bab1.jpgA portugál peixinhos da horta közel állhat a különböző sörtésztában sütött, olajban rántott ételek kedvelőinek szívéhez – csak ez esetben nem húsról, gombáról vagy karfiolról, hanem egy pompás idényzöldségről, a zöldbabról van szó. Honnan ered és hogyan lehet elkészíteni? Olvasd el!

A peixinhos da horta talán nem annyira híres, mint a pastel de nata (amit Mautner Zsófival is elkészítettünk már), de mindenképp a portugál konyha egyik hagyományos csemegéje. Jelentése „kishalak a kertből”, és mivel alapanyaga a zöldbab, kitalálhatjuk, hogy nevét a formája miatt kapta. A babot búzaliszt alapú tésztába mártják, majd forró olajban kirántják, de más zöldségekkel – például paprikával és tökkel – is készítik.

bab2.jpg
Fotó: ribeiroantonio (iStock)

A receptet Portugáliában állítólag ferences szerzetesek terjesztették el a középkorban, akik a vallásos önmegtartóztatás napjain a hús helyettesítésére készítették, mivel a zöldbabot szerény és olcsó ételnek tartották. Portugál tengerészek és misszionáriusok révén a XVI. században Japánba is eljutott, ahol alapja lehetett a jellegzetes tempurának – ez ugyanúgy palacsintaszerű tésztában megmártott, olajban kisütött tengeri hal, garnélarák vagy zöldségféle. A peixinhos da horta idővel népszerű csemegévé vált Portugáliában, kávézókban és éttermekben szolgálják fel.

Nagyon kevés hozzávalót igényel, gyorsan és könnyen elkészíthető és remekül kombinálja az ízeket és textúrákat, alkalmas előételnek, snacknek – paradicsomszósszal, majonézzel, de emellett bármilyen joghurt alapú szósszal is jó – vagy más fogások kísérőjének.

bab3.jpg
Fotó: Esin Deniz (iStock)

 

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldbab
  • 2 tojás
  • 100 g liszt
  • só, bors
  • sör (ha nem szeretnénk sört használni, akkor hideg szénsavas vízzel helyettesíthetjük)
  • a sütéshez olaj


Elkészítés

Mossuk meg a zöldbabot, és vágjuk le a végeit. Vágjuk fel a babot egyforma méretűekre legyenek, és főzzük 5-10 percig – ne legyen teljesen puha. Vegyük ki, csepegtessük le és szárítsuk meg konyharuhán vagy konyhai papírtörlőn.

Közben készítsük el a bundát: a tojást és a lisztet keverjük össze, majd a kívánt állag eléréséig adjunk hozzá jól behűtött sört. A tészta maradjon sima, de sűrű.

Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Tehetünk bele egy kis reszelt sajtot és/vagy fokhagymaport is.

Mártsuk a babot a tésztába, és nagyon forró olajban süssük néhány percig, amíg szép aranybarna lesz. Vegyük ki, és tegyük nedvszívó papírra. Kész is van.

Bom apetite, azaz jó étvágyat! :)


Borítófotó: Sarah Stierch

 

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

 

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5618162074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása