20220923_yesareservoirspain.jpgSajnos lassan megszokott, hogy nyáron újabb rekordokat döntő forróságról, aszályról vagy áradásokról kell beszámolni. A Copernicus, az EU műholdas programja a nap 24 órájában pásztázza bolygónkat és örökít meg éghajlatváltozás miatt kiszáradó tavakat, kiáradt folyókat, égő erdőket és parkokat. Blogunkon a nyár és a kora ősz képei.

A világ nemrég véget ért legmelegebb évtizedében nyolc alkalommal hirdették ki az addigi legmelegebb évet. Egyre gyakoribbak és súlyosabbak az éghajlati és időjárási szélsőségek. Az éghajlatváltozás az orrunk előtt zajlik, következményeire pedig egész Európának fel kell készülnie. A Copernicus (korábbi nevén GMES – globális környezetvédelmi és biztonsági megfigyelési program) az Európai Unió Föld-megfigyelési programja bolygónk és környezete adatait gyűjti és elemzi – mindez pedig elengedhetetlen a felkészüléshez és alkalmazkodáshoz.

Az Európai Bizottság által finanszírozott, többek között az Európai Űrügynökséggel (ESA), az Európai Meteorológiai Műholdak Hasznosítási Szervezetével (EUMETSAT) együttműködésben koordinált és irányított programot célzott műholdak (a Sentinel család) és hozzá csatlakozó meglévő kereskedelmi és állami műholdak szolgálják.

A műholdak földi, légi és tengeri szenzorokkal (bójákkal, hőlégballonokkal vagy levegőérzékelőkkel) együtt hatalmas mennyiségű globális adatot dolgoznak fel, elemeznek és alakítanak át egy sor területen alkalmazható információvá. Az információs szolgáltatások és az adatok bárki számára teljeskörűen, ingyenesen és nyíltan hozzáférhetők. Ezeket szolgáltatók, hatóságok és nemzetközi szervezetek használják fel egy sor területen – többek közt a mezőgazdaságban, a katasztrófaelhárításban, a közlekedésben vagy akár az UV-sugárzás előrejelzésében. Heti hét napos, 24 órás vészhelyzet-kezelési szolgálata humanitárius válságok, természeti csapások és egyéb emberi eredetű vészhelyzetek során számtalan életet mentett már meg.

Az éghajlatváltozás negatív hatásait – olvadó gleccsereket, kiszáradó tavakat, korábban nem tapasztalt mértékű hőhullámokat, aszályokat, erdőtüzeket és áradásokat – a Copernicus szerte Európában rögzítette. Ezekből közlünk válogatást.

 


 

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr7117948854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.10.11. 06:38:59

Érdekes fotók, köszi.
süti beállítások módosítása