blogajanlo_53732458482_ed72baff9a_k.jpg

Az Európa Pont idei szezonjában vendégünk volt többek közt Steiner Kristóf, Zsiga Melinda, Vályi István, Geszti Péter és Soma Mamagésa is, és a sok érdekes és teltházas beszélgetés közül jó néhány podcastunkon is elérhető. Most ajánlunk néhányat az elmúlt hónapokból, hogy nyáron is legyen mit hallgatni.

 

Az Európa Pontban rendszeresen szervezünk beszélgetéseket európai ügyekhez és kultúrákhoz kapcsolódóan. Podcastunkban ezekből a beszélgetésekből hallgathattok meg néhányat. Az elmúlt két év alatt 28 epizód készült el, és első évadunkból is készítettünk korábban nektek ajánlót. Most újabb kedvcsinálót állítottuk össze, hogy rendezvényeink nyári szünete alatt – autóban vagy vonaton ülve, tömegközlekedve vagy gyalog – bepótolhasd a most véget ért szezon kihagyott részeit.

A sikeres életmódváltáshoz nem elég a felszínen változtatni, alaposan el kell mélyedni az új szokásokban és értékekben. Az átalakulás rugalmas folyamat, amely fejlődést és tanulást igényel. Ehhez adott tippeket és stratégiát Szabó Adrienn klinikai dietetikus és Steiner Kristóf – utóbbitól azt is megtudhattuk, melyik volt az a konkrét pillanat, amely hatására vegánná vált.

 

Az egyensúlyunk megtalálásáról beszélt Soma Mamagésa is – arról, hogyan lehet kiszakadni a negatív körforgásból, hogy rátaláljunk a boldogságra, hogyan értsük meg és alakítsuk át a felgyülemlett traumákat pozitív energiává. Az individualizáció térnyerése elhozta a választás szabadságát, és egyben a döntéshozatal felelősségét. Ez sokszor nehéznek és ijesztőnek bizonyul, és ebben bizonytalan korszakban fontos, hogy ne csak az elménkkel, hanem a lelkünkkel együtt hozzunk döntéseket.

 

 

 

Már több mint két éve tart Oroszország villámháborúnak tervezett és „különleges katonai műveletnek” nevezett agressziója Ukrajna ellen. Többször foglalkoztunk a témával, vendégeink – többek közt Sz. Bíró Zoltán és Feledy Botond – beszélgetett arról, mi vezetett idáig és mi várható a közeljövőben, és azt is vizsgáltuk, milyen kihívásokat jelent ez az energiaellátásban. A közelmúltban az Ukrajna elleni orosz agresszió mellett újabb súlyos konfliktus, az izraeli-Hamasz háború okoz kihívásokat az európai biztonságpolitikának a gázai övezetben és a régióban. Ezt, a tavaly októberében kialakult konfliktust és háborús helyzetet elemezte Demkó Attila, Fedinec Csilla, Szemerkényi Réka, Sztáray Péter és Tálas Péter.

 

 

 

Hol tartanak ma az önvezető autók? Fel vagyunk-e magunk készülve rá pszichésen, szocializációnk miatt – vagy akár anatómiai szempontból? Milyen hétköznapi, egyszerű MI-megoldásokkal lehet a közlekedés biztonságát növelni? A mesterséges intelligencia mindennapi valóságáról és szerepéről a közlekedésben Dalos Péter (BKK), Mazányi Judit közlekedéspszichológus, Vályi István (SpeedZone) és Váradi András (Commsignia) beszélgetett.

 

 

Az évadban beszélgettünk még Geszti Péterrel és Kádár Annamáriával újévi fogadalmakról és újrakezdésről, megtudtuk, hogyan lett menő Zsiga Melinda és Gerendai Károly, és miért hagyta hátra intenzív városi életét vidékre költözve Nagy Alexandra színésznő és Kollár-Klemencz László zenész. Visszatért hozzánk két volt európai uniós biztos, Balázs Péter és Navracsics Tibor, és 2022 után tavaly is elemezték Ursula von der Leyen Unió helyzetéről szóló aktuális beszédét. Szóba került a 2023-as Szaharov-díj nyertese, az iráni nők Nő, élet és szabadság mozgalma és az EU áldozatvédelmi programja – mindezt saját csatornánkon itt, a Simplecast felületén, illetve az összes ismertebb podcast-platformon tudod követni, például:

 

Spotify

Apple Podcast

Google Podcasts

Podtail


Hallgass jó beszélgetéseket!

 

blogaj.png

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1218431897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása