Ez a sűrű, krémes, mégis könnyű leves pont jól jön a csúnya őszi napokra. És hogy mitől idényrecept, a posztból kiderül.
Az avgolemono (αυγολέμονο vagy αβγολέμονο) jelentése tojás-citrom, és ez tulajdonképpen az a tojássárgájával, citromlével és húslevessel készült keverék, amit levesek, mártások sűrítésére és ízesítésére használnak. Különböző elnevezések alatt az egész Földközi-tenger térségében elterjedt.
Nem ciprusi, sőt, nem is görög eredetű: valószínűleg a szefárd zsidók terjesztették el a régióban, miután 1492-ben kiűzték őket Spanyolországból. Ők egy hasonló, agristada nevű tojásos-citromos keveréket használtak, és a sopa de huevo y limón (azaz a tojás-citrom-leves) ma is létező szefárd fogás. Mindenesetre az avgolemono a görög ciprióta konyhának is jellegzetes fogása, amely egyetlen ciprusi otthonból sem hiányozhat.
Ahogy ígértük, eláruljuk, melyik összetevőjének van itthon szezonja: nem a tojásnak, a csirkének vagy a rizsnek, hanem a citromnak. A citrom márciusban virágzik, a termések pedig novemberre-decemberre érnek be, és januárig teremnek – a hideg telek miatt persze nem szabadföldön. A legnagyobb magyar citromtermelő kertészet Lajosmizsén található. Ők évente több tonnát forgalmaznak az egyik legfinomabbnak és legkülönlegesebbnek tartott fajtából, a vékony és sima héjú, lédús, aromás Meyer citromból.
Fotó: Nonik Yench, Pexels
Hozzávalók
1 kisebb egész csirke
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kisebb zeller
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
babérlevél
só és egész bors ízlés szerint
15 dkg rizs
2 tojás
2 citrom
kapor
Elkészítés
A csirkét és a leveszöldségeket főzd puhára a hagymával, fokhagymával, borssal és babérlevéllel együtt másfél liter sós vízben körülbelül egy óra alatt.
Szűrd le a levest, és főzd benne puhára a rizst nagyjából 15-20 perc alatt.
A csirlehúst csontozd le.
A tojásokat verd fel, add hozzá a citromok levét, és folyamatos keverés mellett adj hozzá 1-2 merőkanál levest a hőkiegyenlítés miatt – így nem fut össze majd a levesben. Botmixerrel is simára leverheted.
A tojásos-citromos keveréket állandó keverés mellett lassan öntsd bele a levesbe.
Ízlés szerint borsozd, szükség szerint pedig sózd a levest, és tedd bele vissza a csirkehúst.
(Eddig eljuthatsz még egyszerűbben: csirkehús alaplével és csíkokra vágott sült vagy grill csirkével.)
Tálaláskor tegyél rá friss kaprot, borsot, díszítsd citromkarikával.
Kali orexi, azaz jó étvágyat!
Borítókép: from_my_point_of_view, iStockphoto
---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.
Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.