cofe_cover.PNGNemrégiben ért véget az EU történetének egyik legjelentősebb demokratikus gyakorlata – az uniós polgárok a kontinens minden szegletéből több mint egy éven keresztül beszélgettek, vitáztak arról, milyen Európában szeretnének élni. Az EU jövőjéről szóló konferencia közel 6500 eseményt hozott tető alá és több mint 700 ezer résztvevőt mozgatott meg – az eszmecsere-sorozat végül egy konkrét javaslatcsomagban csúcsosodott ki. A vétójog vége, uniós minimálbér, uniós digitális személyazonosság, dezinformáció elleni uniós szerv, uniós sportcsapatok, egységes európai egészségügyi adattér – mutatjuk a polgárokól érkező legérdekesebb javaslatokat.

Új fórum – a polgárok erőteljes bevonása

A 2021. április és 2022. május között megrendezett konferencia Európa jövőjéről egy demokratikus szerepvállaláson és polgári részvételen alapuló, mérföldkő jelentőségű páneurópai eseménysorozat volt. Innovatív folyamat, amely alkalmat teremtett arra, hogy az emberek Európa-szerte megosszák egymással elképzeléseiket korunk kulcsfontosságú kérdéseiről és kihívásairól, és így részt vegyenek az EU jövője – azaz közös jövőnk – alakításában.

Ehhez egyrészt egy többnyelvű digitális platformot hoztak létre, ahol az érdeklődők közzétehették véleményüket, vitafórumokon és tematikus rendezvényeken vehettek részt, valamint figyelemmel kísérhették a nemzeti és európai polgári vitacsoportok munkáját. A több mint ötmillió egyedi látogató és a rendezvények több mint 700 000 résztvevője egyedülálló nyilvános fórumot teremtett, amelyben különösen fontos, központi szerep jutott az európai fiataloknak.


A konferencia összefoglalója

A résztvevők hozzászólásai adalékul szolgáltak a konferencia plenáris üléséhez, a konferencia következtetéseit pedig zárójelentés foglalta össze. A hivatalos zárórendezvényt 2022. május 9-én,az Európa-napontartották Strasbourgban. A konferencia vezető testületének társelnökei ekkor nyújtották be az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság elnökének a 49 javaslatot tartalmazó végleges jelentésüket. A javaslatcsomag 9 nagy témakört érint, mindegyik 2-21 szakpolitikai intézkedést tartalmaz, vagyis a résztvevők több mint 320 javaslatot fogalmaztak meg az EU jövőjéről. (Grafika nagyban itt.)

cofeu.pngApróságok és jelentős változások

A javaslatok között vannak általánosabb, már korábban sokszor felmerült javaslatok (például a diplomák kölcsönös elismerése, az EP-választásokon páneurópai listák állítása vagy az európai minimálbér), vannak olyanok is, amelyek az EU kompetenciáját csak részben érintik (ilyen a megfizethető óvodák, a nyugdíjminimum vagy a közös uniós sportcsapatok), de némelyik alaposan felforgatná az EU működését (például az EP-képviselők is javasolhatnának jogszabályokat, és a döntéshozatalban szinte minden területen elég lenne a minősített többség a döntések meghozatalához – így egy ország nem tudna például külügyi döntéseket megvétózni). Uniós népszavazásokat írhatnának ki, az európai parlamenti választásokon pedig közös, nemzetek feletti listákra is lehetne szavazni, részben közülük kerülnének ki az új képviselők. A dokumentum a közös uniós alkotmányról is megnyitná a vitát.

cofe_booklet.png

Kép forrása:
EP Multimedia, Philippe STIRNWEISS

Mi következik?

A konferenciasorozat javaslatai természetesen nem kötelező érvényűek, egy részük megvalósításához pedig az Európai Unióról szóló szerződések módosítására is szükség lenne, ezt azonban sok tagállam már nem támogatná. A három intézmény most – saját hatáskörén belül és a Szerződésekkel összhangban – megvizsgálja, miként lehetne hatékonyan továbblépni a megfogalmazott javaslatok alapján. A fejleményekről 2022 őszén fognak visszajelzést adni a polgároknak.

További információ az EU jövőjéről szóló konferenciáról:


---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr617856367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása