Egyik legutolsó, Gasztromeló című rendezvényünkön a diplomatából lett gasztroblogger, Mautner Zsófi és az olasz étteremtulajdonos és szakács, Gianni Annoni volt vendégünk, akikkel a mai magyar gasztronómia kihívásairól és lehetőségeiről beszélgettünk.
Zsófi már 15 szakácskönyvet jegyez szerzőként, blogja, a Chili és Vanília pedig az egyik legnépszerűbb a műfajban, számos díjat nyert, és sokakat inspirál, hogy a megszokott alapanyagokból valami izgalmasabbat készítsünk. Giannit talán az egész ország ismeri, számos tévés programban népszerűsítette az olasz konyhát és az otthoni főzést, budapesti éttermét pedig nemrég a világ 70 legjobb pizzát is kínáló étterme közé választották.
Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nemrégiben ismertette összeállítását arról, hogy az egyes tagállamok mennyit költenek GDP-arányosan az egészségügyre. Ez – ahogyan a teljes egészségügy szabályozásának és felépítésének meghatározása – tagállami hatáskör, így nagy a szórás e tekintetben az uniós országok között.
Európa nyelvi gazdagságára már sok példát hoztunk – bemutattuk, mennyire hasonlóan vagy éppen különbözően mondják Európa különböző országaiban, ha például valaki összehord hetet-havat, botfüle van, vagy ha valami nagyon drága. Legutóbb a nyár legdurvább kánikulájában annak néztünk utána, hogy a rekkenő hőségre milyen különböző szóképeket használnak az európai nemzetek.
Ha Finnország, akkor szauna, világszínvonalú oktatás, környezetvédelem és nehezen megközelíthető emberek – egy csésze Európa sorozatunkban Szederkényi Olga ezúttal a Tanács soros elnökségét adó országba, Finnországba invitált. Az est során egy picit a sztereotíp – de teljesen igaz – kép mögé is láthattunk, ehhez kaptunk részleteket egy Finnországból elvágyott, Magyarországon letelepedő finntől és egy Finnországba elvágyott finnmániás magyartól, és persze az est díszvendégétől, a budapesti finn nagykövettől.
Lassan úgy tűnik, az időjárás is őszre vált Magyarországon és Európában; javában zajlanak a szüreti mulatságok mindenfelé. Az idei szüreti szezon augusztus közepén elkezdődött, amikor Ordacsehiben Európában elsőként leszüretelték a Csabagyöngyét, a szezon végéig pedig még jó pár hétvége hátravan. Aki még nem kóstolta az idei mustot, egy kis ideje még van rá, az első idei borokra azonban egy kicsit még várni kell.
Ahogy hűvösebbre fordul az idő, egyre szívesebben kuckózunk be otthon – éljen a hygge :-) –, vagy ha elmegyünk otthonról, jól esik megmártózni valamilyen melegvízű fürdőben. Ebben Magyarország kedvező földtani adottságai miatt egyértelműen nagyhatalom, szerte az országban találunk nagyon jó minőségű hévizeket és rájuk épülő termálfürdőket. Érdemes egy kicsit kitekinteni is: a European Best Destinations ajánlása alapján a legizgalmasabb termálfürdőket mutatjuk be Európából.
Sorozatunkban ezidáig Luxemburg még nem mutatkozott be, ezt a hiányosságot pótoltjuk most: mutatunk egy igazi szeptemberi finomságot a kis nagyhercegségből: a Quetschentaartot. Szuperkönnyen elkészíthető, kevés összetevős süti, amely hagyja a frissen megérett őszi szilvát érvényesülni: igazi kis őszi csábítás.
Szuper programokkal készülünk az első igazán őszi hónapra: októberben eljön hozzánk a Semmi című könyvével világhírűvé vált dán írónő, Janne Teller, Giannival és Mautner Zsófival (Chili & Vanília) pedig aktuális gasztrotémákról beszélgetünk majd. Filmklubunkban bepillantást nyerhetünk a sakkmester Polgár lányok nem mindennapi életébe, egy csésze erejéig ismét a soros elnök Finnországba utazunk, és Boggie hoz popos, jazzes, francia sanzonos és világzenei dallamokat a Pontba.