Az Európa Bizottság nemrégiben kiterjesztette az Erasmus program tevékenységét, 2008-tól a program nemcsak a felsőoktatásban hallgatók mobilitását támogatja, de a fiatal vállalkozók külföldi tapasztalatszerzését is. Az elv és a program működése is hasonló a már jól ismert Erasmus programhoz, de itt a középpontban nem a formális tanulás, hanem az üzleti életben hasznosítható külföldi gyakorlatszerzés van.


 

eye.jpgA programban bárki részt vehet, akinek saját vállalkozása van, vagy ilyen létrehozását tervezi, a részvétel nincs életkorhoz, vagy bármilyen végzettséghez kötve. A program keretében a fiatal vállalkozó 1-6 hónapot tölthet valamelyik partnerországban egy fogadószervezetnél – egy vállalkozásnál, amelynek tevékenysége kapcsolódik a vállalkozó itthoni tevékenységéhez vagy tanulmányaihoz. Az érdeklődőknek először a nemzeti kontaktpontokkal érdemes felvenniük a kapcsolatot. Önéletrajzra, motivációs levélre és egy konkrét üzleti tervre mindenképpen szüksége van a jelentkezéshez, a helyi koordinátorok segítenek megtalálni a megfelelő fogadószervezetet a vállalkozó számára. Ha egy vállalkozó és egy külföldi cég egymásra találnak, a résztvevő kint tartózkodásához támogatást / ösztöndíjat is kap, ennek összege 560 és 1000 euró között mozog, függően a fogadó állam árszínvonalától.
 

A létrejövő cserekapcsolat mindkét fél számára hasznos: a kiutazó új tapasztalatokat szerez egy működő vállalkozásnál, üzleti terveinek megvalósításához segítséget és tanácsokat kap tapasztalt szakemberektől, üzleti kapcsolatokat építhet ki, amellett hogy vállalkozói képességeit „élesben” próbálgathatja és kamatoztathatja, a kint töltött időhöz pedig támogatást is kap. A kapcsolat a fogadó vállalkozás számára is előnyös: a fiatal vállalkozó személyében egy újfajta szemlélet, elképzelés érvényesülhet vállalkozásában, aki az üzleti kapcsolatok, piacok kiépítésében is nagy segítségére lehet.
 

Ezt mutatja be az alábbi kisfilm is, amelyben Irma Vilniusból egy svédországi dokumentumfilmeket készítő vállalkozásnál szerzett hasznos tapasztalatot, amelyre otthon elmondása szerint nem lett volna lehetősége:
 


A program évről évre egyre több tapasztalatcserét támogat, mostanra több mint ezer cserekapcsolat jött létre a program keretében. A programban résztvevő cégek jellemzően kis- vagy középvállalkozások 2-10 munkatárssal, tevékenységi körük szerint sokan jelentkeznek a média, kommunikáció, tanácsadás, turizmus vagy az infokommunikáció területéről.
 

Mind a vállalkozó kedvű fiatalok, mind fogadó vállalkozások jelentkezését folyamatosan várják a program koordinátorai, Magyarországon több szervezet is segíthet az eligazodásban: jelenleg a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara, a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. és a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány vesz részt közvetítőként a programban (ez a kör várhatóan hamarosan bővül). A szervezetek, illetve a kontaktszemélyek elérhetősége a program hivatalos honlapján található.
 

Vállalkozó kedvűek, hajrá! :-)

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr814327768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása