pc3.jpgBő egy éve indult el az Európa Pont podcastja, mostanra 17 epizód hallgatható vissza. Vendégeink voltak többek közt Feldmár András, Navracsics Tibor, Jocó bácsi, Almási Kitti, Hesna és Für Anikó. Nyáron is van mit hallgatni, olvasd el – és hallgasd meg – ajánlónkat!

Az Európa Pontban rendszeresen szervezünk beszélgetéseket európai ügyekhez és kultúrákhoz kapcsolódóan. Tavaly nyár elején indítottuk el podcast-csatornánkat, ahol ezekből a beszélgetésekből hallgathattok meg néhányat. Az elmúlt egy év során tizenhét epizód készült el. Most, amikor rendezvényeink nyári szünetet tartanak, bepótolhatod a kihagyott beszélgetéseket autóban vagy vonaton ülve, tömegközlekedve vagy gyalog – ehhez állítottuk össze ezt a posztot.

pc2.png

Már több mint ötszáz napja tart Oroszország villámháborúnak „tervezett” és „különleges katonai műveletnek” nevezett agressziója Ukrajna ellen. Két alkalommal is foglalkoztunk a témával. Először Sz. Bíró Zoltán, Feledy Botond és Krámer Dániel, az Európai Bizottság ukrajnai delegációjának kereskedelmi attaséja beszélgetett arról, mi vezetett idáig és mi várható a közeljövőben. Bár egy éves a beszélgetés, megállapításai és tanulságai ma is érvényesek.


Ez a tél megúszható – jósolták októberben az energetika orosz agresszió miatti kihívásairól szervezett beszélgetésünk résztvevői, és igazuk is lett: Európa lakossága tényleg túlélte a telet a felfokozott energiaválság közepette. A háború egyben plusz érv a megújuló energiára átállás mellett, de ezzel párhuzamosan foglalkoznunk kell az alternatív fosszilis infrastruktúra kiépítésével is. Vendégeink arról is beszéltek, hogyan lehet ezt megoldani.



„19. századi módszerekkel tanítanak 20.századi emberek 21. századi gyerekeket” – a digitalizáció megoldás lehet erre? Hogyan demokratizálja az oktatást, és milyen hatással van mentális egészségünkre? Hol tart ebben Magyarország, mit tanulhatunk Európában és az egész világon élenjáró finn oktatási rendszertől? Erről szerveztünk beszélgetést Jocó bácsival, a leghíresebb történelemtanárral – aki sajnos a státusztörvény megszavazása, majd aláírása után elhagyta a közoktatást –, Dr. Vladár Zsuzsa egyetemi tanszékvezetővel és Halácsy Péterrel, a Budapest School és a Prezi társalapítójával.



Hogyan lehet felvenni a harcot az élet kiszámíthatatlan fordulataival, kikerülve az áldozatszerepből, új szemüvegen át nézni a kudarcokra, traumákra, és segítségükkel akár tanulni, fejlődni is? Al Ghaoui Hesnát a legtöbben tévés riporterént, háborús tudósítóként ismerjük. Újabban talán a „mentálhigiéniás kommunikátor” írja le leginkább tevékenységét. A félelem és bátorság vizsgálatával kapcsolatos kutatásainak eredményeit nálunk is megosztotta, elmesélve saját élményeit és bemutatva azokat a történeteket és interjúalanyokat, akikkel az elmúlt tizenöt évben, több mint húsz országban, békés és háborús terepeken találkozott.



Emellett beszélgettünk Fekete Giorgióval (Carson Coma) a művészek aktivizmusáról, Puskás Petivel a fenntartható előadóművészetről, Für Anikóval és Döbrösi Laurával a felelős, mégis önkifejező divatról, Almási Kitti, Fuller Bianka és Feldmár András segített az újévi kapunyitási pánik elkerülésében, két volt európai uniós biztos, Balázs Péter és Navracsics Tibor pedig Ursula von der Leyen Unió helyzetéről szóló beszédét elemezte. Szóba került még többek közt siker és méltányosság viszonya, a fánk-közgazdaságtan, az élelmiszerpazarlás elkerülésének módjai és az európai karrier Magyarországon – mindezt saját csatornánkon itt, a Simplecast felületén, illetve az összes ismertebb podcast-platformon tudod követni, például:


Hallgass jó beszélgetéseket!

pc.jpg

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1418181047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása