javit1.pngAz erőforrásokkal takarékoskodó körforgásos gazdaság megvalósítása az EU egyik fontos célja. Ebben különösen nagy hangsúlyt kap a tárgyak hosszabb hasznosítása, amihez elengedhetetlen a javíthatóság és annak támogatása. Bécsben és Ausztria egészében nagy sikerrel működik ilyen rendszer, de az EU az egész közösségben szeretné megadni a fogyasztóknak a jogot a javításhoz – ehhez most új jogszabály van készülőben.

Bécs: már a negyedik javítási kuponakció (Wiener Reparaturbon 4.0) indult

Az osztrák főváros híresen magas életminőséget biztosít az ottaniaknak, amiben talán a hasonló lehetőségek is szerepet játszanak. A bécsi önkormányzat 2020 őszén indította támogatási programját, amely célja, hogy a javítás anyagilag vonzóbbá váljon, mint új használati tárgyak vásárlása – legyen szó plüssmackóról, ruhásszekrényről vagy bicikliről. A kupont javítási szolgáltatásokra lehet beváltani a Bécsi Javítási Hálózat szolgáltató-tagjainál, ahova csak megbízható vállalkozások kerülhetnek be. Minden egyes javítási utalvány a bruttó javítási költségek legfeljebb 50 százalékáig, maximum 100 euróig támogatja a javítást. A kupont a bejelentkezést vagy regisztrációt követően csak le kell tölteni a város honlapjáról, és egy egyszerű applikáción keresztül lehet érvényesíteni. A mostani akcióra, 2027-ig összesen 1,2 millió eurót biztosít a város. Az első forduló óta 35 ezer tárgyat mentettek meg így a kidobástól, ezáltal 2 700 tonnányi szén-dioxidtól, illetve 352 tonnányi hulladéktól kímélték meg a környezetet. Ennyi szén-dioxidot 207 hektárnyi – egy kisebb kerületnyi – erdő köt meg. A tárgyak meghosszabbított élettartama ugyanakkor nemcsak a környezetvédelemhez járul hozzá: felpörgeti a regionális gazdaságot, növeli a bécsi értékteremtést, munkahelyeket biztosít és elősegíti az erőforrás-kímélő életmód tudatosítását.

Ausztria: elektronikai eszközök javítása állami / uniós támogatással

Nemcsak Bécsben, egész Ausztriában fut hasonló javítási akció, hasonló népszerűséggel. Ez a háztartási, szabadidős és kerti elektronikai cikkek (pl. konyhai robotgép, vízforraló, televízió, fejhallgató, okostelefon, notebook, mosógép, e-bike, játékok) szervizelését támogatja. A klímavédelmi minisztérium javításonként a bruttó költségek maximum 50 százalékát fedezi, legfeljebb 200 eurót. Erre a célra 130 millió eurót különített el az osztrák állam a NextGenerationEU alapokból az osztrák helyreállítási és alkalmazkodóképességi terv részeként.

További példák Európából

Az elmúlt években több tagállamban vezettek be hasonló kezdeményezéseket a javítás pénzügyi ösztönzésére. Ezek a rendszerek eddig nagyon sikeresen futnak, a fogyasztói szervezetek is kedvezően fogadták őket. Franciaországban például nemrégiben indítottak alapot a törvényes garancia által nem fedezett hibák javítására. Ezen keresztül közvetlenül a javítási számlából adnak árengedményt. Az alap jelenleg 51 termékkategóriára terjed ki, ami a következő években várhatóan bővülni fog. A francia javítási alapot a kiterjesztett gyártói felelősségvállalás díjaiból finanszírozzák, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékek gyártóinak hozzá kell járulniuk a termékjavítás költségeihez. A fogyasztók akkor részesülhetnek ebből az árcsökkentésből, ha minősített javítóműhelyt vesznek igénybe (erre a célra létrehozták a „QualiRépair” új címkét, amelyet független ellenőrzés után ítélnek oda).

javit2.png

Németországban és Luxemburgban is léteznek hasonló pénzügyi ösztönzők, illetve ezekről városi vagy regionális szinten folynak tárgyalások. Svédországban ugyanakkor az adózási rendszeren keresztül ösztönzik a tárgyak javítását, ott a javítási szolgáltatásokra kedvezményes hozzáadottérték-adó (áfa) vonatkozik.

Jog a javításhoz – uniós szintű kezdeményezés

Az EU-ban (és egyébként máshol is) az elmúlt évtizedekben meghibásodás esetén gyakran a cserét részesítették előnyben a javítással szemben, és a fogyasztókat nem ösztönözték igazán arra, hogy a jogszabályban előírt jótállási időszak lejárta után megjavíttassák áruikat.

A jelenlegi szabályozás

A jelenlegi rendszer nem igazán kedvez a jótállási időn belüli javíttatásnak, azután pedig egyáltalán nem támogatja a termék javítását. A hibás termékek javítására vonatkozó szabályokat jelenleg az áruk adásvételéről szóló irányelv (2019/771) tartalmazza. Ez kimondja, hogy az eladó felelős az áru átadásakor meglévő minden olyan hibáért, amely a törvényes jótállás ideje – az uniós jog szerint legalább két év – alatt válik nyilvánvalóvá. Ha a megvásárolt áru hibás, a fogyasztónak joga van választani javítás és csere között. A törvényes jótálláson kívül a fogyasztóknak már nincs joguk a termék javíttatására, még akkor sem, ha a javítást maguk akarják kifizetni.

A kiselejtezett termékek gyakran olyan működőképes áruk, amelyek még javíthatók lennének, ám ehelyett idő előtt a szeméttelepre kerülnek. Emiatt évente mintegy 35 millió tonna hulladék keletkezik, és 261 millió tonna üvegházhatásúgázt bocsátanak ki az EU-ban. Mindemellett a termékek korai hulladékká válása a becslések szerint évente körülbelül 12 milliárd euró veszteséget jelent a fogyasztóknak.

Az új uniós javaslat célja az, hogy a műszakilag még javítható termékek cseréje helyett a javítás könnyebb és olcsóbb megoldás legyen a fogyasztóknak. A nagyobb kereslet fellendíti a javítási ágazatot, a gyártókat és az eladókat pedig fenntarthatóbb üzleti modellek kidolgozására ösztönzi.

javitas_graf.png

A kezdeményezés a becslések szerint 15 év alatt 18,5 millió tonna üvegházhatásúgáz-kibocsátást takarít meg és 3 millió tonna hulladék megtakarítását eredményezi. A javaslat jelentős előnyökkel járhat a szervizszakma számára, az eladók és a gyártók pedig a következő 15 évben becslések szerint mintegy 15,6 milliárd eurót takaríthatnak meg azzal, hogy a termékeket a garanciális ingyenes csere helyett javítják. Emellett az EU fogyasztói is sokat spórolhatnak: számítások szerint a következő 15 évben közel 177 milliárd eurót.

A jogszabály részleteiről jelenleg az uniós intézmények egyeztetnek, nemrégiben tárgyalta az Európai Parlament és a Tanács is. Magas támogatottsága miatt várhatóan hamarosan elfogadják.

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5318283757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása