erbazz.jpgA hónapban a zöld leveles idényzöldségekhez kerestünk nektek hagyományos receptet, ezúttal Olaszországból. Az erbazzone Reggio Emilia megye (Emilia-Romagna régió) kedvelt és egyszerű étele, amelyben két tésztalap között mindig az épp termő / könnyen beszerezhető zöldek lapulnak – hol egy kis hússal kiegészítve, hol anélkül. Egy pohár finom borral és salátával akár vacsora, de előételnek, vendégváró falatkáknak is tökéletes.

Egyszerű, szezonális, hagyományos

Szeretjük az olyan recepteket, amelyeket sokoldalúan lehet felhasználni, és egyszerű is elkészíteni (arra pedig szintén régóta törekszünk, hogy szezonális és helyben is elérhető alapanyagokhoz ajánljunk európai hagyományos ételeket). Mint sok más receptünk (pl. az andalúz gazpacho, a francia ratatouille, a luxemburgi tócsni, flamand zöldséges krumplipüré vagy a magyar tepertős pogácsa ), ez is a paraszti konyha egyik régi alapeleme a régióban, amelyet nagyon régóta készítenek, nagyon sokféle változatban. Innen jutott el idővel a módosabbak, és végül nagyjából mindenki asztalára. Az erbazzone lényegében sós tésztás pite, amelybe a háziasszonyok mindig azt töltötték, ami épp otthon volt – ha épp mángold termett sok a kertben, akkor azt, ha a spenótnak volt szezonja, akkor azt, de bátran kiegészítették vadon termő egyéb zöldekkel is. (Ha még találtok valamerre medvehagymát, azzal is érdemes próbálkozni!)

A pancetta, a parmigiano reggiano, a sonka és a fokhagyma gyakran kiegészíti a zöldséget, és sütés előtt a pitét hagyományosan megkenik disznózsírral. A helyeik szerint a legjobb hozzá a Lambrusco bor, egy másik kedvenc Reggio Emiliában.

Az Erbazzone receptje

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 1,5 kg spenót vagy mángold
  • 1 csokor póréhagyma friss zöld szárral
  • egy marék petrezselyem
  • 60 g szalonnazsír
  • 4 evőkanál olaj
  • 50 g vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 marék érett parmezán sajt
  • só és bors ízlés szerint

A tésztához:

  • 200 g liszt
  • 1 gombóc zsiradék
  • 2 evőkanál olaj
  • Só és bors
  • Langyos víz megfelelő mennyiségben

erbazz2.jpg

Elkészítés

A zsírt a tűzön felolvasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a szintén felaprított póréhagymát a szárakkal együtt. Hozzáadjuk az olajat és a vajat, és miután a póréhagyma megpirult, beletesszük a már megfőzött és összevágott spenótot. Sóval és borssal ízesítjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és a parmezánt.

Ruganyos tésztát gyúrunk a hozzávalókból, és félóra pihentetés után két részre osztjuk. Az egyik részt sodrófával feltekerjük, óvatosan kizsírozott piteformába helyezzük, és beleöntjük a tölteléket. A tészta másik részét finomabbra sodorjuk, mint az elsőt, megszórjuk liszttel, és a lisztezett sodrófával feltekerjük. A töltelékre helyezzük, a két tésztalap szélét pedig finoman összedolgozzuk. Miután a tésztán gondosan sok kis lyukat ütöttünk, betesszük a 200 °C-os sütőbe.

Körülbelül fél órát hagyjuk sülni; néhány perccel a készre sütés előtt megkenjük a tetejét kis zsiradékkal. Visszatesszük a sütőbe, majd néhány perc múlva kivesszük. Friss salátával tálaljuk.

Buon appetito, azaz jó étvágyat! :)

Képek, Freepik, stocksnap

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7118112806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása