gr_cover.pngMég javában tombol a cukkiniszezon: ez a viszonylag igénytelen és nem túl domináns ízű zöldség nagyon sokak kertjében állandó vendég. Aki már kísérletezett vele, tudja: amikor beérik, igen bőven terem, és ember legyen a talpán, aki a képes hozzá megfelelő számú kreatív receptet találni. Akár saját kertből, akár máshonnan teszünk rá szert, remek választás ez a nagyon könnyen elkészíthető, autentikus, fetával megbolondított görög étel. A tökéletes, kívül ropogós, belül omlós, fűszeres zöldséglepényhez csak néhány apró trükköt érdemes ismerni.

Nyári falatkák

Hasonlóan sorozatunk pár korábbi receptjéhez, ez a mostani is egyszerű fogás, amely jolly-jokerként sokféleképpen fogyasztható: előételként, rágcsálnivalóként vagy egyszerűbb családi vacsoraként is megállja a helyét. Bár nem ez a legismertebb görög specialitás (amire korábbi görög receptünk, a muszaka biztosan pályázhat), Görögországba látogatva nincsen olyan taverna, ahol nyáridőben – vagy amíg a cukkiniszezon kitart – ne találkoznánk ezzel a finomsággal. Érdemes otthon is próbálkozni vele, elkészítéséhez tényleg nem kell szakácsversenyt nyerni.

Az étel tipikus mezze: a Közel-Keleten, Görögországban és a Balkánon nagyon kedvelt kis adag étel, falatka, amelyből sokat és sokfélét lehet előételként vagy főételként fogyasztani. Nevét meg sem próbáljuk kimondani – amit egyesek szerint nehezebb, mint elkészíteni –, maradunk inkább a cukkinis lepény megnevezésnél. Mondjuk, hogyan érdemes elkészíteni.

A kolokitokeftédesz (κολοκυθοκεφτέδες), azaz a cukkinis lepény receptje

(A recepthez a hivatalos görög turisztikai oldal leírását használtuk.)

Hozzávalók:

  • 1 kg cukkini
  • 250 g morzsolt feta sajt
  • 2 tojás
  • 1 csésze zsemlemorzsa
  • apróra vágott petrezselyem (vagy valamilyen más üde zöldfűszer, pl. menta, kapor, bazsalikom)
  • 1 csésze liszt
  • bors
  • olívaolaj a sütéshez


Elkészítés:

A cukkinit alaposan megmossuk, majd egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Megsózzuk és alaposan kinyomkodjuk, hogy eltávolítsuk a nedvességet, majd szűrőbe (vagy laza szövésű kendőbe) tesszük lecsepegni.

Nagyjából egy órán át hagyjuk állni, néha esetleg megnyomkodjuk, amíg jól kiadja magából a nedvességet, majd a masszát egy mélyebb tálba áttesszük.

Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és óvatosan összegyúrjuk, amíg a keverék sima nem lesz. A masszából golyókat formázunk, ezeknek lenyomkodjuk a közepét, hogy kis korongokat kapjunk, és forró olívaolajban, mindkét oldalán szép aranyszínűre sütjük. Papírtörlőre tesszük, hogy leitassuk róla a felesleges zsiradékot.

Tzatzikivel vagy kedvünk szerint ízesített (pl. fokhagymás, kapros vagy mézes-római köményes) görög joghurttal tálaljuk – a legjobb azon melegében, de hidegen is fogyasztható.



Tippek a tökéletes állag (kívül ropogós, belül krémes) eléréséhez

- Ne kapkodjuk el a lecsepegtetést: minél kevesebb nedvesség marad a masszában, annál kevésbé igényli a zsemlemorzsát (vagy lisztezést) a sütéshez, amely sok olajat vesz fel.


- A szuperropogóssághoz érdemes bőséges olajat használni, és azt nagyon forró hőmérsékletre hevíteni – ügyeljünk, hogy nem minden olívaolaj alkalmas a sütésre.


- Süssük kis adagokban, mert ha az olajat túlterheljük a hideg hozzávalókkal, hirtelen leesik a hőmérséklete, ez pedig átázott textúrához vezethet.


- Fontos, hogy friss cukkinit, jó minőségű fetasajtot és extra szűz olívaolajat használjunk.

καλή όρεξη (kali orexi), azaz jó étvágyat! :-)

gr_2.png

Képek forrása: Flickr/Jules, cc-by-sa-2.0; Flickr/Isabelle Boucher, cc-by-sa-2.0, Európa Pont

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9216691798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása