istock-543175474.jpgAz egyre szélsőségesebb időjárás, a száraz és forró időszakok és villámárvizek váltakozása a városokban okozza a legnagyobb gondot. Egy EU-s társfinanszírozással megvalósuló LIFE-projektben most három kerület, a fővárosi önkormányzat és szakmai partnereik tesznek azért, hogy Budapest az értékes esővizet megtartó és azt megfelelően kezelő „szivacsvárossá” váljon.

 

A klímaváltozás egyik következménye a szélsőségesebb időjárás. A hosszan tartó száraz időszakokban hiányzik az életet adó víz, és ezt a rengeteg csapadékkal járó alkalmi zivatarok nem pótolják, sőt, jelentős terhet rónak a csapadékvíz-elvezető rendszerekre. Ráadásul a természetes zöldfelületekhez képest kisebb párolgás, illetve a nagyobb mértékben felmelegedő burkolt felületek miatt a városlakóknak gyakori és tartós, szélsőségesen meleg időszakokkal kell szembenézniük – ebből az elmúlt hetekben már kaptunk ízelítőt. A nagyvárosok, így Budapest is a legmagasabb kockázatú területek közé tartoznak ebben a tekintetben.

 

Városainkat száz-kétszáz évvel ezelőtti éghajlatra tervezték és építették, de ez az éghajlat már nem létezik. A csapadékvíz kezelésének klasszikus módszere – a városból a lehető leggyorsabban kivezetni a vizet a csatornák segítségével – megbukott. Városainkat „szivacsvárosokká” kell átalakítanunk, amelyek megtartják a csapadékvizet ahelyett, hogy gyorsan megszabadulnának tőle. Le kell lassítani a víz levezetését, és lehetővé tenni, hogy az a talajba szivárogjon – csak így lehet csökkenteni a villámárvizek hatásait és feltölteni a mélyebben fekvő víztartó rétegeket.

 

20221116_085809-scaled.jpg
Esőkert Barcelonában

 

Pont ezt célozza a Városi Eső néven még 2021-ben indult és jövőre záruló, esővízkezeléssel foglalkozó projekt. A Városi Eső a Hegyvidék (XII. kerület) vezetésével, három másik önkormányzat –Erzsébetváros (VII. kerület), Pestszentlőrinc-Pestszentimre (XVIII. kerület), Fővárosi Önkormányzat – és számos szakmai partner együttműködésével, 55 százaléknyi uniós forrásból valósul meg. Hasonló megoldásokat kutatnak egyébként más városok, többek közt Pécs is. A Kínából eredő koncepcióról az egyik kidolgozójával készült interjúban a Városi Eső oldalán bővebben is olvashatunk.

 

A budapesti projektben a csapadék eloszlásának és intenzitásának változását, illetve a csapadékvíz lefolyását vizsgáló helyi klímaváltozási modelleket dolgoznak ki. Sérülékenységvizsgálatokkal azonosítják be a beavatkozást igénylő pontokat, a hirtelen lezúduló csapadék káros következményeit hatékonyan csökkentő infrastruktúrákat valósítanak meg, és kidolgozzák minderre a köz- és magánszektor együttműködési modelljeit.

 

dsc00030-1.jpg
Esős Erzsébetváros

 

A részt vevő kerületekben más és más karakterűek, más és más vízelvezetéssel kapcsolatos megoldásokat igényelnek, így a projekt keretében megvalósuló beruházások a hasonló városi terek számára jelenthetnek példát. A Hegyvidéken – mivel hegyvidék – különösen fontos a villámárvizek kezelése, mert a nagy intenzitású eső lezúdulásakor a felszíni vizeket a csatornák sok esetben nem tudják elvezetni, a meredek utcákon a víz lefolyik, elöntve a mélyebben fekvő területeket. Így a csapadék megállítását és mérséklését már a vízgyűjtő fenti részén el kell kezdeni. A kerület a megfelelő helyeken terepszint alatti tartályokat helyez el, az összegyűjtött esővizet pedig öntözésre használja. Emellett zöldtetőket, illetve természet alapú megoldásokkal (esőkerttel, speciális, őshonos növények beültetésével, vízáteresztő burkolatokkal) mintautcát hoz létre.

 

20240201_081532-scaled.jpg

Esővízgyűjtő ciszterna behelyezése az erzsébetvárosi Klauzál téren

 

A sűrűn lakott Erzsébetvárosban a fő cél a kerületben élők életminőségének javítása, hiszen a klímaváltozás következményeként nyáron, a sűrűn beépített belvárosi környezetben a hőmérséklet akár 5-10 fokkal is magasabb, mint egy kertvárosban. Itt a hangsúly a tetőkről lezúduló csapadék felfogásán, esővízgyűjtők elhelyezésén és az esővíz hasznosításán van (utcai fasorok öntözése, a környező járdák, utak tisztítása). A csapadékvíz megfogásával, szikkasztással növelhetők a városi zöldfelületek, akár falra futtatható növények telepítésével, így a mikroklíma is javul.

 

Pestszentlőrinc-Pestszentimre elsősorban lakóövezeti, kertvárosias jellegű, de a városiasodás révén a csapadékvíz kezelésének kérdése egyre nagyobb problémát jelent. A terjedő át nem eresztő felületeknél – tetők, utcák, járdák és parkolók – a lezúduló nagyobb tömegű csapadék képtelen beszivárogni a talajba, megnövelve ezáltal a villámárvizek kialakulásának kockázatát. Emellett a kerület bizonyos részein vízzáró talajszerkezet, magas talajvíz és csekély párologtatási kapacitás nehezíti a csapadék elszivárgását. A kerület a projektben a felszín megerősítésére különösen alkalmas kavicsgyepeket telepít, a csapadékvíz felfogására és elszikkasztására alkalmas szikkasztókat tervez, illetve utcai fasorból és a járda mellett és alatt tervezett föld alatti beszivárogtató rendszerből álló faárkokat alakít ki.

 

A Városi Eső a felhalmozott tudást és eredményeket megosztja a szakemberekkel, döntéshozókkal, lakókkal és más településekkel. A cél, hogy az esővizet értékként kezeljük, ugyanakkor tisztában legyünk és alkalmazzuk is a vízmegtartás bevált megoldásait.

 

A fotók forrása: LIFE Városi Eső projekt

 

Borítókép: fotojog, iStockphoto

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6018454791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása