szept_ajanlo_cover.pngAz idei évadot ismét nagyon izgalmas beszélgetéssel kezdjük: volt uniós biztosokkal, Balázs Péterrel és Navracsics Tiborral elemezzük ki a Bizottság elnökének friss évértékelő és új irányokat kijelölő SOTEU-beszédét. A társasjátékok kedvelőit a Játszóház Projekt estjére várjuk, ahol 48 különböző – köztük rengeteg zöld és európai témájú – játékot lehet majd kipróbálni. Szeptember végén pedig már hagyományosan az európai irodalomé lesz nálunk a főszerep: Európai Írótalálkozónkon ismét a kontinens kiemelkedő alkotóival beszélgetünk. Tartsatok velünk!

soteu23_kerekasztal_v2.png

Merre tart az Unió? Beszélgetés a Bizottság elnökének SOTEU évértékelőjéről magyar szemszögből

Elsőként szeptember 13-án, az Európai Bizottság két korábbi magyar biztosa, Balázs Péter (közgazdász, diplomata, a Közép-európai Egyetem (CEU) emeritus professzora) és Navracsics Tibor (területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter) elemzi Ursula von der Leyen elnök idei programadó SOTEU beszéde alapján az EU elmúlt egy évét és a jövőbeli kilátásokat. Az eseményt Inotai Edit újságíró, az Euroatlanti Integrációs és Demokrácia Központ (CEID) főmunkatársa moderálja.

2010 óta hagyomány, hogy szeptemberben az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Az Unió helyzete (State of the Union, SOTEU) beszédében foglalja össze az elmúlt év eredményeit, az Unió előtt álló legjelentősebb kihívásokat, és előterjeszti az ezek megoldását célzó elképzeléseit. A beszédet az EP strasbourgi ülésén vita követi.

A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen idén ugyanezen nap reggelén, szeptember 13-án 9 órától tartja meg aktuális beszédét, amely élőben is követhető lesz magyarul az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének oldalán, valamint az Európai Parlament oldalán, eredeti nyelven pedig a Parlament honlapján keresztül.

Az esemény nyelve magyar, angol helyszíni tolmácsolással. Az esemény ingyenes, de regisztrációköteles, regisztrálni a https://soteu2023.eventbrite.com oldalon keresztül lehet.

cover_jatszohaz.png

Játszóház projekt: tervezzünk zöldebb világot!

Következő programunkon, szeptember 21-én a Játszóház projekt segít megismerni a jelenlegi legmenőbb és legérdekesebb társasjátékokat. A fesztiválokról, romkocsmákból vagy kávézókból ismert programsorozat hozzánk, az Európa Pontba közel ötven társasjátékkal érkezik, mindet ki is lehet majd a helyszínen próbálni. Fókuszba most a környezetvédelemmel foglalkozó játékok kerülnek. Ismerj meg új játékokat, szerezz új élményeket, próbáld ki magad más és más szituációkban!

Segíthetsz például a klímaváltozás hatására egymástól elszakított állatoknak újra találkozni és helyreállíthatod az élőhelyüket (Eco-Links); megpróbálhatod összeállítani a legértékesebb gyógynövény-keveréket (Herbaceous), de – ahogy a DiscoverEU programban a valóságban – játékból vonattal körbeutazhatod akár egész Európát is (Ticket to Ride Europe).

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudtok regisztrálni: https://jatszohazprojekt.eventbrite.com.


02_eupont-web04.jpg

Európai Írótalálkozó

A hónap végén, szeptember 29-én Európai Írótalálkozónkon reggeltől estig öt izgalmas irodalmi panelbeszélgetésre várunk benneteket, amelyeken az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál íróvendégeivel beszélgetnek majd hazai irodalmárok majd „európai történetekről”. Az idei könyvfesztivál díszvendége Hollandia, így az egyik panel holland diskurzusokról szól majd; de a visegrádi alkotókkal is lesz egy vita; lesz ismét kerekasztal EU Irodalmi díjas írókkal, amelyhez kapcsolódóan egy előadást is meghallgathattok az irodalmi projektek számára elérhető forrásokról a Kreatív Európa programban. Késő délután északi írókkal beszélgetünk majd aktuális kérdésekről és műveikről, az esetet pedig német-magyar kerekasztal zárja „Kelet-nyugati átjáró” címmel.

A panelbeszélgetések nyelve angol (kivéve az utolsónál, ahol német), magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk. A program a Magyar Lettre Internationale főszervezésében, számos együttműködő partnerrel a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválhoz kapcsolódva és a Budapest Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Minden rendezvényünk ingyenes. Az Európa Pont szeptemberi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr9718211965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása