53575436860_c8b04f9629_k.jpgGenerációk sora áll mögöttünk, és minden felmenőnknek hatása van a jelenlegi életutunkra. Hogyan találjuk meg a boldogságot és a harmóniát ezeken a generációs csatornákon keresztül? Mi hiányzik a boldogságunkhoz, és mi az, amit magunk mögött kell hagyni? Nőnap alkalmából Soma Mamagésa volt az Európa Pont vendége – néhol vitatható, de mindenképp izgalmas gondolatait a posztban olvashatjátok, visszanézhetitek és meg is hallgathatjátok.

 

Jazzénekes, előadóművész, író, spirituális segítő, életszemléleti tanácsadó és – a jótékonysági munkájáért kapott díjnak köszönhetően – szuperWMN. Soma ezeket a titulusokat saját életútjának megtalálásával nyerte el. Ahogy sok esetben, az ő boldogságkeresése és spirituális utazása is egy betegséggel kezdődött. A felépülést biztosító terápia során felfedezte, hogyan lehet kiszakadni a negatív körforgásból, hogy rátaláljunk a boldogságra – ebből a posztunkból kiderül, mennyire sikerül ez az európaiaknak. Azonban ehhez meg kell érteni és át kell alakítani a felgyülemlett traumák hatását pozitív energiává.

Az élet legnagyobb traumája maga a születésünk élménye, de – Soma szerint – már azelőttről átvesszük őseink terheit is. Ezzel a folyamattal továbbvisszük a múlt idők negatív hitrendszereit is, amelyek hosszú időn keresztül meghatározták a nők életét. Ilyen hitrendszer például, ha valakit vénlánynak, zabigyereknek kiáltanak ki, vagy a szűz és a szajha kettősségének valamelyikével illetik, vagy az is – ahogy évszázadokon keresztül történt –, hogy a nőknek nem tulajdonítanak szellemi-intellektuális értéket. 

 53575436770_e25a5f40bc_k.jpg

 


Korszakváltás


Az elmúlt évszázadokban Soma véleménye szerint – a patriarchális rendszer, a racionalizálás, illetve a jobb agyfélteke dominanciájával – túl sok Yang (férfi) energia torlódott fel a világban. A tendencia megfordítására ellenfolyamat indult, ami a változás szelét hozta a nők számára. Nem csak a nők fáradtak bele a múltbeli sablonok követésébe, de a férfiak is. Karinthy Frigyes Capillária című művében például azt írja, hogy ez a felépített „szerepjáték” fárasztó: a férfiak nem a Nap, a nők nem a Hold, hanem egymás körül keringő ikercsillagok vagyunk. Soma kiemelte, hogy azért is fontos lebontani ezt az analógiát, mert a nő nem csupán a férfi fényét tükrözi, hanem maga a teremtő erő.

Az átalakulásban szerepet játszik az individualizáció térnyerése is. A választás szabadságával belép a döntéshozatal felelőssége: felelősek vagyunk az életünkért, a céljainkért, a kiteljesedésünkért. Ez sokszor nehéznek és ijesztőnek bizonyul, mivel „még csak a hídon vagyunk… (még) nincs meg az új recept a boldogságra”. Ebben a bizonytalan korszakban fontos – hangsúlyozta Soma –, hogy ne csak az elménkkel, hanem a lelkünkkel együtt hozzunk döntéseket.

 

„Az én dolgom, az ő dolga és isten dolga”

Ahhoz, hogy eljussunk a boldogságig, transzformáción kell átmennünk. Fontos megjegyezni, hogy ez a transzformáció nem egyfajta tisztítás, nem megszabadulni próbálunk a traumáktól, hanem hasznos energiává alakítjuk át őket. Így az őseink erőfeszítései és tudása nem vész kárba.

 53575317599_0c052414ed_k.jpg

 

„Mi vagyunk minden ősünk élő reménysége”. A lelkesedés (lélek) hiányából látszik, ha nem a saját életutunkat követjük.  Ahhoz, hogy kilépjünk a negatív körforgásból és elkezdjük a transzformációt, el kell vonulnunk, így meg tudjuk vizsgálni „távolról”, mit kíván a lelkünk.

Van, amit viszont el kell engednünk ahhoz, hogy boldogok legyünk. „Az én dolgom, az ő dolga és isten dolga” – hangsúlyozta Soma. Ez a felfogás segít abban, hogy a tőlünk független dolgokat elengedve a saját lelkiállapotunkra tudjunk koncentrálni. Szintén ide tartozik az „együttérzés, nem sajnálat” szabálya is: forduljunk együttérzéssel társaink felé, mert a sajnálattal negatív érzetet keltünk, ami tovább erősítheti a negatív körforgást.

Szó esett még a férfiak szerepéről is a mai korban, hiszen nekik is nehéz a transzformációval járó új tendenciákat befogadni. A mai nőknek „nem tűrni, hanem türelmesnek kell lenni”, és segíteni kell a férfiaknak, hogy ők is megtalálják a helyüket egy új, kiegyensúlyozott világban.

 53575201953_8fa08aa9c2_k.jpg

Sok minden meghatározza a boldogság elérésének lehetőségeit a földrajzi elhelyezkedéstől kezdve a korszakon át, amelyben élünk, egészen „az előző reinkarnációink életútjáig”. Az előadáson megismerhettük a karhossztesztet, a majomkísérletet, valamint rengeteg könyvajánlót hallhattunk, amelyekkel mélyebbre áshatunk a női lét titkaiba. A végén játékra is sor került Somával, hogy a résztvevők tesztelhessék, mire vágynak a lelkük mélyén.

Ha szeretnéd próbára tenni saját vágyaidat, itt tudod végignézni a teljes beszélgetést.

 

 

Podcastunkon pedig végig is hallgathatod:

 

Képek: Pelikán János (Képszerkesztőség) – még több kép Flickr-oldalunkon


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4718370041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása