feszt2.PNGA nyár a pihenés, nyaralás és bulik ideje – ugyanakkor a rengeteg szabadidőt érdemes lehet hasznosan eltölteni. Facebook oldalunkon folyamatosan beszámolunk az ilyen kezdeményezésekről, amelyekből most összegyűjtöttük egy csokorra valót – ha érdekel az EU, érdemes ezekre a szünidő alatt is egy kis időt szánni (részletes információt a hiperlinkekre kattintva érhettek el az egyes pályázatokról).

Aktuális pályázatok

Az Európai Unióval foglalkozó intézmények pályázatai közül az egyik legújabb felhívás a felsőoktatásban tanulókat szólítja meg: a Külügyminisztérium és az Országgyűlés elnöke által meghirdetett pályázat változatos uniós témakörökben (az uniós tagság értékelésétől, szakpolitikákon át a klímaváltozásig) várják a pályamunkákat. A „Magyarország az Európai Unióban, az Európai Unió a világban” című esszépályázatra maximum 100 ezer leütés terjedelmű dolgozatokat október 5-ig várják a szervezők – a legjobb művek az elismerés mellett több százezer forintos pénzjutalomban részesülnek.

Könnyedebb feladatot jelent egy másik aktuális pályázat, amely fotós pályamunkákat vár augusztus végéig: a kiírás célja, hogy bemutassa, hogyan segíti a gyakorlatban az uniós finanszírozás a régiók fejlődését. A pályázat egyik kategóriájában bárki indulhat, aki az EU területén él, a beküldött fényképeken olyan projekteket kell megörökíteni, amelyek az Európai Regionális Fejlesztési Alapból vagy a Kohéziós Alapból részesülnek támogatásban. A pályamunkákból a közönség és egy szakmai zsűri válogat, a győztesek 1000 euró értékben fotós felszerelések közül választhatnak, továbbá kétszemélyes jutalomutazást nyernek Brüsszelbe, a régiók és városok európai hetére.

Egy másik kreatív pályázatban, az Európai Zöld Fővároshoz kapcsolódó kiírásban ötperces kisvideókat várnak a szervezők, amelyben azt kell bemutatni, hogy mitől lehet egy város Európa zöld fővárosa. Ezt a címet idén a spanyolországi Vitoria-Gasteiz viseli, a fődíj is egy ide szóló kétszemélyes utazás. A szervezők július végéig várják a kisvideókat.

Korábban már beszámoltunk a Csobbanj Európával! turnéról – az országos rendezvénysorozat nyár végéig tart, amelynek keretében uniós tanácsadók magyarországi strandokon „ügyelnek”, így akár strandolás közben is tájékozódhattok számos uniós lehetőségről. A turnéhoz kapcsolódó, szintén fotós játékban standbelépőket, vagy Sziget napijegyeket is nyerhettek, ehhez olyan képeket kell beküldenetek, amelyek az látszik, milyen jól jöttök ki nagyszüleitekkel vagy hogyan  tüsténkedtek a kertben (a generációk közötti szolidaritás évéhez, illetve a Közös Agrárpolitika 50. születésnapjához kapcsolódóan).

Hosszú távú tervekhez

Mindezen aktuális pályázatok mellett nyáron van elég idő, hogy komolyabb, hosszabb távú terveitekre is készüljetek – az uniós ösztöndíjak és gyakornoki programok általában komolyabb felkészülést és tájékozódást igényelnek. Ha a közeljövőben szeretnétek külföldön tanulni, gyakorlatot szerezni vagy önkénteskedni, érdemes egy kis időt rászánni a nyáron, hogy utánajárjatok az egyes uniós programok részvételi feltételeinek.

Ha a külföldi tanulás érdekel, akkor nézzetek utána, hogyan működik az EU ezt támogató Erasmus programja (itt olvashatjátok összefoglalónkat a programról), az Erasmus Mundus keretében akár Európán kívüli vezető egyetemek képzésében is részt vehettek. Ha gyakorlatiasabb tapasztalatot szeretnétek szerezni, és kipróbálnátok, hogyan álljátok meg a helyeteket valamely másik tagállamban működő szervezetnél, akkor nézzetek utána az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) működésének (egyik korábbi blogposztunkban részletesen összeszedtük, mire érdemes figyelni a pályázásnál). Az EVS egyre népszerűbb Magyarországon is, nem is csoda, hisz a program segítségével akár egy évet is eltölthettek egy másik tagállamban tapasztalatszerzés céljából, úgy, hogy ez egyáltalán nem terheli meg pénztárcátokat – a következő beadási határidő október 1. Ha esetleg már van egy kis vállalkozásotok, vagy ilyesmi indításán gondolkodtok, akkor hasonló gyakorlati tapasztalatot az Erasmus vállalkozóknak program keretében szerezhettek.

Ha vonz Brüsszel…

Ha nemcsak külföldi tapasztalatszerzésben gondolkozol, hanem maga az Európai Unió intézményrendszere, működése érdekel, akkor érdemes lehet szakmai gyakorlatra jelentkezned valamelyik uniós intézményhez. Minden jelentősebb uniós intézmény kínál szakmai gyakorlati programokat, amelyek segítségével általában 3-5 hónapot tölthetsz el valamelyik szervezetnél. A gyakornoki programokhoz valamennyi hasznos információt megtaláltok az EUvonal kapcsolódó gyűjteményében.

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr84672477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása