Még tart az eperszezon – ezúttal Csehországból mutatunk hozzá egy remek receptet, amely nagyon gyorsan elkészíthető és akár főételként is megállja a helyét. Gombócként a magyar konyhában talán picit szokatlan, de egy próbát megér: a szezon gyümölcssztárja, az eper ugyanis remekül passzol a túróhoz. Íme a könnyed cseh finomság – próbáljátok ki, míg tart az eperszezon!
A knédlik, nudlik és gombócok földjéről
A csehek híresek mindenféle knédlijeikről és gombócaikról – akár kovászos, burgonyás vagy túrós tészta az alapja, a végeredmény mindig ízletes és látványos. Bár az étel eredeti nevében (jahodové knedlíky) ott rejtőzik a jól ismert cseh finomság, a „knédli”, de ne a hagyományos zsemlegombóchoz hasonló tésztára gondoljatok, és a gyümölcsös gombóc se vezessen félre minket: a tésztában nincsen krumpli, túró viszont annál inkább.
A többi „knedlíky” gombóchoz hasonlóan a jahodové, azaz epres változat is fogyasztható főételként – bár mi inkább egy finom, akár hűsítő leves (mint például a bolgár tarator, a román savanyú húsgombócleves vagy az andalúz gazpacho) második fogásaként ajánljuk. Az ételt általában olvasztott vajjal locsolják meg, de feltétként kaphat még morzsolt túrót, fahéjas cukrot, mákot vagy akár édes tejfölt.
Az epres túrógombóc receptje
Hozzávalók:
A gombóchoz:
- 5 dkg vaj,
- 2 evőkanál cukor
- 1 tojássárgája
- 25 dkg túró
- 25 dkg rétesliszt
- kevés tej
- só
- fél kiló eper
Az öntethez:
- 5 dkg (olvasztott) vaj
- 10 dkg túró
- porcukor
A vajat a cukorral és a tojássárgájával jól kikeverjük, ehhez hozzáadjuk a túrót, a réteslisztet, pici sót, majd jól összedolgozzuk – ha túl száraz lenne, kis tejet adjunk hozzá, amíg nem túl ragadós, formázható tésztát nem kapunk.
Vegyünk körülbelül tenyérnyi darabokat a tésztából, lapítsuk ki, közepére ültessünk egy-egy közepes méretű epret, majd húzzuk össze a tetején a tésztát, formázzunk belőle kis kerek gombócokat.
Forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük ki őket: miután a felszínre úsznak, még kb. 8-10 percig hagyjuk őket.
Tálaljuk olvasztott vajjal leöntve, morzsolt túróval és ízlés szerint porcukrozva.
Dobrou chuť, azaz jó étvágyat! :-)
---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.
Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.