cover11.PNGMi lehet az orosz-ukrán háború kimenetele, városi kivonulás vidékre, művészet és gazdaság kapcsolatának gamifikációja és ismét egy csésze Franciaország – ezzel várunk mindenkit a következő hetekben az Európa Pontban. Klikk a részletekért!

ukr5.pngAz Európai Unió kiemelten kezeli az orosz-ukrán háborút, és határozottan elítéli az Ukrajna elleni katonai agressziót. Blogunkon is többször foglalkoztunk a témával: írtunk az orosz dezinformációs kampányról, a menekültek jogairól és lehetőségeiről az EU-ban, és az Ukrajna melletti uniós szolidaritás számos megnyilvánulásáról is. Május 25-én folytatjuk a téma feldolgozását: szakértő vendégeink – Feledy Botond politológus, külpolitikai szakértő, Krámer Dániel, az Európai Bizottság Ukrajnai Delegációjának kereskedelmi attaséja és Sz. Bíró Zoltán ruszista, történész – az orosz-ukrán háború kilátásairól beszélgetnek majd. Arra keresnek választ, mi lehet Putyin valódi szándéka, hogyan fog kinézni 2025-ben a Magyarországtól keletre fekvő területek sorsa, lesz-e Ukrajna, Ukrajnák, vagy Novorosszija, és mit hozhat a 2024-es orosz elnökválasztás. Arra is kitérnek, milyen nagyhatalmi érdekek találkoznak és ütköznek össze a háború során, és erre a helyzetre meddig terjed az Európai Unió válasza. A rendezvény online és a helyszínen is követhető, minden további információ a Facebook-eseményben. Feledy Botond és Sz. Bíró Zoltán volt már vendégünk a közelmúltban. Akkor Takácsy Dorkával a belarusz helyzetet elemezték – érdemes meghallgatni az akkori beszélgetést vagy elolvasni az arról szóló összefoglalónkat.

hibriditasaink_uj.pngNapjainkban megfigyelhető tendencia, hogy az ökológiailag és technológiailag tudatos városiak az elhagyott, tartalommal újra feltölthető vidék felé fordulnak, és részlegesen vagy akár egészen kivonulnak. Ez a jelenség hidakat képez a rurális és az urbánus életforma között. Május 28-án erről rendezünk félnapos minikonferenciát Természetes hibriditásaink – Aktuális életmódok vidéken és városban címmel. A szekciókban az előadók beszélgetnek többek közt a fenntartható és városi kertészetről, a kultúraközvetítésről vagy a vidék-város kapcsolatok megannyi formájáról. Megismerhetjük a hanginstallációk és digitális művészeti kísérletek számára nyitott, szabadtéri kiállítóteret, a Hangfarmot vagy az ember és környezete megbomlott egyensúlyát helyreállítani célzó Gyümölcsoltó Alapítványt- Emellett ételkóstolóval és mini-kiállításokkal is készülnek a szervezők. Érdemes végigböngészni a részletes programot (amely itt található), regisztrálni pedig ezen a linken lehet.

csesze_fr_1.pngBár már márciusi Egy csésze Európa rendezvényünkön is ellátogattunk Franciaországba, rengeteg témát nem érintettünk, ezért most június 1-jén egy ráadást szervezünk. A fő apropó ezúttal az, hogy az első félévben – azaz még körülbelül egy hónapig – az ország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. Pascale Andréani nagykövet segítségével elemezzük az első öt hónap eredményeit, kihívásait és tanulságait. Megtudhatjuk, milyen célokat tűzött ki Párizs erre az időszakra, hogyan valósította meg ezeket, és hogyan sikerül megküzdeni a nem várt fordulatokkal. Az is kiderül, milyen céljai vannak az Európai Unió második legnagyobb országának az utolsó elnöki hónapra és milyen tapasztalatokkal zárják ezt az időszakot. A házigazda-műsorvezető most is Szederkényi Olga szerkesztő. A rendezvény regisztrációhoz kötött, regisztrálni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet.

art_app_fbcov.pngMásnap, június 2-án a Loyalty to Art című eseményen a művészet és gazdaság együttműködését, sőt, annak gamifikációját (ösztönzését) ismerhetjük meg. Az ArtApp az Európai Bizottság által támogatott új módszertan a kreatív gazdaság fejlesztése érdekében, lényege, hogy az ügyfelek különböző szolgáltatásokra fordított kiadásaikkal támogathatják a művészeket. Az eseményen bemutatjuk a 2020 őszétől zajló platformfejlesztés főbb állomásait, szakértőinkkel vendégül látjuk a magyar fókuszművészeket és üzleti partnereket, akikkel közösen feltérképezzük az elmúlt időszakban egyre markánsabban átrendeződött piaci trendek hatását a kulturális színtér fenntartható működésére. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan működik együtt egy táncetűdben az improvizációs mozgástechnikákat népszerűsítő Willany Leó kollektíva és a fenntartható divat szellemiségében alkotó hiraeth tervezői márka. A táncetűdöt a Szimpla Kert, a Club-Mate és a Dalok.hu zenei fórum által közösen szervezett, új zenei tehetségeket kutató Lemming Program nyertes zenéjére komponálták.

A rendezvényre itt tudtok regisztrálni, további részletekről pedig a Facebook-eseményben olvashattok.

Az Európa Pont minden rendezvénye ingyenes, maszk viselését továbbra is javasoljuk. A beszélgetéseket online is közvetítjük az Európa Pont Facebook-oldalán és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Youtube-csatornáján.

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

1 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9017839387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helmut von Offenburg 2022.05.26. 09:25:27

Épp csak arról nem vesznek tudomást sem Európában, sem itt a "szakértő" urak, hogy miket műveltek az ukránok az uralmuk alatt lévő oroszokkal. Vagyis inkább a politikai felső vezetésbe befurakodott ukrán szélsőséges nacionalisták. Furcsa, mert nem is akarják tudni, ha nem tudják akkor nagyon gáz. Az igaz, módszerváltás óta leszakadt a magyar társadalom a SZU-ról és ezzel együtt a róluk történt tájékozódásról is, nem érzékeli még Sz.Bíró sem miként gondolkoznak az oroszok. Ha Kijev nem kezdi el az erőszakos ukránosítást, Amerika pedig annak támogatását, meghagyják azt a jótékony laza légkört ami volt az emberek között, akkor nincs se Donyeck, se évekig tartó bombázás. És a legproblémásabb amit senki nem akar elismerni, pedig Putyin tudja és azt is hogy az ukránok szintén: a Krímből ki akarták rakni az orosz haditengerészetet és NATO bázissá alakítani (nem kevés dollárért). Ezek a magyar szakértők persze magyarázhatják oldalakon keresztül, DE az ukrán válság oka az amerikai nyomulás KKEU-ban.
süti beállítások módosítása