Az Európai Mobilitási Hét díját azok a helyi önkormányzatok kapják, amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a biztonságos, fenntartható városi mobilitás tudatosításában. A 2023-as díjat Budapest nyerte az autómentes héttel és az ahhoz kapcsolódó kezdeményezésekkel.

 

A díj odaítélésekor három dolgot vesznek figyelembe, amelyeket a pályázó önkormányzatoknak teljesíteni kell: a szeptember 16-22. közötti autómentes héten szervezett aktivitásokat, a fenntartható mobilitásra összpontosító állandó közlekedési intézkedéseket, és egy autómentes nap megtartását. Budapest mintegy hatvan várost megelőzve Amadorával (Portugália) és Innsbruckkal (Ausztria) került az Európai Mobilitási Hét döntősei közé, ahol végül elhozta az első helyezettnek járó elismerést.

 


Az Európai Mobilitási Hét Díj (European Mobility Week Award) Budapestet bemutató kisfilmje

 

A budapesti program része volt többek közt:

- a korábbi gyakorlathoz képest nagyobb területen és több programmal létrejött autómentes hétvége (szeptember 16-17.), tízezer fő részvételével,

- a szeptember 22-ei autómentes nap,

- a Karácsony Gergely főpolgármester által bemutatott átfogó terv az új Duna-parti gyalogosövezet kialakítására,

- Bécs és Budapest közös nyilvános rendezvénye a gyalogos és kerékpáros politikával kapcsolatos
legjobb gyakorlatok népszerűsítésére,

- a 2023-as Európai Mobilitási Hét „Save Energy” tematikájával összhangban a közlekedésben elérhető energiatakarékosság témájában tartott események,

- az „Átalakuló köztereink” kiállítás a Városháza parkban,

- a szeptember 19-i bringás reggeli,

- a kétszázadik MOL Bubi állomás létrehozása és átadása.

 

 bico.jpg

 

A mobilitási hét és az autómentes nap az Európai Bizottság kiemelt figyelemfelkeltő kampánya, Európa legnagyobb közlekedési és környezetvédelmi rendezvénysorozata. 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg, a hét csúcspontja pedig a népszerű Autómentes Nap. A helyi önkormányzatokat arra ösztönzik, hogy a főhéten próbáljanak ki innovatív intézkedéseket, népszerűsítsenek új infrastruktúrákat és technológiákat, mérjék a levegőminőséget és gyűjtsék össze a lakosság visszajelzéseit. A programsorozat célja, hogy az egyéni közlekedési eszközök helyett a lakosság a fenntarthatóbb, zöld közösségi közlekedést és más tiszta, intelligens megoldásokat vegyen igénybe. 2023-ban rekordszámú jelentkező volt: 45 országból (nemcsak Európából) 3351 város kapcsolódott az Európai Mobilitási héthez.

 

432095142_809513754546125_1792820081160111817_n.jpg Kép a tavalyi budapesti EU-s futásról. Az idei, már 20 kilométeres távú versenyről több információ itt található. Fotó: kepszerk.hu

 

Magyarország az elejétől fogva részt vett a programsorozatban – egy korábbiról mi is beszámoltunk –, így a tavalyi itthon is már a huszonkettedik alkalom volt, majdnem háromszáz magyar település csatlakozásával. A zsűri megítélése szerint 2023-ban Budapest nagy érdeklődést kiváltó programokat és az adott héten túlnyúló edukatív intézkedéseket valósított meg.

 

Idén is lesz mobilitási hét, amely témája a közösen használt közterületek lesznek. A köztér számos előnnyel jár a társadalom számára: olyan hely, ahol az emberek és az egyes közlekedési módok mind saját térrel rendelkeznek. Mindez nagyobb társadalmi egyenlőséget, közúti biztonságot, kevesebb zajt és légszennyezést, jobb életminőséget biztosít. Az európai mobilitási hét arra ösztönöz majd minket, hogy együtt döntsünk közös területeink megosztásáról, akár autómentesen is, ezzel biztosítva, hogy mindenki – különösen a gyalogosok és a kerékpárosok – biztonságosan és kényelmesen, kellemes környezetben közlekedjenek.

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1518361267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása