egycseszebrusszel_cover_ep_v2.jpgMit nem tudtunk eddig Belgiumról, és milyen az élet az uniós intézményeken túl? Féléves EU tanácsi elnöksége alatt mire készül Brüsszel? A Szederkényi Olga által szerkesztett és vezetett eseménysorozatunk, az Egy csésze Európa tizedik évadában legutóbb Belgium állt a középpontban.

Az est egyik apropója Belgium első féléves soros EU Tanács elnöksége volt. Ahogy az eseményt megnyitó Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete politikai és gazdasági elemzési osztályának vezetője mondta: „Az Európai Unióban minden évben speciális belga év van, de ebben az évben különösen speciális belga év lesz”.

A beszélgetésen két meghívott osztotta meg élményeit Belgiummal kapcsolatban: Jeroen Vergeylen, Belgium magyarországi nagykövete a diplomáciáról és kultúráról, Durica Katarina – többek közt a tizedik utánnyomásnál járó regény, A rendes lányok csendben sírnak szerzője – pedig a belga mindennapokról mesélt.

53489176984_4e30d26102_c.jpg 
Belgium helyi szemmel: Leuven, Dinant és a híres Aalsterse vlaai

A nagykövet karrierjének fontosabb állomásait mutatta be. A színes tapasztalatokkal rendelkező diplomata kiemelte: a nemzetközi élmények jelentősen segítik a nézeteltérések és a globális problémák megértését.

Belgium 1958 óta idén már tizenharmadjára tölti be a soros elnöki pozíciót az EU Tanácsának élén. Bár az ország rengeteg tapasztalatot tudhat már magáénak, a jelenlegi világpolitikai helyzet miatt még nekik is tartogat kihívásokat a mostani fél év. Az európai intézményrendszer szépsége, hogy a Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament együtt végzett munkájából a kampányidőszak miatt a parlamenti oldal április végén kiesik. Ez jelentős munkát jelent majd Belgiumnak. Addig is azon fognak dolgozni, hogy a véglegesítendő 150 jogszabályból legalább 60-70-et jóváhagyjanak a leállás előtt, szem előtt tartva a meghirdetett hat elnökségi prioritást.

53487975622_8e5f2d696d_c.jpg

 

Jeroen Vergeylen három különlegességet említett Brüsszelen túl, amelyeket érdemes feljegyeznie az embernek, ha ellátogat Belgiumba. Leuven – ahol egyetemi éveit töltötte – nem csak lenyűgöző építészete, de hatszáz éves egyeteme és a helyi sörök miatt is érdemes a figyelmünkre. Ezután kiemelte Dinant városát, ahol a szaxofon feltalálója, Adolphe Sax is született. A harmadik specialitást szülővárosából, Aalstból ajánlotta az édesszájúaknak: az Aalsterse vlaai-t – a hagyományos kenyérpudingot – nagymamája gyakran készítette neki fiatalkorában.


Belgium magyar szemmel: városi rókák, Brugge és a belga társadalom

Durica Katarina író 2019 óta él családjával együtt Belgiumban. Katarina a költözés és megtelepedés nehézségei – a gyerekek elhelyezése és a nyelvi akadályok – közepette az írásban talált komfortot, és nem csak önmagára, hanem Belgium szépségeire is rátalált a munkafolyamatban. Városi rókák című könyvét a Brüsszelben bolyongó rókák ihlették egy álmatlan éjszaka során. A város sűrűjében elveszett állatokat metaforaként használta fel a prostitúció és a szexuális kereskedelem áldozatai helyzetének feltárására.

53489287505_26301e43fd_c.jpg

Durica Katarina megosztotta azt is, miért áll Belgium a szívéhez közel: nagyon szereti Brugge (vagy franciául Bruges) városát, hiszen pont olyan élőben, mint a képeslapokon: pici kanálisokkal tarkított mézeskalácsházak sora. Számára a tengerpart is sokat ad az ország hangulatához, hiába nem mediterrán az éghajlat, történelmi vonatkozásai pedig lenyűgözőek.

Az este folyamán még sok más érdekes és személyes témát is érintettek a meghívottak, az iskolaválasztástól kezdve a kedvenc belga idézeteken át, az összetartó lakóközösségekig. Érdemes Facebook-oldalunkon végignézni a teljes beszélgetést:

 

A cikk képeit a Képszerkesztőség készítette, még több képet Flickr-oldalunkon találsz.

 

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4218321277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása