25888633148_8df69a7c56_k.jpg A tél közeledtével sem kell lemondanunk a zöldségekről, hiszen most kezdődik a répa- és káposztafélék, a spenót, a kel, a hagymák szezonja, a krumpliról nem is beszélve. Laktató, házias fogások, hűvös, esős éghajlatú országok hagyományos ételei készülnek ezekből a könnyen elérhető alapanyagokból. Ilyen a belga – vagyis flamand – stoemp is.

 

A stoemp lényegében bármilyen téli idényzöldséggel megbolondított krumplipüré. Nehezen találnánk ennél jellegzetesebb belga ételt. Sok nemzeti fogás eredete a paraszti szükségszerűségre nyúlik vissza, hiszen semmi maradék nem mehetett veszendőbe. A 19. századi gazdák egyszerű, mindennapi egytálétele gyakran hús nélkül került az asztalra, amit kis vajjal vagy tejszínnel tettek laktatóbbá. A stoemp ma is minden sarkon kapható, legtöbbször köretként adják sült kolbász, húsok, tükörtojás vagy tőkehal mellé, de magában is nagyon népszerű.

 

A belgák számára manapság a stoemp az otthon melegét idéző, klasszikus házikoszt, amely olyan egyszerűen elkészíthető, hogy kezdő szakácsok is bátran nekifoghatnak.

 

Hozzávalók 4 főre

- 1 kg krumpli – a szétfövő fajta

- 15 dkg bármilyen téli zöldség: sárgarépa, fejes vagy kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó, póréhagyma, spenót, zeller, ízlés szerint kombinálva

- 5 dkg vaj

- 1,5 dl tej

- só, bors, csipet szerecsendió

 

Elkészítés: A meghámozott, kockára vágott krumplit sóval és egy babérlevéllel vízben puhára főzzük. A gyökérzöldséget, káposztafélét egy másik fazékban ugyanígy megpucolva, feldarabolva főzzük meg. Ha spenótot használunk, alaposan megtisztítjuk: leöblítjük a homokot, a vastagabb szárakat letépkedjük, a vizet lerázzuk róla. Nem kell főzni, a forró krumplipüréhez keverve összeesik magától. A kész zöldséget és krumplit a vajjal és a tejjel villával jól összekeverjük – a zöldség maradjon picit darabos. Sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük.

 

További tippek variációkhoz:

- gyakran dobják fel vajon vagy szalonnazsíron párolt hagymával és fokhagymával

- a kisült szalonnapörc is nagyon jó a tetejére szórva

- szerecsendió helyett a kakukkfű vagy a tárkony is különösen jól illik hozzá

 

A stoemp tehát igazán egyszerű és olcsó, sokoldalúan használható és a hideg őszi-téli napokon különösen jól tud esni. Eet smakelijk, azaz jó étvágyat!

 

A fotó forrása: https://www.flickr.com/photos/visitflanders

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2916759176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása