cofe1.PNGAz Európa-napon hivatalosan is kezdetét vette az Európa jövőjéről rendezett konferenciasorozat. Most egy többnyelvű, online platformon, helyi rendezvények, vitacsoportok, konferenciák segítségével valamennyi uniós ország polgára elmondhatja, mit vár az EU-tól. Éljetek a lehetőséggel!

Az uniós polgárok szava az EU-ban

Az uniós polgárok bevonása, az együttgondolkodás régóta fontos része Európa jövője alakításának – számos hasonló kezdeményezést indított már az EU. Az uniós közvéleménykutatások, Eurobarometer felmérések, az európai polgári kezdeményezés, petíciók mellett számos esetben szervezett már a Bizottság strukturált konzultációt, vitafórumokat, civil párbeszédet az uniós polgárokkal. Mind a Barroso-, mind a Juncker-Bizottság élt ezzel az eszközzel, amelynek eredményeit be is építették az uniós szakpolitikák tervezésébe.

A mostani minden korábbinál átfogóbb és rendszerezettebb, a korábbiaknál – maximálisan kihasználva az online tér nyújtotta lehetőségeket – a remények szerint jóval több embert elérő kezdeményezés. A konzultációt az EU három legfontosabb döntéshozó intézményének – a Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament – vezetői közösen indították útjára: az idei Európa-napon hivatalosan is kezdetét vette az eddigi legnagyobb európai közös gondolkodás és párbeszéd, azaz a Konferencia Európa jövőjéről.

cofe2.png

Hogyan lehet egy ötletből az EU jövőjét befolyásoló kezdeményezés?

Bárki – uniós polgár, nemzeti, regionális, hatóság, civil szervezet, aki tiszteletben tartja a konferencia chartáját – kérhet, javasolhat, vitázhat és meghatározhat olyan témákat, amelyek szerinte fontosak ahhoz, hogy egy hatékony, demokratikus és fenntartható Unióban élhessünk. A vélemények hozzájárulnak majd az EU jövőbeli irányvonalának és politikai döntéseinek kialakításához: a konferencia a tervek szerint 2022 tavaszáig elfogadja következtetéseit, és iránymutatással szolgál Európa jövőjét illetően.

Ehhez a konferencia oldalára érkezett véleményeket összegyűjtik és elemzik, majd az elképzeléseket európai polgári vitacsoportokban és a plenáris üléseken vitatják meg. Visszajelzési mechanizmus fogja biztosítani, hogy az elképzelések uniós fellépésre irányuló, konkrét ajánlásokat eredményezzenek. A konferencia végső eredményeit az együttes elnökségnek címzett jelentés fogja ismertetni.

Egy kicsit konkrétabban: mit tudok én ma ehhez hozzátenni?

A konferencia oldalára ellátogatva tíz téma köré csoportosítva bárki közzéteheti ötleteit, vagy véleményezheti, támogathatja mások gondolatait. A tíz témakör a következő: környezetvédelem; egészségügy; gazdaság; EU a világban; jogok Európája; digitális átállás; európai demokrácia; migráció; oktatás, kultúra és sport; illetve „egyéb”. A témakörök alatt megtalálható minden fontos alapinformáció az adott területről, illetve források ehhez – röviden kifejtve a téma uniós relevanciája, legutóbbi uniós kezdeményezések, jelölve a kapcsolódó rendezvények és már megfogalmazott vélemények, ötletek.

Az oldal rendszerezetten bemutatja az Európa jövőjéről szóló számtalan európai beszélgetést, vitaestet, amelyek nagy részét akár online is lehet követni. (Itt megtaláljátok például több közelgő eseményünket is, egyet a környezetvédelem / fenntartható utazás témájában a vasútról, egyet pedig a kultúra tágabb témakörében az új európai Bauhausról, egyet pedig az EU klímaadaptációs stratégiájáról). Az általunk e konferenciasorozat keretében szervezett eseményekre előzetesen is megírhatjátok ötleteiteket, kérdéseiteket – ezeket az europajovoje@eu.hu e-mail címre küldhetitek el, illetve a beszélgetés közvetítése alatt is várjuk természetesen a visszajelzéseiteket. A honlapon lehetséges új rendezvényt is regisztrálni.

Az oldal használatához (véleménynyilvánításhoz) EU login-fiókkal kell rendelkezni, amelyet három perc alatt létre lehet hozni ezen a felületen keresztül.

Csatlakozzatok!

Mindenkit arra buzdítunk, hogy szóljon bele az EU és közös jövőnk alakításába, vegyen részt az Európa jövőjéről szóló konferencián! A lehetőség adott, hogy mindenki, akinek véleménye vagy javaslata van, most elmondja – éljetek vele!


Képek forrása: A kezdeményezés honlapja; EC – Audiovisual Service; Etienne Ansotte

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4216559868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása