tarator1.PNGBár talán az idén már nem kell számolnunk több kánikulával, amikor igazán jól esik a hűsítő, savanykás leves, azért bármikor jól jöhet egy pár perc alatt elkészíthető, alakbarát, frissítő étel receptje. Összetételre sokaknak talán a görögök tzatzikijét idézheti (más formában, kis kaporral megbolondítva), az elkészítés könnyedsége miatt pedig többek között a litvánok céklára építő hideg šaltibarščiai levese juthat róla eszünkbe. Egy biztos: a bolgároknál nincsen nyár tarator nélkül – mutatjuk az autentikus receptet!

Mindenhol és bármilyen formában

Bulgáriában tényleg nem túlzás azt állítani, hogy a nyár nem telhet el tarator nélkül: a legmelegebb hónapokban szinte minden háztartásban többször elkészítik, az éttermek étlapjain különféle változatokban jóformán egész évben megtaláljuk. Tavasszal például uborka helyett finomra vágott salátával, télen pedig savanyúsággal készült változatban is gyakran készítik. Léteznek tehát egészen különleges verziók, de a lustábbaknak még előre palackozott formában is rendelkezésére áll ez finomság.

Érdekesség, hogy az étel fő összetevője, a tehéntejből készített joghurt viszonylag későn, csak a múlt század közepén jelent meg az összetevők között, azt megelőzően ecettel és vízzel készítették. Ahogy a horvátok štruklija, ez is igazi jolly-joker: kedvünktől, vendégeinktől és egyéb elképzeléseinktől függően fogyaszthatjuk előételként, levesként, de a főétellel együtt is. Sok helyen ennek megfelelően néha tálban kapjuk, máskor pohárban szolgálják fel a főételhez kísérő italként.

Ehetjük muszaka, vagy hagymás csirkemáj kísérőjeként, a sült paprika, esetleg a korábban már a hónap receptjeként bemutatott bolgár kjopulu különösen jól illik hozzá.

tarator2.PNG

A tarator elkészítése

(A recepthez a hivatalos bolgár turisztikai oldal és a Taste Atlas leírását használtuk.)

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 nagy pohár (400 g) bolgár (vagy sűrűbb, krémesebb) joghurt)
  • 2 uborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Fél csokor zöld kapor apróra vágva
  • egy marék darált vagy apróra tört dió
  • 30 ml napraforgóolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet őrölt fekete bors, ízlés szerint


Elkészítés:

Először hámozzuk meg az uborkát, majd vágjuk nagyon apró kockákra, esetleg reszeljük le egy nagy lyukú reszelőn, és tegyük egy mélyebb tálba.
Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a finomra vágott kaprot, a sót, az olajat és a borsot.
Keverjük simára a joghurtot, öntsük az uborkára, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy elérjük a kívánt sűrűséget, és keverjük össze.
A taratort hűtve, dióval megszórva, a fogyasztástól függően pohárban vagy mélytányérban tálaljuk.

Добър апетит / dobur apetit, azaz jó étvágyat! :-)

tarator3.PNG
Kép forrása:
Wikipedia Commons, Raimond Spekking, CC BY-SA 4.0

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5716675968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása