recept1.jpg

A hónapban egy kedvelt litván levest mutatunk be, amely – amellett, hogy egy nemzet kedvence – nagyon finom is. Agglegények, erasmusos diákok vagy akár gyermekágyi szakaszban lévő kismamák kedvence lehet, mert elkészítése pofonegyszerű, és – mivel főzni sem kell – minimális idő kell csak hozzá.

 

A lettországi sklandrausis répás sütije után maradunk a balti térségben, és a szomszédos Litvánia egyik kedvencét mutatjuk be. A frissítő, hideg „rózsaszín leves” a hagyományos litván konyha része. Egyesek szerint Litvániában ha cékla kerül a háztartásba, egyetlen dolog történhet csak vele: šaltibarščiai (ejtése kb.: sáltibarscséj) lesz belőle. Ez a leves a szláv területeken ismert és kedvelt borscs levesek családjába tartozik, annak helyi változata. Általában főtt kumplival eszik a helyiek, közeli rokona a lengyel chłodnik is.

 

Alapja a litván földön is megtermő, az év nagy részében könnyen elérhető gyökérzöldség, a cékla, amelyből nem is feltétlenül kell frisset keresni, megfelelő a savanyított, üvegben kapható változat is. Amellett, hogy nagyon hamar kész van, még egészséges is, akár macskajajra is kitűnő lehet. Nem nehéz étel, alapja a superfoodnak tartott és manapság igen népszerű cékla, emellett író vagy kefír (litván változatában kefyras) kerül bele, amely jóságos bacilusai jót tesznek az emésztőrendszernek. Könnyű tavaszi ebédnek vagy vacsorának is tökéletes.

 

Hozzávalók

- fél liter kefir vagy író

- 100 g cékla, főtt vagy savanyított (jó hozzá a savanyúságként kapható cékla)

- 2 friss uborka

- egy pár szár újhagyma

- egy csokor friss kapor

- egy főtt tojás

- só ízlés szerint

- 400 g főtt krumpli a tálaláshoz

 

Elkészítése

 

Vágd finomra a hozzávalókat: a céklát és az uborkát, valamint a kaprot és az újhagymát. Keverd őket össze egy nagy edényben. Öntsd rá a kefirt (vagy írót, ha azt jobban szereted), és hagyd állni egy rövid ideig: minél több időt adsz neki, annál jobban összeérnek az ízek. A tojást szeleteld fel (vagy vágd csak félbe), és tálalásnál tedd a kimert tál leves tetejére. Ízlés szerint szórd meg kaporral. Tálalásnál kínáld kaporral meghintett főtt krumplival.

 

Skanaus, azaz jó étvágyat! :)

 

 

A recepthez a Taste Atlas és a My food odyssey leírásait használtuk fel.

Képek forrása: Wikipedia, Wikipedia

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

 

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr114786658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2019.06.08. 05:47:39

Jónak tűnik. Köszi.
süti beállítások módosítása