ukr_tunt.png2022. február végén Oroszország visszahozta a háborút Európába, miután megtámadta Ukrajnát. Azóta az emberiség legrosszabb pillanatainak lehettünk tanúi. A második világháború óta Európában kialakult legnagyobb menekültválságban már több mint 11,7 millió ember kényszerült lakóhelyét elhagyni, ebből több mint 4,9 millióan a szomszédos országokba, köztük Magyarországra menekültek. Az EU és lakossága egységesen kiáll Oroszország jogosulatlan inváziójával szemben, és számtalan módon mutatta ki szolidaritását Ukrajnával és az ukrán néppel.

Minden eszközzel Oroszország agressziója ellen, az ukránok mellett

Az EU minden korábbinál határozottabb tettekkel és komoly anyagi és természetbeni támogatással, adományokkal bizonyítja együttérzését. Fokozta Ukrajna politikai, humanitárius, pénzügyi és katonai támogatását, és jelentős szankciókat vezetett be (immár öt körben) Oroszországgal szemben, hogy megbénítsa háborús gépezetét.

A háború kitörése óta az EU többek között közel 550 millió eurós sürgősségi csomagot ajánlott fel a válság humanitárius következményeinek kezelésére. Az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében a közösség segélyszállítmányokat szállít Ukrajnába, többek között elsősegélycsomagokat, védőruházatot, fertőtlenítőszereket, sátrakat, tűzoltó felszerelést, áramfejlesztőket és szivattyúkat. Emellett további segélyt szállított Ukrajnába a Németországban, Magyarországon és Hollandiában felhalmozott rescEU egészségügyi készletből. Életbe lépett az átmeneti védelemről szóló irányelv is, hogy gyors és hatékony segítséget lehessen nyújtani menekülőknek. Ennek értelmében mindenkit be kell fogadni az EU-ba, aki a konfliktus miatt otthona elhagyására kényszerült. (Korábban mi is készítettünk egy rövid, képes összefoglalót az ukrán menekültek EU-n belüli jogairól, ezt itt találjátok.)

Nemrégiben az EU széleskörű nemzetközi összefogással globális adományozói rendezvényt hozott tető alá: a „Kiállás Ukrajna mellettdonorkonferencia és kampány jóvoltából összesen 9,1 milliárd eurót sikerült összegyűjteni az invázió elől menekülő, Ukrajnában vagy más országokban tartózkodók megsegítésére, amelyből az Európai Bizottság felajánlása 1 milliárd euró. A Bizottság a napokban az idei költségvetés megemelését is javasolta az ukrán menekültek támogatásának biztosítása érdekében.

A segítség arcai

Példa nélküli az összefogás, szolidaritás és támogatás, amelyet Európa nemzetei az ukrán háború kapcsán mutatnak. Ez legérzékletesebben a személyes történeteken keresztül érhető tetten – ahogy például a magyar civilek is azonnal mozdultak a legelső menekültek megérkezésekor, magukat megszervezve, szabadidejüket, autóikat, lakásukat, javaikat, pénzüket nem sajnálva és az ügy szolgálatába állítva, úgy hasonlóképpen reagáltak Európa minden szegletében.

Az ő történetüket mutatják be az alábbi kisvideók:

 

A lengyel Barbara elmondja, hogyan és miért fogadott be varsói lakásába három ukrán nőt gyerekekkel:

 

Anne, a berlini központi pályaudvar önkéntese ételt és italt oszt az ukrán menekülteknek a főpályaudvaron:

 

Irina, a Belgiumban élő ukrán nő elmondja történetét, miközben arra vár, hogy édesanyját és a nála vendégeskedő odesszai családot regisztrálják a brüsszeli külügyi hivatalban:

 

Antonio, az olasz újságíró elmeséli, hogyan segített ukrán menekülteknek eljutni Olaszországba:

 

Idén az Európa-napi rendezvény témái között is külön hangsúlyt kap az Ukrajna és az ukrajnai menekültek iránti szolidaritás. Több menekülteket segítő szervezet is kitelepül a rendezvényre, akik munkájával közvetlenül ismerkedhetnek meg a látogatók.

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

4 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5217814159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2022.04.22. 19:34:09

Még több pízet elenszkijnek!
Az EU egy piramisjáték, ahol a népet leszedik, s azt kiosztják a korrupt meg a nyavalygós politikusoknak.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.04.24. 15:07:05

Finoman szólva nem szeretem putyin cárt, de...

Minap egy nénike leszólított, hogy adjak már pár forintot, mer' Kárpátaljáról menekült a családjával... Hm. Egy szépséghibája van: két éve még erdélyiként árulta ugyanitt a mindenféle bőrszíjakat, meg takarókat a "családdal".
Sűrűn vált országot...

A másik: most a háború hatására valamiér mindenki elfelejtette az ukrán maffiát, hogy milyen volt a viszony még pár hónapja az ottani magyarok és ukránok közt, a magyarok kiirtásával fenyegetőző hős ukrán kopaszokat stb.

A harmadik: ez az elnöki poszton lévő ripacs egyre pofátlanabb. Követelőzik. Már folyamatosan. Amíg segítséget KÉR, addig O.K., de hogy követel...

Az ott élő ártatlanokat nagyon sajnálom, de az ilyen patkányok, mint az elnökük... hát menjen az anyjába!

Irbisz 2022.05.15. 18:10:14

"Finoman szólva nem szeretem putyin cárt, de...

Minap egy nénike leszólított, hogy adjak már pár forintot, mer' Kárpátaljáról menekült a családjával... Hm. Egy szépséghibája van: két éve még erdélyiként árulta ugyanitt a mindenféle bőrszíjakat, meg takarókat a "családdal".
Sűrűn vált országot..."

jójó, de ez egy magyar szélhámos, emiatt miért az ukránok a hibásak??

"A másik: most a háború hatására valamiér mindenki elfelejtette az ukrán maffiát, hogy milyen volt a viszony még pár hónapja az ottani magyarok és ukránok közt, a magyarok kiirtásával fenyegetőző hős ukrán kopaszokat stb."

hát ja, az ukrán maffia az bizony elég szar brigád, de minden relativ: egyrészt az orosz maffia még rosszabb, kegyetlenebb, nem beszélve a barbár oroszokról és hadseregüről, ami 2022-ben ott folytatja, ahol kommunista elődeik a Katy-i mészárlást abbahagyta. Csak ami 1940-ben is már durva volt, az 2022-ben végképp tolerálhatatlan.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2022.05.15. 19:46:13

@Irbisz: a nyanya csak egy példa arra, hogy miért van teli a tököm az ukrán menekültek ajnározásával (mert egy részük visszaél a helyzettel, valószínűleg nem is onnan jött)

Én nem tennék különbséget ukrán és ruszki maffia között. Egyforma gazemberek. De most hirtelen az egyik oldal az ukrán maffiáról, meg úgy általában az ukránok többségének magyarellenességéről feledkezik meg, a másik meg folyamatosan nyalja a ruszki bűnözők seggét.
süti beállítások módosítása