Tavaszi zsenge karalábéból remek, nem megterhelő a gyomornak, ráadásul a magyar konyha jellegzetes fogása – mégis indokolatlanul alulértékelt. Ez a töltött karalábé: nézzük, honnan származik és hogyan készül.
A karalábét Európa-szerte használják különféle ételekben, és más országokban is töltenek zöldségeket – például paprikát, paradicsomot vagy cukkinit –, de a töltött karalábé kifejezetten a magyar gasztronómiához kötődik: számos változata szerepel régi magyar szakácskönyvekben – erről itt találtok gyűjtést – és a mai háztartásokban is.
A karalábé egészséges: C-vitaminban, rostban és ásványi anyagokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú. Valószínűleg észak-európai eredetű, de pontosabbat nem tudunk róla. Ami biztos, hogy a rómaiak az első században már ismerték a „torzsájában megvastagodott” káposztaféléket. Némi etimológia: magyar neve a német „Kohlrabi” szóból származik – ami viszont a cavola (kelkáposzta) és rapa (répa) összetételével keletkezett olasz tájnyelvi cauliravi átvétele. Van a némethez közelebb álló magyar kalarábé alak is, de a köznyelvben a hangátvetéses karalábé terjedt el.
A karalábé északi közvetítéssel érkezhetett a közép-európai konyhákba, a töltött zöldségek hagyománya pedig részben török hatásra terjedt el a régiónkban, de ahogy említettük, így együtt már magyar specialitás. A zsenge karalábé olcsó, tavasszal és kora nyáron helyben is terem. Egyes receptek spenóttal, gombával vagy sajttal egészítik ki a tölteléket, mások a leveleket is felhasználják főzelékhez.
Fotó: AniHobel, iStockphoto
És most nézzük a hónap receptjét!
Hozzávalók
8 zsenge karalábé
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál étolaj
20 dkg darált sertéshús
só, bors, fűszerpaprika
20 dkg rizs
fél csokor petrezselyem
1 tojás
2 dl zöldségalaplé
A mártáshoz:
5 dkg vaj
fél fej vöröshagyma
só, bors
1,5 dl tejszín
2 dl zöldségalaplé
1 kisebb csokor kapor
1 teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés
A karalábékat tisztítsd meg, hatnak vágd le a tetejét, egy zöldségvájóval vágd ki a karalábék belsejét, és aprítsd fel. Két karalábét tegyél félre.
A szintén apróra vágott vöröshagymát 4-5 perc alatt pirítsd üvegesre az olajon, az utolsó 1-2 percre hozzátéve a fokhagymát. Add hozzá a darált húst, sózd, borsozd és kicsit pirítsd. Tedd rá a felaprított karalábébelsőt, az apróra vágott petrezselymet és a fűszerpaprikát. Add hozzá a rizst, öntsd fel az alaplével, és fedő alatt párold félpuhára.
A keverékhez add a kissé felvert tojást, keverd össze, és töltsd a kivájt hat karalábéba. Tedd egy tepsibe vagy hőálló edénybe, öntsd fel annyi vízzel, hogy ne érje el e tölteléket, fedd le alufóliával, és a 180 fokra előmelegített sütőben párold körülbelül 50 percet.
Ezalatt a mártáshoz 3 dkg vajon dinszteld meg a nagyon apróra vágott vöröshagymát, vágd finomra a két félretett karalábét – még szebb, ha a zöldségvájóval kis gömböket vágsz belőle –, tedd rá, szórj rá sót és borsot. Az alaplével öntsd fel, párold puhára, majd szórd bele az apróra vágott kaprot. A keményítőt pici hideg vízzel keverd ki, öntsd a mártásba a tejszínnel és a maradék vajjal együtt, és folyamatos kevergetés mellett még egyszer forrald fel.
Ha közben letelt az 50 perc, a sütőben is megpuhultak a karalábék. Ekkor vedd le róluk a fóliát, és még 15 percet pirítsd a sütőben. Ha elkészült, a töltött karalábékat tálald a mártásra.
Jó étvágyat!
Borítókép: EBlokhina, iStockphoto
---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.
Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.