01_20210816_lakevelence.jpgA Copernicus, az EU Föld körüli műholdakkal és földi szenzorokkal működtetett megfigyelési programja a nap 24 órájában pásztázza bolygónkat. Az éghajlatváltozás miatt kiszáradó tavakat, erdőtüzeket, áradásokat dokumentál – különleges, lélegzetelállító, néhol megrázó és elgondolkodtató képek következnek.

A Copernicus tevékenységének eredményeképp elképesztő felbontású képek, őrült mennyiségű és megbízhatóságú adat áll rendelkezésünkre. Ez nemcsak biztonságunkat és kényelmünket segíti, de pontos képet is ad az éghajlatváltozás hatásairól. Válogatásunkban az idei nyár és ősz legérdekesebb  képeit mutatjuk be, a COP26-hoz kapcsolódva a klímaváltozás hatásait bemutató fókusszal.

 

A Copernicus (korábbi nevén GMES – globális környezetvédelmi és biztonsági megfigyelési program) az Európai Unió Föld-megfigyelési programja, amely bolygónkat és környezetét vizsgálja, adatokat gyűjtve és elemezve. A programot célzott műholdak (a Sentinel család) és hozzájáruló (meglévő kereskedelmi és állami) műholdak szolgálják. A Sentinel műholdakat kifejezetten a Copernicus igényeinek kielégítésére tervezték. Az elsőt még 2014-ben bocsátották fel, a tervek szerint 2030-ig egy legfeljebb húsz műholdból álló konstellációt állítanak pályára. Jelenleg hét Sentinel műhold van pályán.

A Copernicus műholdjai a földi, légi és tengeri mérőszenzorokkal együtt (például bóják, hőlégballonok vagy levegőérzékelők) hatalmas mennyiségű globális adatot szolgáltatnak. Ezeket feldolgozzák és elemzik, majd számos területen alkalmazható információvá alakítják át. A Copernicus jelenleg hat különböző szolgáltatástípust nyújt:

- légkörfigyelő szolgálat (CAMS),

- tengeri környezetfigyelő szolgálat (CMEMS),

- szárazföldi megfigyelőszolgálat (CLMS),

- éghajlatváltozási szolgálat (C3S),

- vészhelyzet-kezelési szolgálat (CEMS).

- biztonsági szolgálat.

Az információs szolgáltatások és az adatok bárki számára teljeskörűen, ingyenesen és nyíltan hozzáférhetők. Ezeket szolgáltatók, hatóságok és nemzetközi szervezetek használják fel az európai és a világ minden táján élő polgárok életminőségének javítására, az éghajlatváltozás nyomon követésére és mérséklésére, valamint környezetünk megóvására.

A Copernicus megbízható információkkal és előrejelzésekkel támogatja többek között a mezőgazdaság és a halászat, a földhasználat és a várostervezés, az erdőtüzek elleni küzdelem, a katasztrófaelhárítás, a tengeri szállítás vagy a légszennyezés-megfigyelés szereplőit. Szolgáltatásaik – például a magas légszennyezettségre figyelmeztető valós idejű riasztás, a biztonságosabb napozást elősegítő UV-előrejelzés, vagy a szinte valós idejű olajszivárgás-észlelő – a mindennapokban felhasználható segítséget nyújtanak. Heti hét napos, 24 órás vészhelyzet-kezelési szolgálata humanitárius válságok, természeti csapások és egyéb emberi eredetű vészhelyzetek során számtalan életet mentett már meg.

A programot az Európai Bizottság finanszírozza, koordinálja és irányítja, többek között az Európai Űrügynökséggel (ESA), az Európai Meteorológiai Műholdak Hasznosítási Szervezetével (EUMETSAT) együttműködésben.

Válogatás az idei nyár és ősz képeiből a Copernicus Nap képe sorozatából

 

Az éghajlatváltozás negatív hatásait ezen a nyáron egész Európában megtapasztalhattuk: az olvadó gleccserek, kiszáradó tavak mellett soha korábban nem tapasztalt mértékű hőhullámok, aszályok, erdőtüzek és áradások pusztítottak szerte Európában. A Copernicus ennek képeit és adatait is rögzítette.

 

Az első galériában: erdőtüzek, hőhullámok és az eltűnő Velencei-tó.

 

 

 

A második galériában többek közt olvadó permafroszt Norilszkban, grönlandi porvihar, vulkánkitörés és futótűz.

 

 

 

(A képek forrása: Európai Unió, Copernicus Sentinel-műhold felvételek, a készítő műhold azonosítója a képek mellett szerepel.)

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4316757986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása