kut.jpgEljött az ünnep, az EU országaiban ilyenkor mindenhol egy kicsit megváltozik az élet, minden lelassul, és talán több idő jut családunk körében kicsit békében megpihenni. A nyugalom, a béke azonban olyan kiváltság, amelyért a mai uniós országok sokat küzdöttek, és amelynek természetességét sokáig talán nem is érzékeltük és értékeltük kellőképpen – amíg az Unió szomszédjában, Ukrajnában nem tört ki véres háború. A mielőbbi, stabil békét szívből kívánjuk ukrán barátainknak: a hónap receptjeként most egy ukrán karácsonyi fogást, a kutiát ajánljuk figyelmetekbe. Bízva abban, hogy ez az étel hamarosan minden együtt ünneplő ukrán család ünnepi asztalán ott gőzölöghet – békében.

Egyszerű fogás: egy kis édes kezdésnek

A kutia vagy kutya (Кутя) a téli családi ünnepek nélkülözhetetlen tartozéka Ukrajnában: különleges édes gabonaétel, amelyet a hagyományosan tizenkét fogásos ukrán karácsonyi vacsorán elsőként szolgálnak fel. A kutia fő összetevői mind szimbolikus jelentéssel bírnak: a gabona a feltámadó életet, a méz az egészséget és a virágzó életet, a mák pedig a család gazdagságát jelképezi.

Az étel egészében is a jó termés és a bőség szimbóluma a következő évre: a hagyomány szerint minél ízletesebb és gazdagabb a karácsonyi kutia, annál jobb a termés és annál nagyobb lesz a család vagyona. Ezért az ukránok igyekeznek számos összetevővel megidézni a gazdagságot. Ízesítésétől függően sokféle kutia létezik: karácsonyeste leggyakrabban mákkal, mézzel, dióval, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, lekvárral gazdagítják.

Az étel eredete feltehetően a neolitikus időkre vezethető vissza, jellemzője a búza és a szárított zöldségek megfőzése. Napjainkban a kutia a városi piacokon, vegyesboltokban és szupermarketekben is kapható. Minden szükséges hozzávaló kapható a hagyományos étel otthoni elkészítéséhez, de teljesen kész kutiát is találunk mindenfelé Ukrajnában, bármilyen ízlésnek megfelelő ízesítéssel.

A fogyasztás hagyományos szabályai

Elfogyasztásának is megvannak a maga szabályai: a kutiát agyagedényben, a családtagok számával megegyező számú kanállal együtt tálalják. A tradíció szerint mielőtt a család elkezdi az ünnepi vacsorát, el kell olvasni az imát és karácsonyi gyertyát kell gyújtani. Amikor a családfő megáldja az ételt, minden családtagnak három evőkanál kutiát kell ennie, mielőtt elkezdené a többi 12 fogás elfogyasztását. Mindenkinek ugyanabból az edényből kell megennie – csak így hoz gazdagságot és egységet. A tradíció szerint az elhunyt rokonok lelkének tiszteletére néhány kanál kutiát külön tányéron meg kell hagyni.

kut2.jpg

A recept

Hozzávalók:

  • 400 g búza
  • 150 g mák
  • 320 ml méz
  • 100 g darált dió
  • 100 g mazsola
  • só ízlés szerint


Elkészítése:

A búzaszemeket szitában, folyó langyos víz alatt mossuk meg. Tegyük egy tálba, öntsük fel vízzel úgy, hogy teljesen ellepje, és hagyjuk állni egy éjszakán át.

Másnap öntsük le róla a vizet, tegyük át egy edénybe, és ott öntsük fel ismét friss vízzel, hogy az mindenhol ellepje. Forraljuk fel a vizet, sózzuk, majd a hőfokot állítsuk alacsony lángra, és főzzük a búzaszemeket időnként megkeverve 2-3 órán át, amíg azok megpuhulnak. Ha szükséges, adjunk hozzá plusz vizet, hogy végig ellepje. Csöpögtessük és öblítsük le a búzaszemeket hideg vízzel, majd tegyük félre őket hűlni.

Mossuk meg a mákot, öntsük fel forró vízzel, hagyjuk egy kicsit állni, majd turmixgépben őröljük homogén fehéres masszává. Keverjük a búzához a mézet, a mákőrleményt és a többi összetevőt, majd tálaljuk agyagedényben.

Szmacsnoho, azaz jó étvágyat!

kut3.jpg

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2518287793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása