madarica.pngMinden országnak megvan az a süteménye, amelyet gyerekkora óta ismer és szeret, a családi recept generációkon keresztül öröklődik, szerte az országban cukrászdákban és boltokban is találkozhatunk vele, elkészítéséről sok ezer különböző recept létezik, de arról rendre heves viták bontakoznak ki. A horvátoknak az egyik ilyen a hatlapos, csokikrémes mađarica, azaz a „magyar lány”, amelyet itthon ugyan nem ismerünk, de magyar származására számos elképzelés létezik.

Rejtélyes eredet

A mađarica elnevezését tekintve a párizsival és a franciasalátával rokonítható: mindkettő olyan helyre utal nevében, ahol a helyiek maximum széttárják a karjukat, ha számon kérjük rajtuk az ételeket (ha a francia helyett oroszt mondunk, akkor a saláta esetében meglesz a közös nevező). A mađarica tehát csak nevében magyar édesség, amelyet Magyarországon a horvátok hiába keresnek cukrászdáinkban.

Egyes elméletek szerint magyar lányoktól ered a recept, van, aki valamilyen szerelmi szálat sejt az elnevezés mögött. Van, ahol megjegyzik, hogy a horvátoknál – köszönhetően a jugoszláv filmeknek – a magyar lány általában vonzó és csalfa karakterként jelent meg, itt lehet a rokonság a kalóriadús, csábítóan édes finomsággal.

Más források az Osztrák-Magyar Monarchia korára vezetik vissza a süti eredetét, ahol a birodalom konyhái mind erős bécsi hatás alatt álltak, illetve az elit egymást is inspirálta. A jellegzetes magyar réteges édességek közül a zserbóra és a Dobos-tortára is többen gyanakszanak lehetséges ihletőként. Mindkét sütemény hasonlít a mađaricára, ezekben is sötét csokikrém választja el a tésztarétegeket – de egyértelmű bizonyíték nincs a kapcsolatra.

A sütemény ugyanakkor nagyon hasonlít még a magyar, vasi hatlapos nevű süteményre, amely szintén hat tésztalappal készül (egyes helyeken ezt nevezik koldustortának is). Sajnos a sütemény elnevezését övező bizonytalanságot nem igazán sikerült eloszlatnunk – ha bármilyen információval rendelkeztek róla, osszátok meg velünk! :-)

Különleges helyről

Akárhogy is, a mađarica nagyon finom, nem túl drága, de kicsit időigényes sütemény, amellyel érdemes megismerkedni, ha már egyszer magyar lányokról nevezték el. Így a látogatóba érkező horvát vendégek firtató kérdéseinél már képben lehetünk, és elkészíthetjük esetleg egy későbbi világverseny magyar-horvát vízilabda meccsének eredményét megünnepelni. Ha ezekkel a lehetőségekkel nem is élnénk, különleges és szuperfinom süteményt vehetünk be konyhai repertoárunkba. 

A recepthez ezúttal a budapesti Dynamobake kávézó-sütizőtől kaptunk segítséget, ahol nagyon szeretnek különböző családi, elfeledettnek hitt vagy épp különleges történettel bíró receptekkel kísérletezni, ott épp az elmúlt hetekben került a menüre a magyar lány. (Az elkészítésről rövid klip is látható apró tippekkel és trükkökkel Instagram-oldalukon, itt.)

A mađarica sütemény

Hozzávalók

A krémhez:

  • 500 ml tej
  • 100 g cukor
  • 3 ek liszt
  • 2 ek kakaó
  • 100 g étcsokoládé
  • 70 g vaj


A tésztához:

  • 300 g liszt
  • 0,5 tk sütőpor
  • 1 tojásfehérje
  • 100 g tejföl
  • 80 g cukor
  • 90 g vaj

 
A mázhoz:

  • 90 g étcsokoládé
  • 2 ek olaj
  • 25 g vaj

 
Elkészítése

A krémmel kezdjük. A tejet a cukorral addig melegítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Közben a lisztet a kakaóval elkeverjük, hozzáadunk annyit a cukros tejből, hogy folyékony masszává keverhessük, így könnyebb lesz a tejbe keverni. A masszát a cukros tejbe keverjük, hozzáadjuk a csokit és az egészet lassú tűzön pudingállagúvá főzzük. A tűzről levesszük, melegen belekeverjük a vajat, frissen tartó fóliával letakarjuk (a fóliát közvetlen a krém felszínére terítjük, így nem fog bebőrösödni) és lehűtjük.

A tésztához a tojások fehérjét, a cukrot és a puha vajat simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, azzal is jól elkeverjük. A végén a sütőporos liszttel összedolgozzuk, kézzel sima felületű tésztává gyúrjuk.

A tésztát hat egyenlő részre osztjuk.

Két sütőpapír között egyenként egy kb. 22 x 16 centiméteres négyzetté nyújtjuk őket. Fontos, hogy vékonyak legyenek a lapok és maradjanak külön-külön sütőpapíron, így könnyebb lesz őket a tepsire rakni.

180°C-os sütőben laponként 8-9 percig sütjük őket. Maradjanak világos színűek, minél fehérebbek, annál szebb lesz és puhább a süti.

Amikor minden kihűlt, összerakjuk a sütit: az első lapra kenjük a krém egyötödét, arra a második lap tésztát, amire megint rákenünk egy adag krémet, és így folytatjuk, amíg felkerül a tetejére az utolsó lap tészta is.

Végül leöntjük a tetejét a mázzal. Ehhez vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal és vajjal. Simára keverjük és bevonjuk vele a legfelső lapot.

Pár órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe rakjuk, majd tetszés szerinti méretű szeletekre vágjuk. A széleit először vágjuk le minden oldalon, hogy még egyenletesebb szeleteket kapjunk.

Dobar tek, azaz jó étvágyat! :-)

A recept és a kép forrása: Dynamobake


-----

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

9 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4316493216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2021.04.08. 09:33:35

Csak szólnék, hogy anyósom mindig is készített ilyen sütit, ő heves megyei, de érdekes módon Gyomaendrődön is találkoztam hasonlóval gyermekkoromban. Szóval lehet magyar származás.

Bulgáriában találkoztam "magyar" szalámival, ami inkább a turistára, vagy az "olaszra" :D hasonlított

Apátok_mi 2021.04.08. 11:42:43

Már hogyne ismernénk? Kérdezzétek Zalában (ne Budapesten, ne Vasban, Zalában), amely megye véletlenül épp határos Horvátországgal. Hatlaposként ismerjük (nem hasonlít rá, ez az), és szalalkáli kell a tésztájába. Régen, ha vettél szalalkálit, a csomagolása hátulján ott volt a hatlapos receptje. Nagykanizsai nagyanyám számtalanszor készítette, az egyik kedvenc süteményem. Súgok még valamit, a magyar határhoz közeli horvát településeken ismert "csurka", az ugyanaz mint nálunk a hurka!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.08. 11:58:42

Olyan ez, mint BG-ban a "paprikás", ami közismerten magyar étel minden bg szerint, pedig soha senki se hallott róla a magyarok közül. Ez kb. lecsót jelent, paradicsom nélkül, de krumplival.

Lobo Marunga 2021.04.08. 13:49:54

francia drazsé, nápolyi, brassói, somlói galuska, palócleves, hamburger
Sok ilyen van, tök jópofa dolog az eredetükön filózni. Olasz-e pizza? Görög-e a gyros? Kínai szerencsesüti... Jó sztorik ezek. Bármi is az ok, érdekes, hogy van egy süti, amit egy másik nép rólunk nevezett el, mi meg ha ismerjük is, nem úgy hívjuk.

Karak95 2021.04.09. 17:20:15

Ez bizony magyar , Anyám a 20 évek végén koldustorta néven sütögette ,de a cikk is megemlíti a koldustorta elnevezést - és népszerű is volt egyszerűsége miatt olcsó alapanyaga miatt.

Nagyi53 2021.04.14. 15:04:15

Vas megyében is ismerik, üzletben is kapható hatlapos néven.

Sia 2021.04.21. 17:00:14

sőt@Apátok_mi: nem csak Dunántúlon ismert, én szabolcsi vagyok és nálunk is gyakran sütötte nagymamám és anyukám, mi is hatlaposnak hívjuk, vagy hatlapos krémesnek és szalalkálival készült nálunk is. Cukrászdákban is kapható sok helyen, Pesten is.

Apátok_mi 2021.04.24. 09:43:04

@Sia: Szegeden, ahol élek sajnos nem lehet kapni, ismerik, de itt lekvárral eszik. Zalában ballagáson, lakodalmakkor, tor alkalmával is került az asztalra. Örülök hogy mások is ismerik
süti beállítások módosítása