karal_istock-906629498.jpgTavaszi zsenge karalábéból remek, nem megterhelő a gyomornak, ráadásul a magyar konyha jellegzetes fogása – mégis indokolatlanul alulértékelt. Ez a töltött karalábé: nézzük, honnan származik és hogyan készül.

 

A karalábét Európa-szerte használják különféle ételekben, és más országokban is töltenek zöldségeket – például paprikát, paradicsomot vagy cukkinit –, de a töltött karalábé kifejezetten a magyar gasztronómiához kötődik: számos változata szerepel régi magyar szakácskönyvekben – erről itt találtok gyűjtést – és a mai háztartásokban is.

 

A karalábé egészséges: C-vitaminban, rostban és ásványi anyagokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú. Valószínűleg észak-európai eredetű, de pontosabbat nem tudunk róla. Ami biztos, hogy a rómaiak az első században már ismerték a „torzsájában megvastagodott” káposztaféléket. Némi etimológia: magyar neve a német „Kohlrabi” szóból származik – ami viszont a cavola (kelkáposzta) és rapa (répa) összetételével keletkezett olasz tájnyelvi cauliravi átvétele. Van a némethez közelebb álló magyar kalarábé alak is, de a köznyelvben a hangátvetéses karalábé terjedt el.

 

A karalábé északi közvetítéssel érkezhetett a közép-európai konyhákba, a töltött zöldségek hagyománya pedig részben török hatásra terjedt el a régiónkban, de ahogy említettük, így együtt már magyar specialitás. A zsenge karalábé olcsó, tavasszal és kora nyáron helyben is terem. Egyes receptek spenóttal, gombával vagy sajttal egészítik ki a tölteléket, mások a leveleket is felhasználják főzelékhez.

 

kara_t_istock-487839712.jpgFotó: AniHobel, iStockphoto

 


És most nézzük a hónap receptjét!

 

Hozzávalók

8 zsenge karalábé

fél fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál étolaj

20 dkg darált sertéshús

só, bors, fűszerpaprika

20 dkg rizs

fél csokor petrezselyem

1 tojás

2 dl zöldségalaplé



A mártáshoz:

5 dkg vaj

fél fej vöröshagyma

só, bors

1,5 dl tejszín

2 dl zöldségalaplé

1 kisebb csokor kapor

1 teáskanál étkezési keményítő

 

 

Elkészítés

 

A karalábékat tisztítsd meg, hatnak vágd le a tetejét, egy zöldségvájóval vágd ki a karalábék belsejét, és aprítsd fel. Két karalábét tegyél félre.

 

A szintén apróra vágott vöröshagymát 4-5 perc alatt pirítsd üvegesre az olajon, az utolsó 1-2 percre hozzátéve a fokhagymát. Add hozzá a darált húst, sózd, borsozd és kicsit pirítsd. Tedd rá a felaprított karalábébelsőt, az apróra vágott petrezselymet és a fűszerpaprikát. Add hozzá a rizst, öntsd fel az alaplével, és fedő alatt párold félpuhára.

 

A keverékhez add a kissé felvert tojást, keverd össze, és töltsd a kivájt hat karalábéba. Tedd egy tepsibe vagy hőálló edénybe, öntsd fel annyi vízzel, hogy ne érje el e tölteléket, fedd le alufóliával, és a 180 fokra előmelegített sütőben párold körülbelül 50 percet.

 

Ezalatt a mártáshoz 3 dkg vajon dinszteld meg a nagyon apróra vágott vöröshagymát, vágd finomra a két félretett karalábét – még szebb, ha a zöldségvájóval kis gömböket vágsz belőle –, tedd rá, szórj rá sót és borsot. Az alaplével öntsd fel, párold puhára, majd szórd bele az apróra vágott kaprot. A keményítőt pici hideg vízzel keverd ki, öntsd a mártásba a tejszínnel és a maradék vajjal együtt, és folyamatos kevergetés mellett még egyszer forrald fel.

 

Ha közben letelt az 50 perc, a sütőben is megpuhultak a karalábék. Ekkor vedd le róluk a fóliát, és még 15 percet pirítsd a sütőben. Ha elkészült, a töltött karalábékat tálald a mártásra.

 

Jó étvágyat!

 

 

Borítókép: EBlokhina, iStockphoto

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5018847434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása