ciorba.jpgA januárban induló román elnökséghez kapcsolódóan az év első jellegzetes nemzeti receptjét Romániából hoztuk: az Erdélyben is jól ismert csorbák (savanyú levesek) közül a húsgombóccal készített, ciberével (román nevén: borş) savanyított levest mutatjuk be. Gazdag és tápláló leves a téli időszakra, amelyet épp savanykás íze tesz különlegessé.

A „csorba” szó, illetve annak különböző változatai a Balkán-félszigeten, és a Közel-Keleten a levest jelentik, Romániában (ciorbă) viszont csak a savanyú levesek megjelölésére használják. Az ételt több száz éve készítik Románia különböző területein kisebb-nagyobb változtatásokkal, a román konyhából vette át az erdélyi is, amelynek mára szintén szerves részét képezik mára a csorbák. Csorbát lehet készíteni mindenféle, disznó-, marha-, csirke-, vagy épp bárányhússal; van sima zöldséges változata (ciorbă de legume), de készítik hallal (ciorbă de peşte) is, és nagyon népszerű a pacallal készített verzió (ciorbă de burtă) is.

Savanyításhoz hagyományosan borşot használnak, amely egy világos színű, savanykás lé, erjesztett búzakorpából. A borş magyarul cibere vagy korpacibere, házilag száraz kenyérből és búzakorpából lehet előállítani több napos erjesztéssel. Romániában ez az összetevő könnyen beszerezhető a legtöbb boltban, folyékony formában, de kockában zacskós porként is lehet vele találkozni. Ha épp nincsen otthon ciberénk, és nem akarjuk magunk erjeszteni több napig, akkor a levest ízlés szerint savanyíthatjuk ecettel vagy citromlével (a lenti recept az egyszerűség kedvéért citromlével dolgozik, de aki szeretné elkészíteni ciberét, itt vagy itt talál hozzá segítséget).

Hozzávalók

A leveshez

- 2 evőkanál olívaolaj

- 1 közepes fej vöröshagyma

- opcionálisan egy szál póréhagyma

- 1 db sárgarépa

- egy fél tv paprika

- 1,5 l víz

- 1 teáskanál lestyán

- 1 teáskanál zellerzöld

- 1 teáskanál petrezselyemzöld

- kapor ízlés szerint

- 1-3 evőkanál citromlé (cibere híján)

- tálaláskor tejföl


A húsgombóchoz

- 250 g sertés darált hús

- 30-40 g rizs

- egy apróra vágott hagyma

- 1 db tojás

- 1 evőkanál liszt

- kakukkfű

- petrezselyem

- só

- őrölt bors


csorba1.PNG

Elkészítése

A leveshez vágjuk apróra a hagymát, dinszteljük meg az olajon, majd adjuk hozzá a kockára vágott répát és a felkockázott paprikát, majd kissé pirítsuk át. Ezután engedjük fel a vízzel, sózzuk ízlés szerint. Amíg felforr, készítsük el a gombócokat: a hozzávalókat keverjük össze egy tálban, majd a masszából vizes kézzel formázzunk kis húsgolyókat.

Forrás után a levest közepes hőfokon főzzük tovább, adjuk hozzá a húsgombócokat és főzzük még legalább 30 percig, amíg a gombócok fel nem jönnek a tetejére és minden gombóc átfő. A végén adjuk hozzá a lestyánt, zellerzöldet és a petrezselymet, és – cibere híján – ízlés szerint 1-3 evőkanál citromlével savanyítsuk, még 3-5 percig főzzük így. Tálaláskor tehetünk bele még ízlés szerint tejfölt is.

Poftă bună, azaz jó étvágyat! :-)

A kép forrása: Wikipedia / Sacha47
 / (CC BY-SA 4.0)

-----

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.


Olvasd el többi 
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4814561646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása