jota_istock-1307743432.jpg

Nemcsak Szlovéniában, de a környékén is népszerű. Egyszerre édeskés, savanyú, sós és füstös – nem könnyű étel, mégis egészséges, és a hidegebb napokon jól átmelegíti a testet és a lelket.

 

A téli időszakban nehezebben találunk idényzöldségeket, és a vitaminbevitel is körülményesebb. A bab magas fehérje- és rosttartalmával hasznos táplálék a téli hónapokban. A jota eredetileg borlotti babból készült – ha nem találjuk ezt a vöröses babfajtát, bármilyen szárazbab megteszi. A leves másik fontos összetevője a savanyú káposzta, ami nemcsak C- és K-vitamint, fontos ásványokat, de az erjesztés miatt probiotikumokat is tartalmaz, így jó az emésztésnek és erősíti az immunrendszert.

A jota Nyugat-Szlovénia egyik legjellegzetesebb étele, de a környéken máshol is jellemző, Trieszttől Északnyugat-Horvátországig, Goriziától Isztriáig: igazi monarchiás, mitteleurópai fogás. A szó eredete alapján valószínűleg Friuliból származik – ma Olaszország Szlovéniával határos legkeletibb része –, ahonnan elterjedt keletre és délre. Friuli igazi multikulturális hely, ami a régió névváltozatai – az olasz Friuli mellett a friuli (furlániai) Friűl, a velencei vagy venetói Friul, a német Friaul és a szlovén Furlanija – is igazolnak. Maga a név az ókori római Forum Iulii település (ma Cividale del Friuli) nevéből ered. A „jota” ősi friuli nyelven egyfajta minestrone jellegű, gazdag, sűrű levest jelent. Az ételhez hasonlóan a szó is átkerült a szlovénba, és rokon a szintén leves jelentésű „juha” szóval.

A jotának többféle változata létezik: az isztriai például burgonya nélkül készül, a friuli savanyú káposzta helyett fehérrépát használ. Mi most a savanyú káposztából és burgonyából készült kraška (karsztvidéki) jotát mutatjuk be. Ennek a füstölt szalonna ad markáns ízt, de működik kolbásszal, sonkával, sőt vegetáriánus változatban is – utóbbiban érdemes füstölt paprikát is tenni bele a csemegepaprika mellett, a szalonna zsírját pedig olajjal helyettesíthetjük. Ennek is jót tesz az érés, az elkészítését követő napokban még finomabb. Ahogy mondják: az igazán jó jota elkészítéséhez három napra van szükség: az első nap a bab beáztatására, a második nap a főzésre, a harmadik pedig az elfogyasztására.

jota_istock-627797380.jpg

Fotó: Zeleno, iStockphoto



Hozzávalók:

  • 30 dkg szárított barlotto bab (egy éjszakára beáztatva)
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 50 dkg savanyú káposzta (leöblítve, ha nem szeretjük a levest túl savanyúan)
  • 1 liter alaplé
  • 40 dkg burgonya
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • babérlevél
  • 2-3 teáskanál édes paprika
  • só, bors ízlés szerint

 

Elkészítése:

A szárazbabot egy éjszakán át áztassuk hideg vízben. Szűrjük le és öblítsük le. Egy fazékban öntsünk hozzá annyi vizet, hogy néhány centiméterrel ellepje. Adjunk hozzá két babérlevelet és egy teáskanál sót. Forraljuk fel, és főzzük körülbelül 30 percig. Szűrjük le ismét. (A türelmetlenek a bab főzését kihagyva a szárazbabot konzervbabbal is helyettesíthetik.)

Egy nagy serpenyőben vagy fazékban pirítsuk meg a kockára vágott szalonnát, amíg a zsírja elkezd kiolvadni.

Adjuk hozzá a felkockázott hagymát, és pároljuk néhány percig, amíg áttetszővé válik.

Tegyük bele a felaprított fokhagymát, és pirítsuk további fél percig.

Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük még egy percig.

Öntsük hozzá az alaplevet, tegyünk bele 2 babérlevelet, a meghámozott és apró kockára vágott burgonyát, a babot és a savanyú káposztát.

Forraljuk fel, csökkentsük a hőfokot, és főzzük körülbelül 20 percig, amíg a burgonya, a savanyú káposzta és a hús is megpuhul.

Adjunk hozzá kb. 2 teáskanál édes paprikát, sót és borsot ízlés szerint.



Dobro počutje, azaz jó étvágyat!


 

Borítókép: Alleko, iStockphoto

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr6918336349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása