Ez a hagyományos görög étel spenótból, rizsből, hagymából, fokhagymából és különféle fűszerekből áll. Végtelenül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, kiadós, ráadásul tele van tápanyagokkal és remek ízekkel.
A spanakorizo műfaját tekintve piláf (πιλάφι), azaz zsiradékon párolt, alaplével vagy húslevessel készre főzött rizs, zöldségekkel és egyéb hozzávalókkal gazdagítva. A zsiradék ez esetben olivaolaj, a fő plusz hozzávaló pedig a spenót. Érdemes közepes szemű rizst használni, így krémes és puha lesz, de nem ragacsos.
A rizst Görögországban már Nagy Sándor óta termesztik, és számos görög receptben jelen van. A spanakorizo története is – természetesen – az ókori görögökig nyúlik vissza, fesztiválok, különleges alkalmak kedvelt fogása volt. Az eredeti recept feltehetően Szalonikiből származik, onnan terjedt el az egész országban, majd a régióban. Sok közös vonása van a török pirinçli ispanakkal, amely szintén spenótos rizst jelent.
A spanakorizo az évek során a görög konyha egyik alapdarabjává fejlődött, mára a világ minden táján fogyasztják. Tele van létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például A-, C-, K-vitaminnal és vassal. Jó fehérje- és rostforrás is, viszont alacsony kalória- és zsírtartalmú. A citrom és a hozzáadott olívaolaj is segít a spenótban lévő vas felszívódásában.
Egyszerűsége ellenére számos variációja van. Fogyasztják melegen és hidegen, készítik citrom helyett ecettel, van, ahol fűszerként köményt vagy petrezselymet tartalmaz. Remek köret görög húsgolyóhoz (kofta), sült halhoz vagy csirkéhez, de magában is önálló fogás, akár üresen vegánoknak, vagy fetával (mint a mi receptünkben), esetleg tükörtojással a tetején.
Fotó: from_my_point_of_view, iStockphoto
Hozzávalók
400 g közepes szemű rizs
1 bio citrom (amelynek a héja is használható)
900 g friss spenót
1 lilahagyma
1 kisebb szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
6 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál sűrített paradicsompüré
10 levél friss menta
1 csokor friss kapor
½ teáskanál fekete bors
só
feta
Fotó: MychkoAlezander, iStockphoto
Elkészítés
A spenótot alaposan öblítsd le, amíg a víz tiszta nem lesz.
Párold a felaprított lilahagymát 4 evőkanál extra szűz olívaolajon nagyon puhára és áttetszőre, időnként megkeverve. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és párold tovább, amíg az illatát nem érzed.
Add hozzá a rizst, állítsd nagyobbra a lángot, egy percig folyamatosan kevergetve párold, majd add hozzá a paradicsompürét, a póréhagymát, és még néhány percig kevergetve pirítsd.
Öntsd fel a rizst néhány kanál forró vízzel, add hozzá a spenótot, és állítsd kis lángra. Főzd majdnem készre, szükség esetén keverd és adj hozzá még forró vizet, hogy a rizs krémes maradjon.
Ezután add hozzá egy citrom reszelt héját és levét, a felaprított kapor- és mentalevelet, valamint a fekete borsot.
Sózd ízlés szerint, és fejezd be a főzést, amíg a spenótos rizs meg nem puhul, de még formás marad.
A tűzről levéve adj hozzá 2 evőkanál extra szűz olívaolajat, keverd össze.
Hagyd néhány percig pihenni, majd közvetlenül tálalás előtt morzsolj rá fetát.
Καλή όρεξη, azaz jó étvágyat!
Borítókép: from_my_point_of_view, iStockphoto
---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.
Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.