pasteldenata.jpg

 

Aki járt már Portugáliában, biztosan többször találkozott az amúgy is jelentős helyi desszertfelhozatal legnépszerűbb darabjával, a portugál kosárkával. A pastel (vagy többes számban pastéis) de nata, vagy ahogy a fővárosiak Lisszabon egyik negyedéről elnevezve hívják, a pastel de Belém gyorsan és egyszerűen elkészíthető, finom édesség, ami remekül passzol a portugálok erős kávéjához, a bicához.  


A muffinalakú tortácska kívül tészta, belül rengeteg tojássárgájából készült krém, ízét a tetejére szórt fahéj teszi teljessé. Olcsó, gyorsan elkészíthető és bármikor azonnal bekapható édesség, nem csoda, hogy Portugáliában és szerte a világban szinte mindenki szereti. Eredete a 18. századra vezethető vissza, amikor a lisszaboni kerület, Santa Maria de Belém katolikus szerzetesei a ruhatisztításhoz és borkészítéshez felhasznált tojásfehérjék „melléktermékét”, a sárgáját felhasználva sütötték saját maguk számára a süteményt. Az 1820-as portugál forradalom után bevezetett új alkotmány véget vetett a rendek finanszírozásának az országban, így a szerzetesek más bevételi forrás után nézve, 1837-ben megegyeztek a helyi pékséggel, hogy kezdjék el az általuk kifejlesztett pastel de natát árulni a boltban. Persze rövid időn belül hatalmas sikert aratott a titkos recept alapján készült, mégis egyszerű édesség. És bár az eredeti recept annyira nem nyilvános, hogy még az Európai Bizottság bizalmas üzleti információk lopása elleni védelem erősítése érdekében hozott intézkedései indoklásában is megemlítik a pastel de nata / Belém esetét, a következőkben található leírást követve az eredetihez nagyon hasonló süteményt készíthetünk. A kipróbált recepthez a Food from Portugal leírása adta az alapot.

 

pasteldenata2.jpg

 

Hozzávalók (12 kosárkához):

- 300 g leveles tészta (lehet bolti is)

- 6 tojássárgája

- 150 g cukor

- 4 dl tej

- 2 evőkanál keményítő

- kis só

- őrölt fahéj

 

Elkészítés:

 

Oldjuk fel a keményítőt 0,5 dl tejben, majd egy lábosban keverjük össze a feloldott keményítőt 3,5 dl tejjel, cukorral és egy kevés fahéjjal. Kevergetés mellett melegítsük forrásig.

 

Forrás után a tűzről levéve hagyjuk a masszát langyosra hűlni, ezután egyenként keverjük hozzá a tojássárgáját. Kevergetés mellett alacsony hőfokon melegítsük 3-4 percig, amíg krémes állagot nem kapunk.

 

Eközben melegítsük elő a sütőt 180ºC-osra.

 

Vajazzunk ki egy 12 adagos muffin tepsit, és minél vékonyabban, szorosan nyomkodjuk bele a tésztát, kis kosarakat képezve. A tésztakosarakat töltsük tele kétharmadig a töltelékkel.

 

Süssük az előmelegített sütőben kb. 15 percig, amíg a krém teteje sötétbarnára pirul. Tálaláshoz szórjuk meg fahéjjal a kosárkák tetejét.

 

A legjobb frissen, még langyosan elfogyasztani a ropogós tortácskát, és inni hozzá egy jó kávét.

 

Bom apetite, vagyis jó étvágyat! :)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság információs és kulturális központja a budapesti Millenáris parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon
!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5814389514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása