pastel_istock-1206175685.jpgTipikus karácsonyi sütemény Valenciából és környékéről, amit érdemes kipróbálni, ha valamilyen újdonsággal akarod bővíteni az ünnepi menüt. Klikk a receptért!

 

A félévben már jártunk Valenciában: a város idén Európa zöld  fővárosa lett, így ide vezetett új sorozatunk, az Európa Expressz első útja – a beszélgetésről készült videót itt megnézhetitek. Idei utolsó receptünk is innen származik.

 

A valenciai nyelven pastisset de moniato, spanyolul pedig pastel de boniato a valenciai konyhára jellemző, leginkább Castellónban, Valenciában és Alicantéban népszerű édesburgonyás süti. A félhold alakú finomságot nem nehéz megtalálni errefelé, különösen karácsonykor – nem véletlenül nevezik karácsonyi süteménynek is (pastissets de Nadal).

 

Az alapanyagok kombinációja egyértelműen arab hatást mutat, és Valencia gazdag és változatos kulináris örökségét tükrözik. Természetesen vannak változatai, egyes helyeken például leveles tésztával készítik. A boniato maga az édesburgonya egyik fajtája, amelynek a belseje nem sárga, hanem fehér – de a sütemény minden típussal működik.

 

A pastisset de moniato bármely napszakban fogyasztható, egy kávé vagy egy pohár valenciai borlikőr, a mistela remek kísérője.

 

pastel_istock-961746280.jpgFotó: nito100, iStockphoto

 

 

Hozzávalók és elkészítés


A töltelék


1 kg édesburgonya

80 dkg cukor

2 kezeletlen citrom héja

1 rúd fahéj


Főzd puhára a meghámozott édesburgonyát, a fahéjrúddal a főzővízbe tedd. Egy tálban törd össze a főtt édesburgonyát, amíg finom, csomómentes pürét nem kapsz. Tegyél hozzá ugyanannyi cukrot (mérd le a pürét – ez könnyebb lesz, mint az édesburgonya eredeti súlya), és reszeld bele a citromok héját. Lehűlés után hűtőszekrényben pihentesd, lehetőleg legalább egy napig.

 

 

A tészta


1 kg liszt

4 kávéskanál szárított ánizs vagy 1 kis pohár ánizslikőr

3,5 dl napraforgóolaj

25 dkg cukor

2,5 dl víz

 

Tedd egy tálba a napraforgóolajat, az ánizst, a cukrot és fél kiló lisztet. A liszt másik felének hozzáadásával addig gyúrd, amíg tömör és sima lesz, de nem száraz. Hagyd a tésztát legalább fél órát szobahőmérsékleten pihenni, akkor könnyebb nyújtani.

 

Oszd a tésztát körülbelül harminc egyforma méretű golyóra, sodrófával formázz köröket, és töltsd meg egy-egy teáskanálnyi lekvárral (nem kell túl sok, mert nagyon intenzív ízű lesz). A kör egyik felének a másikra hajtásával formálj félholdakat, és villával nyomkodj csíkokat a félholdak szélére.

 

Szórd meg cukorral (ez akár el is maradhat – ízlés kérdése), és sütőpapíron, 190 fokon süsd aranyszínűre. Hagyd őket kihűlni, és már meg is lehet kóstolni!

 

 

Bon profit i bon Nadal, azaz jó étvágyat és boldog karácsonyt!

 

 

Borítókép: nito100, iStockphoto


---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr8718753590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása