fi1.jpgA finn elnökség nemcsak szlogenek szintjén törekszik a zöld megoldásokra. Minden eddig kötelezőnek gondolt, de valójában elhagyható – általában országimázs-építésre használt – elnökségi külsőséget mellőznek, és éppen ezzel építik országuk imázsát.

Elnökség: lehetőség a bemutatkozásra, reprezentációra

Az EU-s elnökséget a tagállamok gyakran használják arra, hogy a többi ország szakdiplomatáinak és a sajtón keresztül a széles nyilvánosságnak megmutassák, mennyire szép, innovatív vagy jól működő az országuk. Erről szól az oda érkező diplomaták körbeutaztatása az országban (az elnökség alatti szakértői találkozókat általában igyekeznek több nagyvárosba szervezni), ezt szimbolizálja az elnökség valamilyen hazai vagy nemzetközi versenyben kiválasztott logója, illetve a reprezentációs ajándékok. Minderre az országok már évekkel az elnökség előtt elkezdenek készülni: nem kis energiát, időt és pénzt áldozva arra, hogy minél pozitívabb képet sugározzon magáról az adott ország.

Szakítás a tradícióval

A finnek azonban szakítottak az eddig bevett gyakorlattal, és ahol csak lehet, takarékos és környezetkímélő megoldásokat kerestek, ahogy ezt teszik a mindennapokban is. Ilyen például az inkább szimbolikusnak tekinthető lépésük, hogy új logót sem készítettek az idei elnökségre. Egyszerűen újrahasznosították a legutóbbi elnökségi félév során használtat – ami szerintünk egyébként az egyik legszebb és legkifejezőbb az utóbbi évtizedben, pedig volt jó pár érdekes és találó kísérlet. (Ebben nem ők az elsők: a hollandok korábban már éltek ugyanezzel a megoldással.)

fi2.png

A fenntarthatóság miatt döntöttek úgy, hogy a találkozókat, amennyire csak lehet, egy helyen rendezik, Helsinkiben, és törekszenek arra is, hogy a szakértői előkészítő megbeszéléseket és egyeztetéseket valamilyen online kommunikációs eszköz segítségével (például telekonferenciával) oldják meg. Természetesen azért vannak olyan alkalmak, amikor fontos a személyes jelenlét, ilyenkor az uniós szakértők és politikusok legtöbbször repülőre ülnek. Az igen nagy ökolábnyommal járó repülőutakat a finnek a reprezentációs ajándékokra szánt keretből semlegesítik, a kibocsátott széndioxid kompenzációjaként a kibocsátás csökkentését támogató projektekre költenek.

fi3.jpg

Körforgásos gazdaság a gyakorlatban

Az már rutin, hogy a találkozókon sima csapvizet szolgálnak fel drága és csomagolása miatt nem éppen környezetbarát ásványvizek helyett – ahogy egyébként azt tették már a dánok is 2012-es elnökségük idején. Az ételek mind helyi, szezonnak megfelelő élelmiszerekből készülnek az elnökség alatt. Emellett a finnek arra is törekszenek, hogy minél kevesebb újonnan létrehozott tárggyal bonyolítsák le az elnökséget. A repianyagok elhagyása mellett XXI. századi digitális megoldásokat, applikációkat kínálnak a sok nyomtatott papír használata helyett. A találkozók elnökségi dekorációját (ellentétben más elnökségek példájával) pedig a fő találkozóhely, a Finlandia-csarnok (Finlandia Hall) épített környezete biztosítja, amely egyébként Helsinki legtöbb pontjáról könnyedén elérhető tömegközlekedéssel vagy akár biciklivel. Roll-upok, mindenfelé demonstratív installációk helyett vetítenek, digitális kiírásokat használnak.

Finnország mindezekkel szeretné tettekre váltani az uniós klímavédelemmel kapcsolatban tett ígéreteit, és felhívni a figyelmet a körforgásos gazdaságban rejlő lehetőségekre. Egyúttal példaértékűnek is szánják e koncepciót a sokszor hatalmas ökolábnyommal járó elnökségek alternatívájaként.

fi4.png

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra! 

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2315131924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2019.09.20. 17:40:30

Nem ünneprontásból, de Finnország stabilan benne szokott lenni a top 10-ben ami az ökológiai lábnyomot illeti...

nemecsekerno_007 2019.09.20. 19:20:05

Nem tudom ezen most sírjak vagy nevessek...

Kivlov 2019.09.20. 20:04:50

Migráncsokat szeretik? Akkor nem lenni barát...

nemecsekerno_007 2019.09.20. 20:24:09

@Ad Dio: A neoromantikus környezetvédők olyan úri huncutságokkal nem szoktak foglalkozni, mint hogy a cégek kiszervezik Ázsiába a környezetszennyező termelést :)
Ezt is globálusan kéne számolni :)

Ad Dio 2019.09.20. 22:36:53

@nemecsekerno_007:

Azért is sem rossz a teljesítményük. Viszont!!!!444!!! nem terveznek új logót! ha már ez sem, akkor semmisem...

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.09.20. 23:05:24

Finnországban két atomerőmű is épül, az egyiket az oroszok építik..:)

midnight coder 2019.09.21. 08:49:43

"Az igen nagy ökolábnyommal járó repülőutakat a finnek a reprezentációs ajándékokra szánt keretből semlegesítik"

Értem. Ezek szerint van egy gépük amivel a repülõk által megtermelt CO2-t kivonják a levegõbõl, szenet csinálnak belõle, és jól elássák. Persze a gép mûködtetéséhez energia kell, de sebaj, van szénerõmû amivel megtermelhetik.

Nzoltan 2019.09.21. 09:38:42

A finnek és nyugat védelmére, hogy lehet, hogy ötször nagyobb az ökológiai lábnyomuk mint egy szegény indiainak vagy afrikainak, de valahogy mégsem ér térdig a szemét.
De ez sem tart sokáig. Majd a nyugatra beármló klímtudatos hordák kiegyenlítik ezt a különbséget.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.21. 12:00:40

Persze mi magyarok mindent jobban tudunk!
Ugye,srácok?

nemecsekerno_007 2019.09.21. 14:19:34

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

A mostani trendi klímavédelem kb. olyan mint az, hogy ha becsukom a szemem, akkor láthatatlan vagyok...

Esetleg a középkori keresztény szektákhoz hasonlíthatnám...

midnight coder 2019.09.21. 17:11:47

"Egyszerűen újrahasznosították a legutóbbi elnökségi félév során használtat"

Ja. Logó újrahasznosítással a globális felmelegedés ellen. Ez kb. a zöld mozgalmak tevékenységének a kvintesszenciája.
süti beállítások módosítása