tocsni.pngHa Luxemburgra gondolunk, elsőre nem feltétlenül a gasztronómia jut eszünkbe, viszont ha valamilyen luxemburgi ételt kell mondani, akkor a helyiek, vagy akik már jártak az országban, biztosan az elsők közt említik a Gromperekichelchert (legalábbis valamit, amire emlékszik a nem túl könnyen megjegyezhető nevéből. :)). Az olajban kisütött reszelt krumplit sokfelé ismerik és szeretik Európa más tájain, de itt valódi nemzeti étellé nemesült. Különlegessége, hogy a helyiek nem tejföllel vagy épp majonézzel, hanem almaszósszal fogyasztják leginkább.



Itt a tócsni szezonja – próbáljátok ki a luxemburgi verzióban!

Mindig igyekszünk szezonálisan elérhető alapanyagokból ajánlani valami európai finomságot, és ahogy közeledünk a télhez, és egyre kevesebb szezonzöldség és -gyümölcs érhető el a piacokon, úgy kerülnek elő a krumplis ételek. A tócsnit valószínűleg itthon nem kell bemutatnunk senkinek. Jól mutatja, mennyire elterjedt, hogy tájegységenként hány különböző elnevezést használnak rá a tócsnitól a lapcsánkán és a cicegén át egészen a gánicáig vagy görhönyig.

A luxemburgiaknak egyetlen nevük van rá. A Gromperekichelcherrel minden luxemburgi fesztiválon, utcai ünnepségen, piacon, karácsonyi vásáron, vagy például az ország legkedveltebb, vurstlis vásárán, a Schueberfouer-vásáron találkozhatunk egy-egy helyi árusnál – korábbi, streetfoodos gyűjtésünkbe is ezzel került be a nagyhercegség. A helyiek persze nemcsak a fesztiválokról ismerik, hiszen gyakran fogyasztják családi eseményeken, otthon is a finomságot. Ahogy sok már bemutatott nemzeti recept, ez az egyszerű étel is a paraszti konyhából származik, onnan került mára mindenki – akár elit éttermek – asztalára.

Elkészítése nem igényel nagy konyhai tudományt, csak egy jó reszelőt – íme a recept!

tocsni2.jpg


Hozzávalók (4-6 személyre)

  • 1 kg burgonya
  • 3 hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 tojás
  • Reszelt szerecsendió (ízlés szerint)
  • só, bors
  • 1-2 evőkanál liszt
  • Napraforgóolaj


Elkészítés:

Először megmossuk és meghámozzuk a krumplit, majd lereszeljük.

Ezután hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és petrezselymet, valamint a tojásokat. Ekkor jöhetnek a fűszerek (só, bors, szerecsendió) ízlés szerint, majd hozzáadjuk a lisztet, és jól összekeverjük.

Egy serpenyő alját kikenjük napraforgóolajjal, és felmelegítjük.

Nedves kézzel kis lapos lepénykéket formázunk a burgonyatésztából, és behelyezzük őket a serpenyőbe. Akkor jó, amikor aranybarna színt kapnak (2-3 perc oldalanként), ekkor kivehetjük őket a serpenyőből.

Sütés után a Gromperekichelchert konyhai papírra helyezzük, hogy felszívja a felesleges olajat.

A Gromperekichelcher finom porcukorral, sóval és/vagy almaszószal.

Gudden Apetitt, azaz jó étvágyat! :-)

A recept a luxemburgi nagyhercegség hivatalos országportáljának leírása alapján készült.

Fotó forrása: Wikimedia

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastünket, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3817992904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása