A szlovén–olasz határ mentén, a Júliai-Alpok lábánál fekszik egy város, amely valójában kettő. Gorizia (Olaszország) és Nova Gorica (Szlovénia) sok más mellett egy különleges gasztronómiai örökségen, a blecs vagy ajdovi rezanci néven ismert hajdinatésztán is osztozik.
Két város, egy szív
A két város története szorosan összefonódik: Gorizia és Nova Gorica valaha egy egységet alkotott, ám a huszadik század viharai kettévágták. Gorizia Olaszországhoz, Nova Gorica pedig Jugoszláviához, majd Szlovéniához került. A határ azonban nem tudta elválasztani az emberek szokásait, ízlését és gasztronómiáját. Az európai uniós csatlakozás pedig formasággá tette a határt, amely a schengeni övezet létrejöttével szimbolikus kapuvá vált – ezt egy emléktábla is megörökíti a két várost összekapcsoló téren.
Fotó: Haidamac, iStockphoto
A két város tehát ismét egy egység – mi sem bizonyítja jobban, mint hogy közösen pályáztak az Európa 2025-ös kulturális fővárosa címre, és – Chemnitz mellett – együtt is nyerték el.
A régió mindig is multikulturális volt: olaszok, szlovének, németek és más népek éltek itt együtt, egymás hagyományait gazdagítva. Ez a sokszínűség a konyhában is megjelenik: a gyakran egyszerű, vidéki alapanyagokra építő helyi ételekben keveredik az alpesi, a mediterrán és a közép-európai ízvilág.
Hajdina: a szegények kenyere és a határmenti konyha alapja
A hajdina – vagy más néven pohánka – a hegyvidéki, sovány talajokon is jól termő növény. A középkor óta fontos alapélelmiszer volt, különösen a szegényebb rétegek körében. Magas tápértéke, gluténmentessége és karakteres, diós íze miatt ma is kedvelik a tudatosan táplálkozók.
A hajdinalisztből készült tészta a helyi konyha egyik autentikus fogása. A tészta készítése, formázása és fogyasztása generációról generációra öröklődött, és bár a modern konyhákban sokszor már búzaliszttel keverik, a hagyományos változat kizárólag hajdinalisztből készül.
A blecs (olaszul biechi) / ajdovi rezanci eredete a paraszti konyhába nyúlik vissza: az olcsó, elérhető és tápláló hajdinát gyakran használták tésztafélék, kásák, palacsinták alapanyagaként. A história szerint a hajdinatésztát a hosszú, hideg teleken készítették, amikor a búza már elfogyott, de a hajdina még mindig rendelkezésre állt. A tészta egyszerűsége – liszt, víz, só – is a vidéki életmódot tükrözi.
Friuliul vagy szlovénul
A két város közös múltja miatt a tészta mindkét oldalon elterjedt, de a neve mellett a fogyasztási szokások is kissé eltérnek.
A blecset gyakran gazdag, húsos ragukkal, például vaddisznó- vagy marharaguval – képünkön épp kacsával –, illetve gombás szósszal tálalják. Népszerű még a helyi sajtokkal, például Montasio sajttal, vagy egyszerűen vajjal és zsályával, ünnepi alkalmakkor pedig reszelt parmezánnal, pirított szalonnával vagy akár füstölt hallal is kínálják.
A szlovén ajdovi rezanci hagyományosan levesbetétként, például marha- vagy csirkehúslevesben, vagy önálló főételként, tejföllel, juhtúróval, pirított hagymával vagy szalonnával kerül az asztalra. Gyakori a párosítás savanyú káposztával, sült hússal vagy gombapaprikással. A modern szlovén konyhában salátákhoz, zöldséges ragukhoz, vagy akár füstölt lazachoz is adják.
Fotó: Joachim Kietzmann, iStockphoto
És most nézzük a hónap receptjét!
Hozzávalók (4 főre):
- 250 g hajdinaliszt
- 100 g búzaliszt (elhagyható, ha teljesen gluténmentes változatot szeretnénk)
- 1 tojás (opcionális, a hagyományos változatban nincs)
- 1,5 dl langyos víz
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
1. A hajdinalisztet keverd össze a búzaliszttel (ha használsz), add hozzá a sót.
2. Fokozatosan öntsd hozzá a langyos vizet (és opciósan a tojást), majd gyúrj belőle rugalmas, de nem túl kemény tésztát.
3. Letakarva pihentesd 15-20 percig, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 2-3 mm vastagságúra. Éles késsel vagy tésztavágóval vágj belőle kb. 1 cm széles, 5-10 cm hosszú csíkokat.
4. Forrásban lévő, sós vízben főzd 3-4 percig, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrd le.
5. Tálald a fent részletezett választott feltétek közül hangulatodtól függően bármelyikkel: pirított hagymával, tejföllel, juhtúróval, gombás vagy húsos raguval, esetleg egyszerűen vajjal és friss zöldfűszerekkel.
Az Európa Pont EU Expressze ma – legalább virtuálisan – Goriziába és Nova Goricába robog. Ha élőben is arra jársz, mindenképp kóstold meg ezt a különleges hajdinás tésztát – mert minden falatban ott van a régió története, íze és szelleme.
Buon appetito / Dober tek!
Borítókép: Joachim Kietzmann, iStockphoto
---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.
Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.