ratatouille-frying-pan-wooden-table.jpgFrancia Erasmus-partik és EU-s csereprogramok kedvelt étele. Egyszerűsített változatát nagyon gyorsan el lehet készíteni, és a hozzávalók egész évben elérhetők, bár ilyenkor, nyáron van igazán szezonja. Európai konyhasorozatunkban ezúttal a lecsó franciás változatát, a cukkinis-padlizsános ratatouille-t mutatjuk be.


A ratatouille nem más, mint egy finom, könnyű, zöldséges ragu, amely nyáron főtételként és húsételek kísérőjeként is gyakran szerepel a franciák asztalán. Lehet melegen, hidegen vagy akár kenyérre kenve is fogyasztani. Eredetileg Provence-ból, Nizza környékéről származik. Az 1930-as években ismerte meg szélesebb közönség Franciaországban és azon túl is, és a nyolcvanas évektől kezdve francia baráti összejövetelek kedvelt étele. Eredetileg elsősorban a szegényebb rétegek fogyasztották, mert a hozzávalók könnyen elérhetők voltak bármilyen konyhakertből, de már a huszadik század fordulóján kilépett a paraszti konyhából, mára pedig a legkifinomultabb szakácsoknak is megvan a maguk variációja erre az ételre.

A „ratatouille” elnevezés a provanszál ratatolha szóból származik (rata = étel; touiller = keverni). Elkészítéséhez nem kell más, mint felaprított cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma egy kis olívaolajjal, sóval és borssal összekeverve és -főzve. A hagyományos recept különlegessége abban áll, hogy a hozzávalókat külön-külön kell megpárolni, hogy saját ízük a legjobban érvényesülhessen, majd csak a végén kell őket összekeverni.

rata.PNG

Hozzávalók (8 adaghoz)

  • 3 vöröshagyma
  • 500 g paradicsom
  • 500 g paprika (zöld, sárga és piros kaliforniai paprika – vagy egyéb típusú, tetszés / ízlés szerint)
  • 500 g cukkini
  • 500 g padlizsán
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • egy csipet sáfrány
  • frissen őrölt feketebors


Elkészítése

A hozzávalókat megmossuk és kockára vágjuk. A zöldségeket külön-külön megpirítjuk egy-egy evőkanál olívaolajon egy serpenyőben, majd egy vastagabb falú, hőálló edénybe (esetleg római tálba) tesszük őket. A fokhagymát kézzel összenyomjuk, majd a kakukkfűvel és a babérlevéllel együtt beletesszük az edénybe, fűszerezzük sáfránnyal, sóval és borssal. Felforraljuk a sütőlapon, majd a 210 fokra felmelegített sütőben 20 percen át pároljuk.

(Egyszerűbb változatban a zöldségeket – a hagyma után – egyszerre pároljuk meg, és a sütő helyett akár a tűzhelyen is összefőzhetjük a zöldségeket.)

Bon appétit!

rata_monoeil.PNG

A recept forrása: Taste Atlas (a weboldal engedélyével);
a képek forrása: Flickr / kae71463 / Mon Œil / John

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6814150271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása