belgium-3597445_1280.jpg

Spanyolország után és Magyarország előtt most fél évig Belgium az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. A folyamatos válságok időszakában élünk, és az ország elnökségi programja ezekre a kihívásokra próbál választ adni. Mire készül Brüsszel?

 

Az új év megkezdésével fél évre Belgium vette át az Európai Unió Tanácsának elnöki posztját Spanyolországtól. Az elnökséget betöltő tagállamok hármas csoportokban, az úgynevezett elnökségi triókban (vagy trojkában) szorosan együttműködnek egymással. Érdemes feleleveníteni ezt a rendszert, hiszen Magyarország a trió harmadik tagja: mi a második félévben leszünk soron.

espblhutrojka.png A kép forrása: https://spanish-presidency.consilium.europa.eu/

 

Spanyolország tehát leköszönt, Belgium átvette a stafétát, Magyarország pedig készül. Mindhárom ország hat-hat hónapig vezeti a triót, és tizennyolc hónap alatt közösen dolgoznak a kitűzött célok eléréséért. A spanyol-belga-magyar trió három célja a jelenlegi megpróbáltatásokra fókuszálva (zöld és digitális átalakulás, szociális egyenlőség, biztonság és védelem) igyekeznek Európának kiegyensúlyozott jövőt biztosítani.

 

 

Már rutinból – a 13. belga elnökség prioritásai

 

Mivel az elnökséget az EU tagállamai látják el sorrendben, Belgium pedig az alapítók közé tartozik, így az egyik legtöbbet elnöklő tagállam: 1958 óta ez már a tizenharmadik elnökségük.

 

A belga kormány szerint az elnökség „olyan pillanatban jön, amikor az Európai Unió válaszúthoz érkezik, amikor az ukrajnai törvénytelen orosz agresszió következményeivel, a világjárvány, az energiaválság, a dezinformáció, a szélsőséges éghajlati jelenségek és a közel-keleti konfliktus kiújulásával kell szembenéznie”. A trió prioritásai mellett Belgium hat további prioritást tűzött ki, amelyek meg fogják határozni az elnökségi időszakot a permakrízis korszakában.

 

1. A jogállamiság, a demokrácia és az egység védelme

 

Mivel a jogállamiság és az emberi jogok védelme az Európai Unió alapértékei közé tartozik, ez alapvető lesz az elkövetkező fél év elnöki időszaka alatt. A demokratikus gyakorlatok megerősítését Belgium az állampolgárok aktív bevonásával szeretné elérni, legfőképpen a fiatalokra helyezve a hangsúlyt. A demokratikus értékeket a médiaszabadság és a pluralizmus megerősítésével, a kulturális és kreatív ágazatok digitális átalakulásának ösztönzésével, valamint a kultúra, az örökség és az európai identitás közötti kapcsolatok feltárásával fogja előmozdítani. Belgium emellett elkötelezetten támogatja a tagjelölt országokat az uniós csatlakozásra irányuló erőfeszítéseikben. Ehhez az EU politikáinak, erőforrásainak és döntéshozatali struktúráinak előkészítésére is szükség van.

 

2. Az EU versenyképességének erősítése

 

A geopolitikai realitások és a gyors technológiai fejlődés közepette kell fenntartani a versenyt a többi globális szereplővel. Ehhez az EU-nak prioritásként kell kezelnie a hosszú távú versenyképességet. A vállalkozások (különösen a kkv-k) egyenlő versenyfeltételeinek biztosításához koherens, kiszámítható és egyszerűsített szabályozási keretre és fenntartható, innovatív és rugalmas digitális ökoszisztémára van szükség. A belga elnökség különös figyelmet fordít a káros függőségek csökkentésére és az EU technológiai vezető szerepének előmozdítására a kritikus ágazatokban.

 

3. Törekvés a zöld és igazságos átmenetre

 

Ahogy azt már más elnökségek alatt is láthattuk, a zöld átállás gyakran megjelenik a prioritások között. Ez Belgium esetében is így van: az ország a határozott és holisztikus fellépés fontosságát hangsúlyozza. Az EU zöld megállapodásának szellemében Belgium az energetikai átmenetet (megfizethető, klímasemleges és megújuló energiával és ellátásbiztonsággal) a körforgásos gazdaságot és a fenntartható vízgazdálkodást helyezi a középpontba.

 

belga_6.png A kép forrása: https://belgian-presidency.consilium.europa.eu/en/programme/priorities/

 

 

4. A szociális és egészségügyi programok megerősítése

 

A szociális jogok európai pillérére építve a belga elnökség ambiciózus szociális menetrenddel készül. Céljuk a befogadóbb, a nemek közötti egyenlőséget biztosító és mindenki számára méltányosabb európai társadalom. Csak hogy néhányat említsünk az ide tartozó témákból: a szociális párbeszéd erősítése, a tisztességes munkaerő-mobilitás, a munkahelyi mentális egészség, a fenntartható szociális védelem és a tisztességes és megfizethető lakhatás.

 

5. Az emberek és határok védelme

 

Az elnökség célja, hogy a migrációról és a menekültügyről szóló új európai paktummal kapcsolatos összes fennmaradó jogalkotási ügyet lezárja. A migráció és a menekültügy külső dimenziójának megerősítésén dolgoznak, szoros együttműködésben az afrikai partnerekkel. A paktum egyértelmű jogi helyzetet teremt az EU-ba érkezők számára, és biztosítja a migráció humánus és hatékony kezelését. Segít a migrációs válsághelyzetekre való közös és gyors reagálásban, és javítja az EU-ba irányuló legális utakat.

 

Az elnökség különös figyelmet fordít a szervezett bűnözés elleni küzdelemre, a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség megelőzésére és leküzdésére, valamint az EU ellenállóképességének megerősítésére a válságokkal és az új hibrid kihívásokkal szemben.

 

6. A globális Európa előmozdítása

 

A multilaterális rendszer és a szabályokon alapuló nemzetközi rend számára egyre nagyobb kihívás az európai kontinensen a nyílt háború visszatérésével is fenyegető konfrontáció. Az elnökség ezért tovább erősíti az EU ellenállóképességét, amihez mozgósítania kell gazdasági, biztonsági és védelmi képességeit, illetve fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási kapacitásait. Ide tartozik az ambiciózus és kiegyensúlyozott kereskedelempolitika is, amihez megerősített, szabályokon alapuló többoldalú kereskedelmi rendszerre lesz szükség.

 

Ebben a szellemben fogja Belgium végigvinni hat hónapos elnökségét, hogy az európai értékeket védje, az európai határokat erősítse, Európát pedig felkészítse a várható kihívásokra.

 

 

A politikán kívül

 

Belgium alapvetően szimbolikus szerepet is betölt az Európai Unióban mint több uniós intézménynek otthont adó tagállam. Azonban a brüsszeli európai negyeden kívül is van élet Belgiumban. Az elnökségi periódust ezért rendkívül sok kulturális program kíséri majd fesztiváloktól kezdve irodalmi eseményeket keresztül színházi előadásokig.

 

gofri.jpg Fotó: Sheviakova Kateryna, iStockphoto

 

Egy csésze Európa sorozatunk következő alkalmán mi is a belga elnökséghez kapcsolódunk. Milyen az, amikor a belga főváros vezényel Európában? Mit nem tudtunk eddig Brüsszelről? És milyen az élet az uniós intézményeken kívül? Gofri, sör, sültkrumpli, szürrealizmus, szaxofon és Waterloo – minderről és sok minden másról Jeroen Vergeylen, Belgium magyarországi nagykövete és Durica Katarina író beszélget a házigazdával, Szederkényi Olgával. Az eseményt online is közvetítjük az Európa Pont Facebook-oldalán. A helyszíni részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet. Várunk!

 

Borítókép: Dimitris Vetsikas, Pixabay

 

---


Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

 

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr1418304337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása