kulajda_istock-472698064.jpg

Krémes, kellemesen savanykás, kiadós leves az őszi erdő ízeivel: íme a csehek gomba alapú kapros-tejszínes krumplilevese, a kulajda.

 

A kulajda pontos eredete nem jól dokumentált, de valószínűleg a hagyományos cseh vidéki konyhában gyökerezik – ez azért is esélyes, mert könnyen hozzáférhető alapanyagokból készült, kiadós és laktató fogás, ezért elsősorban a hűvösebb hónapokban kedvelik. Mindenképp az ország kulináris örökségének része, gyakran készítik otthon, és a hagyományos csehországi étlapokon is megtalálható.

 

A kulajdát jellegzetes íze és a hozzávalók – főleg a vadgomba, a kapor, a tejszín és az ecet – kombinációja teszi egyedülállóvá. A különböző régiókban és háztartásokban a krémes, tápláló leves más-más változataival találkozhatunk: van, ahol az alapösszetevőkön kívül például szalonnával vagy füstölt hússal gazdagítják. A leves állaga is változhat, egyes helyeken sűrűbb, már-már raguszerű, máshol könnyebb, inkább húsleves jellegű.

 

Az ősszel a gombaszezon is eljött: nagyon szórakoztató program, ha magad szeded a kulajdához (vagy bármihez) a gombát, de mindenképp ellenőriztesd a zsákmányt szakértővel is (itt egy térképes gombaszakértő-kereső) – akkor is, ha amúgy biztos vagy a dolgodban.

 

kulajda_istock-1281674433.jpg

Fotó: ALLEKO, iStockphoto

 

 

Hozzávalók

 

25 dkg erdei gomba (rókagomba vagy vargánya)

2 db közepes burgonya, meghámozva és kockára vágva

4 tojás

1 kis hagyma, apróra vágva

2 evőkanál vaj

1 liter zöldség- vagy csirkeleves

3 dl tejszín

2 evőkanál liszt

1 evőkanál ecet

Friss kapor, apróra vágva

1-2 teáskanál cukor

Só és bors ízlés szerint

 

 

Elkészítés

 

A gombát tisztítsd meg és szeleteld föl. A vadgombán lehet föld és törmelék, ezt mindenképp távolítsd el róla.

 

Egy nagy fazékban, közepes lángon olvaszd meg a vajat. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és párold áttetszőre.

 

Add hozzá a felszeletelt gombát, és addig főzd, amíg a gomba le nem adja a nedvességét és barnulni kezd. Vedd ki a fazékból.

 

Add hozzá a maradék vajat és a lisztet, és pirítsd aranyszínűre.

 

Fokozatos kevergetés közben öntsd hozzá a zöldség- vagy csirkelevest, hogy csomómentes legyen. Add hozzá a kockára vágott burgonyát és a gombát, és forrald át, majd hagyd főni kisebb lángon, amíg a burgonya megpuhul.

 

Vedd le a tűzről, és lassan add hozzá a tejszínt. Érdemes először egy merőkanál forró levessel elkavarni, és utána a fazékba önteni – így nem rántja össze.

 

Add hozzá az ecetet és a cukrot, ízlés szerint sózd-borsozd.

 

Tálaláskor add hozzá a buggyantott tojást – egy tál leveshez egyet. Ehhez a feltört tojást egy merőkanálba téve óvatosan gyöngyöző (nem lobogó) forró vízbe ereszted, és addig főzöd, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még nem.

 

A tányért díszítsd még apróra vágott kaporral.

 

 

Dobrou chuť, azaz jó étvágyat!

 

Borítókép: stockfotocz, iStockphoto


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7118713934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása