gyumiterkep1.pngSzeretnél fenntarthatóbb módon élni, fogyasztani? Helyit és szezonálisat venni és enni? Eddig nem volt feltétlenül egyszerű utánanézni, mikor melyik gyümölcs és zöldség érik itthon vagy más uniós országokban – ebben segít új eszközével az Európai Élelmiszer-információs Tanács (EUFIC).

Helyi és szezonális zöldség-gyümölcs = jobb a környezetnek

Számos tanulmány igazolja, hogy a zöldségek és gyümölcsök termelése általában kedvezőbb környezeti hatásokkal jár, mint az állati eredetű élelmiszereké. A legtöbb tanulmány az üvegházhatású gázok (ÜHG-k) kibocsátásán keresztül a karbonlábnyom becslésére összpontosít. Az életciklus-elemzés segít megérteni az élelmiszerek környezetre gyakorolt hatását az ellátási lánc minden szakaszában a termesztéstől és a betakarítástól kezdve a tároláson és szállításon át a fogyasztásig. Ezek alapján elmondható, hogy a gyümölcsök és zöldségek üvegházhatású gázkibocsátása akár 10-50-szer alacsonyabb is lehet, mint az állati eredetű termékeké, például a marhahúsé és a tejtermékeké.

A kutatásokból az az általános kép rajzolódik ki, hogy a gyümölcsök és zöldségek közül is azok rendelkeznek a legalacsonyabb ÜHG-kibocsátással, amelyeket természetes szezonjukban termesztenek szabadföldön (nem üvegházban), majd ugyanabban az országban vagy régióban fogyasztanak el. Ezek fogyasztása egyértelmű környezeti előnyökkel jár, mivel előállításukhoz kevesebb energiát használnak mesterséges fűtésre vagy világításra, szállításra, hűtésre és tárolásra, és elkerülhetőek a tárolás során keletkező veszteségek – szemben a védett helyen termesztett, importált vagy hosszan tárolt (hűtött) gyümölcsökkel és zöldségekkel.

02_fenntarthato-mezogazdasag.jpg


Ráadásul még egészséges is, a szezonális pedig kiváltképp!

A magas hús-, zsír- és cukorbevitelt tartalmazó átlagos nyugati étrend emellett egészségügyi kockázatot is jelent: az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a rák bizonyos típusai széles körben elterjedt, étrenddel kapcsolatos betegségek. Kutatások bizonyítják, hogy fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztással csökkenthetjük mindezen megbetegedések kockázatát. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) éppen ezért azt javasolja, hogy napi szinten legalább 400 grammnyit, azaz öt adagot fogyasszunk belőlük. Ettől az értéktől az uniós országok többsége – csakúgy, mint Magyarország – sajnos még jelentősen elmarad (ahogy arról mi is írtunk korábban). Mindenesetre több zöldség és gyümölcs fogyasztásával nemcsak a környezetnek, de magunknak is jót teszünk. Ráadásul a gyümölcsök és zöldségek tápértéke közvetlenül a betakarítás után a legmagasabb, és idővel csökken – ez még egy érv a szezonálisak mellett.

Itt a segítség, az összeurópai szezonalitási térkép!

Az Európai Élelmiszer-információs Tanács hiánypótló interaktív térképet készített nemrégiben, amely kimerítően tájékoztat az egyes gyümölcsök és zöldségek európai szezonalitásáról. Ezen nagyon jól kereshető, hogy a kontinens különböző éghajlati régióiban, illetve a konkrét tagországokban adott időszakban (évszakban, vagy akár hónapban) mely gyümölcsöt és zöldséget érdemes szezonálisan keresni.

Az EU különböző eszközökkel igyekszik elősegíteni, hogy az uniós polgárok megfizethető árú, fenntartható módon előállított és egészséges élelmiszerekhez jussanak, erről szól például az EU „a termelőtől a fogyasztóig” című stratégiája. Ehhez az egyik fontos lépés a fogyasztók megfelelő tájékoztatása, illetve a tájékozódási lehetőségek szélesítése – ez az új térkép pedig épp egy ilyen eszköz.

gyumiterkep2.png

Az interaktív térkép hasznos lehet az itthoni szezonális gyümölcsök és zöldségek beazonosításához is – persze a feketeöves piacra járóknak ebben nem lesz sok meglepetés –, de külföldre utazva is segítség, hogy pontosan milyen finomságot érdemes keresni az adott szezonban a helyi piacokon. A 24 országból több mint kétszáz szezonális gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó térképhez különböző nemzeti forrásokat használtak a készítők. Országra, évszakra és hónapra is lehet szűrni – így például könnyen kiderül, hogy júniusban öt gyümölcsnek (a cseresznyétől a ribizlin át az egresig) lesz szezonja itthon, ugyanakkor szezonális zöldségként már 28 féle finomságból válogathatunk (a karfioltól a fokhagymán és az újkrumplin át a borsóig).

Tehát, ha szeretnétek az étkezésetekkel is egy kicsit tenni a környezetünkért, többé nincs kifogás! ;-)

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2216582334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2021.06.06. 16:08:26

Igen szomorú, hogy a lakosság jelentős részének fogalma sincs, hogy szezonálisak a zöldségek, gyümölcsök. Képmutató környezetvédelmi vegetáriánusnak lenni... " mert a marhahús... csirke... mennyire környezet szennyező módon előállítható... nem egészséges". A dél--amerikai, afrikai zöldségek gyümöcsök szállítási... vegyszeres tartósítása sokkal szennyezőbb, egészségtelenebb. Nem gondolkoznak, hogy mitől ropogós a 2- 3 hete leszedett marokkói paprika...
süti beállítások módosítása