klasszik-lasszo-koncert-original-143426.jpgFebruári programjaink Európa épített és eszmei örökségének sokszínűségére hívják fel a figyelmet. Lesz nálunk komoly kérdéseket boncolgató dráma Fatih Akıntól, verses-dallamos perfomansz a Klasszik Lasszó  alkotócsoportjától, horvát kulturális örökségek horvát elnökséggel és vagy húszféle társasjáték a Játszóház Projekttől.

Fókuszban: közös európai örökségünk védelme

Bármerre járunk az EU országaiban, lépten-nyomon olyan kincsekre lelünk, amelyek a gazdag hagyományokról, kulturális értékekről, különböző, ám mégis hasonló múltról, örökségekről mesélnek. Ez a sokszínűség nemcsak az irodalomban, művészetben és tárgyakban lelhető fel, hanem az őseinktől elsajátított mesterségekben, a gyerekeinknek mesélt történetekben, kedvenc ételeinkben, játékainkban és a filmekben is, amelyekben magunkra ismerünk. Érdemes megismerni, megérteni a többi ország kulturáját is, hiszen ezek így együtt alkotják közös európai örökségünket: ez az, amely közös történelmünkön és értékeinken keresztül összeköt minket, európaiakat.

Február 13-án, Lumière Filmklubunkban ezúttal a török származású német rendező, Fatih Akın Sötétben című filmjét láthatjátok Diane Kruger főszereplésével. A film a 2017-es cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol Kruger alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte. 2018-ban Németország ezzel nevezett az Oscarra is, és bár azt nem, de a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe díjat megkapta. A film a kétezres évek neonáci sorozatgyilkosságát („dönergyilkosok”) mutatja be az áldozat szemszögéből: a főszereplő, Katja boldog élete összeomlik, amikor férje és kisfia életüket vesztik egy robbantásban. A nő a kezdetektől meg van győződve arról, hogy a merényletet nácik követték el, de a rendőrség maffiaviszályokra, illetve muszlim vallási nézeteltérésekre gyanakszik.  

A vetítést követően Demkó Attila biztonságpolitikai szakértővel beszélgetünk. A Lumière Filmklub kurátora Bujdosó Bori, újságíró. A rendezvény ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött, jelentkezni a sotetben.eventbrite.com felületen lehet.


Egy csésze Európa
sorozatunkkal február 19-én Horvátországba utazunk, legalábbis gondolatban , mert az ország ebben a félévben nemcsak a Tanács elnökségét adja, de 2020-ban Rijeka Európa egyik kulturális fővárosa is. Lesz szó arról, miért van nehéz dolga Zágrábnak első elnöksége során, természetesen beszélünk majd a legszebb horvát látnivalókról is a Plitvicei-tavaktól Dubrovnikig. Bemutatjuk a rijekai kulturális évad legizgalmasabb programjait, és szokás szerint lesz egy pár finom horvát kóstolófalat is. Az est díszvendége a horvát köztársaság nagykövete, Mladen Andrlić, háziasszonya Szederkényi Olga. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet.

49227928828_3af1971731_h.jpg

Február 20-ra egy igazán izgalmas, műfaji határokat átlépő programmal készülünk. A „Klasszik Lasszó” társulat művészei lesznek vendégeink, akik egy olyan produkcióval érkeznek hozzánk, amely több mint koncert és több mint felolvasóest – színház, kortárs irodalom, zene és tánc határán valami izgalmas egyveleg, sok humorral és remek előadókkal. Kemény Zsófi író és slammer, Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol frontembere Czinki Ferenc íróval és a Blahalouisiana zenekar tagjaival egy műsorban találkozott. Alkalmi együttműködésükből mostanra alkotócsoport lett, amely a Mary Popkids zenekar ütősével kiegészülve  előadásában egy westerntörténetbe ágyazva próbálja közösen megfejteni, mi történik velünk és miért.


A hónap végén, 27-én pedig egy kis játékra invitálunk benneteket: a Játszóház Projekt csapata jön el hozzánk, amely a már megszokottaktól eltérő formában kínál szórakozási lehetőséget a felnőttek részére (is). A résztvevők húsz különböző társasjátékkal tehetik próbára kreativitásukat és logikai készségüket: mindegyik társasjáték témájában megjelenik Európa, az európai kultúra vagy a fenntarthatóság.  


Az Európa Pont februári programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt! 

-----
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6115455194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása