sor1.pngNovember-december nem igazán kedvez az idényzöldségeknek. Sört viszont mindig kapni, és a nyirkos, szürke napokon jól esik egy tipikus bajor étel, a melengető, tápláló sörleves. Posztunkból kiderült, mióta és milyen alkalmakkor fogyasztották, és az is, hogyan tudjuk ma reprodukálni.

A sörleves az európai és különösen a német étkezési kultúra egyik legrégibb levese, már a 16. század óta számos írásban fellelhető. Hans Sachs 1578-as tragédiájában a pincérnő így szól a csínytevő népi hősről, Till Eulenspiegelről: „Szorgalmasan imádkozott hozzám, csináljak neki sörlevest”, az 1588-as Neuw Kreuterbuch „egészséges embereknek közönséges sörlevest”, betegeknek pedig „nagyon jó sörlevest” javasol „felvert tojássárgájával, cukorral, fahéjjal és sáfránnyal”.

sor2.png
Till Eulenspiegel Möllnben. Fotó: bernswaelz,
Pixabay

Mivel akkoriban a sör és így a sörleves alacsonyabb alkoholtartalmú volt, emellett tápláló is, a meleg levest a 19. századig a német nyelvterületeken alapélelmiszerként fogyasztották, és – különösen vidéken – a felnőttek, sőt a gyerekek is gyakran ezt reggelizték. A sörlevesek különleges szerepet játszottak a temetési fogadásokon és keresztelőkön is – a gyászolóknak úgynevezett Zarmsuppét, a vajúdó asszony első templomi istentisztelete után pedig Kindelbiert szolgáltak fel.


sor3.pngBrent Hofacker
,
iStockphoto

A kiadós, erős, ízletes leves fő összetevője – talán nem meglepő – a sör. Sokféle típusból készíthetik a lagertől a búzasörön át a vörösig vagy a sötét bak sörig. Egyes régiókban a sörleves alapanyaga a Dröppel és a Sturzbier, azaz a csapoláskor a csap alatti csepptálcában összegyűlt, emiatt olcsón árult sör volt. Bár ez rendkívül csábítónak hangzik, mi maradjunk inkább egy sima üveg bak sörnél – de lehet lager is, ízlés szerint. Egy elterjedt és egyszerű alapreceptet mutatunk be, sok opciós összetevővel, de létezik habosra vert változat tojással, citrommal, szegfűszeggel és fahéjjal, illetve tej vagy tejszín alapú variáció is.

Hozzávalók:

  • 1 hagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • szerecsendió, babérlevél
  • 1 evőkanál liszt
  • fél liter bak sör
  • 1 dl húsleves vagy alaplé
  • 5 dkg sajt (félkemény vagy kemény)
  • só és bors
  • 2 szelet szikkadt bajor rozskenyér
  • apróra vágott metélőhagyma vagy petrezselyem
  • extrának: sajt, kolbászchips


Elkészítés

Kockázd fel a hagymát, majd serpenyőben dinszteld meg egy jó evőkanál vajon. Reszelj bele kis szerecsendiót, keverj bele egy evőkanál lisztet, hogy besűrűsödjön, majd önts fel a sörrel és 1 dl alaplével. Ízesítsd sóval, borssal és babérlevéllel, és főzd 15-20 percig. Tedd bele a sajtot (az uniós eredetmegjelöléssel védett Allgäuer Bergkäse a régióból származik, de helyettesítsd bátran ízlés szerinti félkemény vagy kemény sajttal).

Kockázd fel a bajor rozskenyeret (ez az autentikus, de ezt is bármilyen fehér kenyérrel vagy zsemlével helyettesítheted) és serpenyőben a másik kanál vajon süsd ropogósra. A végén add a leveshez. Díszítsd metélőhagymával, petrezselyemmel vagy akár kolbászchipssel.

Mahlzeit, azaz jó étvágyat! :-)

Borítókép: from_my_point_of_view, iStockphoto

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr318272545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása