strukli_cover.pngAz év elején Horvátország vette át az EU Tanácsának vezetését soros elnökként, úgyhogy ezúttal egy horvát finomságot ajánlunk a figyelmetekbe. A štrukli receptje igen megengedő, sokféleképpen készítik már évszázadok óta a Zágráb környéki és északi régiókban: lehet édes, lehet sós, lehet főzni és lehet sütni, és lehet előétel, levesbetét, főfogás, de akár desszert is. Mutatjuk ezt a jolly-joker ételt.

Ahány porta, annyi štrukli

Az étel maga egy töltött tésztaféleség, amely hagyományosan a Zágráb környéki Zagorje régióból származik, innen terjedt el az országban. Az összetevők között nem találunk nehezen beszerezhető alapanyagot, csak olyat, ami a régióban is mindig elérhető, így télen-nyáron akár nálunk is az asztalra kerülhet ez a fogás. A zagorski štruklit a helyi háztartásokban több száz éve hasonló módon készítik, 2007-ben fel is került a horvát szellemi örökség listájára.

A süteménynek külön fesztiválja is van, ez a Štruklijada, amelyet Kumrovec városában tartanak minden év júliusában, ahol sok készítő számtalan variációja közül kiválasztják az év legfinomabb štrukliját. Az ételt rengetegféle változatban készítik – így szinte lehetetlen elrontani –, minden térségnek megvan a maga jellegzetes (édes vagy sós, főtt, vagy sütött) receptje.

Sütve-főve

Két fő variánsa közül az egyikben sós vízben kifőzik a kis összecsomagolt, töltött „tésztapárnákat”, amelyeket utána vagy valamilyen aromás levessel kínálnak, vagy pirított zsemlemorzsával szórnak meg. A sütött változat tetejére általában még jó adag tejföl és sajt kerül. A štrukli legjellemzőbb tölteléke a túró (tojással és tejföllel elkeverve), de az év során az épp aktuálisan beérő zöldségből (például cukkiniből vagy sütőtökből) is gyakran készítenek tölteléket.

Mi az alábbiakban egy általános receptet ismertetünk a horvát turisztikai hivatal és a Štruklijada fesztivál ajánlott receptje alapján.

Hozzávalók (sós, sütött változat)


A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 kanál étolaj
  • 1 kanál ecet
  • és egy kis langyos víz


A töltelékhez:

  • 50 dkg friss túró
  • 3 tojás
  • só ízlés szerint (édes változatban ehelyett cukor)


A sütéshez:

  • 1/2 liter tejföl (de lehet megolvasztott margarin vagy vaj, esetleg tejszín is)
  • reszelt sajt a tetejére

 

.

Croatia Full of flavours - Štrukli from Croatia Full Of Life on Vimeo.


Elkészítés


A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk. Kettéosztjuk, megkenjük olajjal, majd fél-egy órát pihenni hagyjuk.


Ezután a tésztát kinyújtjuk egy liszttel megszórt deszkán vagy ruhán (utóbbival egyszerűbb feltekerni).


Összekeverjük a töltelék hozzávalóit, majd egy vonalban, kisebb halmokban egyik szélénél ráhelyezzük a tésztára. Feltekerjük, a halmok között a tésztát kicsit összenyomjuk, majd egy tányér segítségével kisebb párnákra vágjuk. Ezeket a töltött párnákat tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, leöntjük a tejföllel, hogy ellepje őket, a tetejét megszórjuk sajttal, majd 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje nem kezd barnulni.


A főtt variációhoz lobogó sós vízben megfőzzük a kis táskákat. Amikor feljön a víz tetejére, akkor van készen. Levesbe betétnek, vagy pirított zsemlemorzsával és tejföllel meghintve szervírozzuk.


A štrukliban éppen az a legjobb, hogy nagyon szabadon variálható, a variációinak csak a képzeletünk szab határt. Így tényleg lehetetlen elrontani!


Dobar tek, azaz jó étvágyat! :-)

 

Kép forrása: borítókép, a képgaléria képei a Štruklijada fesztivál oldaláról származnak

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6215409544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása