasági fellendülése és stabilitása.

Az energiabiztonság

Az EU nem függhet olyan országoktól, amelyek közvetlenül fenyegetik a biztonságát, ezért az orosz gáz-, olaj- és szénfüggőséget meg kell szüntetni. A cseh elnökség fókusza az energiabiztonság – amely jelenleg sürgetőbb, mint az energetikai átállás –, valamint a REPowerEU gyorsított végrehajtása: a források és a logisztika diverzifikálása, az energiatakarékosság és az átállás felgyorsítása alacsony kibocsátású és megújuló energiaforrásokra. A cseh elnökség dolgozik a gáztárolók téli feltöltésén, valamint az önkéntes közös beszerzések előmozdításán, amelyben az EU az oltóanyagok vásárlásához hasonlóan fel tudja használni a súlyát.


cz2.jpg
Kép forrása: a cseh elnökség Flickr oldala


A dekarbonizáció – amely alapját a Fit for 55 teremti meg – és a földgázról a hidrogénre való áttérés a hidrogéninfrastruktúra fejlesztésére vonatkozó ambiciózus terv végrehajtását igényli. Az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások mellett az infrastruktúra fejlesztése is kulcsfontosságú, amely erősíti az EU energiaügyi ellenálló képességét. A cseh elnökség foglalkozik az atomenergia szerepével az EU energiabiztonságának biztosításában és az éghajlati célok elérésében, emellett a közlekedésben a tiszta mobilitás és a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) fejlesztésével. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a magas energiaárak negatív társadalmi és gazdasági hatásainak csökkentésére. A karbonsemlegességre való áttérést hatékony szociális intézkedéseknek kell kísérniük, például a háztartások energiatakarékosságának támogatásával. Az inflációs nyomás és az emelkedő energiaárak miatt az energiatakarékosság egyre fontosabbá válik.

Kiberbiztonság és Európa védelmi képességeinek erősítése

Az elnökség a NATO-val partnerségben a növekvő globális instabilitás miatt a biztonsági és védelmi képességek megerősítésére fog összpontosítani. Ide tartozik a stratégiai katonai rendszerekkel kapcsolatos hosszú távú együttműködés, a technológiai függőség csökkentése (különösen az új és diszruptív technológiák esetében), a technológiákhoz szükséges értékláncok és az uniós ipari kapacitások megerősítése.

A cseh elnökség ugyanakkor foglalkozni fog a kiberfenyegetésekkel, az új technológiák és az űrkutatás geopolitikai összefüggéseivel, illetve az úgynevezett hibrid eszköztár gyors fejlesztésével, a dezinformáció elleni küzdelemmel és a kibertér biztonságával is.

Az európai gazdaság stratégiai rugalmassága

A COVID-19 világjárvány és az orosz agresszió inflációs sokkot okozott, az elmúlt fél évszázad legnagyobb zavarát okozta az árupiacokon, és rávilágított a globális ellátási láncok törékenységére. Az EU-nak ezen a területen is drasztikusan csökkentenie kell függőségét az ellenséges vagy instabil rezsimektől. A teljes önellátásra való törekvés nem valósítható meg azonnal, de a stratégiai ellenálló képesség erősítése érdekében elengedhetetlen a saját kapacitásokon alapuló technológiai versenyképesség célzott támogatása – legyen szó élelmiszerekről a gyógyszereken át a félvezető chipekig – és a szabadkereskedelem elmélyítése a világ demokratikus nemzeteivel a kereskedelmi megállapodások megkötésének felgyorsításával és a transzatlanti együttműködés elmélyítésével.

Szintén alapvető az európai ipar digitalizálásának és automatizálásának felgyorsítása, ami lehetővé teszi a versenyképes termelés bővítését az EU stratégiai ágazataiban. A zöld és digitális átmenetet úgy kell végrehajtani, hogy az elősegítse a közeledést azokhoz a régióikhoz, amelyek ezen a területen a legfejlettebbek a világon. 

Tovább kell mélyíteni a belső piacot, különösen a szolgáltatások és a digitális gazdaság területén – például az úgynevezett európai digitális személyazonossági tárca elfogadásával és a hatékony és tisztességes adatpiac létrehozásával –, miközben a tudomány, a kutatás és az innováció támogatásával javítani kell az üzleti környezetet, ami növeli az európai cégek versenyképességét.

A demokratikus intézmények ellenállóképessége

Az orosz agresszió ismét erőteljesen emlékeztetett arra, hogy Európa hosszú távú jóléte és stabilitása a működő demokratikus mechanizmusokon alapul. A cseh elnökség ezért az EU-ban a demokrácia és a jogállamiság értékeinek fenntartására és fejlesztésére jelentős befolyással bíró intézmények ellenálló képességének megerősítésére fog összpontosítani. Ezek közé tartozik például a politikai pártok átlátható finanszírozása, a tömegtájékoztatás függetlensége és a polgárokkal folytatott nyílt párbeszéd.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia egyedülálló teret teremtett a polgárok és különösen a fiatalok számára, hogy hozzájáruljanak a jövőbeli uniós politikákhoz. A 2022-es európai ifjúsági év során az elnökség hangsúlyt fog fektetni a fiatalokkal folytatott párbeszéd javítására és részvételük előmozdítására a politikai folyamatokban.

Csehország más demokratikus államokkal együtt azon fog dolgozni, hogy biztosítsa az alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartását a digitális környezetben, és az úgynevezett emberközpontú megközelítésre épülő globális szabványokat fog szorgalmazni. Számos, az új technológiákhoz – például a mesterséges intelligenciához – kapcsolódó területen az EU-nak kezdeményező szerepe van, ami lehetőséget ad a globális játékszabályok meghatározására.

Nemzetközi kontextusban az emberi jogokról és a demokráciáról szóló európai cselekvési tervet fogja végrehajtani, felhasználva a lehetséges szankciós mechanizmusokat is. Erősíteni fogja a civil társadalmat és a független médiát támogató kapacitásokat, valamint támogatni fogja a partnerországok ellenálló képességét a kiber- és hibrid fenyegetésekkel szemben.
cz3.jpg
Európának a jelenlegi helyzetben a lehető leggyorsabban meg kell találnia azt a receptet, amely biztosítja a biztonságot és a békét, az EU-t a zöld és digitális átmenet hosszú távú céljainak elérése felé vezeti, ugyanakkor lehetővé teszi a jelenlegi biztonsági, energetikai és humanitárius válság, valamint az akut gazdasági és társadalmi kihívások hatékony kezelését. Az EU-nak a NATO-val együtt a biztonság garantálására, valamint az európai gazdaság stratégiai rugalmasságának és versenyképességének megerősítésére kell összpontosítania. Az Egyesült Államokkal és más, az unión kívüli demokratikus államokkal együtt az alapvető értékeket, az emberi jogokat, a szabad életmódot és a liberális demokráciát védő stratégiai közösség erős alapjává kell válnia. A cseh elnökség ebben szeretne közreműködni.

 

A soros elnökség és a triók

A Tanács elnökségét félévente más-más uniós tagállam tölti be. Az elnökséget betöltő tagállamok hármas csoportokban, a Lisszaboni Szerződés által 2009-ben bevezetett úgynevezett elnökségi triókban szorosan együttműködnek egymással, hosszú távú célokat tűznek ki és közös programban határozzák meg a 18 hónap témáit és lényeges kérdéseit. A három ország mindegyike e program alapján készíti el saját részletesebb féléves tervét. A jelenlegi triót a francia, a cseh és a svéd elnökség alkotja.

 A képek forrása: a cseh elnökség Flickr-oldala, logó: a cseh elnökség oldala

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6517887459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása