pasteis1.pngOnline Európa-napi fesztiválunkra több különleges programmal készülünk, de talán az egyik legizgalmasabb, hogy – először az Európa Pont történetében – közös EU-s sütésre invitálunk benneteket! Ebben a hazai gasztrovilág egyik legsokoldalúbb szereplője, a Chili és Vanília blog sokszakácskönyves megalkotója, Mautner Zsófi lesz segítségünkre. Nem is akármit, hanem az aktuális portugál elnökség apropóján egy nemzeti finomságot, a portugál kosárkát (pastel de nata vagy pastel de Belém) készíthetitek el vele. Ha szeretnétek Zsófival főzni, érdemes egy-két konyhai dolgot előkészíteni és pár hozzávalót beszerezni május 9-re!

Diplomatából sikerlistás gasztroblogger

Nagy örömünkre Zsófi visszatérő vendég nálunk az Európa Pontban. Mesélt már nem kis őrültséget igénylő pályamódosításáról – amikor biztos brüsszeli diplomatakarrierjét váltotta gasztrobloggerkedésre –, és megosztotta velünk azt is, miben látja a vidéki Magyarország lehetőségeit a hazai „gasztroforradalom” után a Balatonfelvidéktől Tiszaszentimréig. Zsófi számos sikerlistás szakácskönyvet jegyez, rengeteg kulináris projekt kezdeményezője és résztvevője, megszámlálhatatlan főzőműsor házigazdája. A kultúrák és az emberek sokszínűsége iránti tisztelete és nyitottsága, az utazás szeretete nagy hatással vannak a főzésére és receptjeire is. Főzései során ő törekszik arra, hogy minél több szezonális alapanyagot használjon, amit lehetőleg helyi termelőktől szerez be – ez egybevág az EU termelőtől a fogyasztóig című stratégiájával, amelynek célja egy fenntartható, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszer létrehozása az EU-ban.

pasteis9.jpg

A portugálok kedvence: a pastel de nata

A portugál kosárka, a pastel (vagy többes számban pastéis) de nata, vagy ahogy a fővárosiak Lisszabon egyik negyedéről elnevezve hívják, a pastel de Belém valószínűleg az egyik legismertebb portugál finomság, amelyet a világ minden táján ismernek. Elkészítésének egy lehetséges módját már mi is bemutattuk korábban, és ez a recept került be tízéves fennállásunkat ünneplő recepteskönyvünkbe is. Az édesség története egészen az 1800-as évekig vezethető vissza, amikor a lisszaboni kerület, Santa Maria de Belém katolikus szerzetesei a ruhatisztításhoz és borkészítéshez felhasznált tojásfehérjék „melléktermékét”, a sárgáját felhasználva sütötték saját maguk számára a süteményt. Eredeti receptje olyan titkos, hogy még az Európai Bizottság „bizalmas üzleti információk lopása elleni védelem elősegítésének indoklásában is megemlíti a pastel de nata esetét – de azért hozzáférhető egy-két receptvariáció, amiből egyet Zsófival együtt most kipróbálhattok. ;-)

artboard_1_copy_3.png

A közös sütéshez szükséges eszközök és alapanyagok

A portugál kosárka közös elkészítéséhez a következőket készítsétek ki (12 darabhoz):

Alapanyagok:

  • 300 g leveles tészta (kinyújtott vagy fagyasztott – utóbbi felengedve)
  • 400 ml tej (zsíros tejjel finomabb lesz)
  • 4 szobahőmérsékletű tojássárgája
  • 120 g cukor
  • 30 g liszt
  • diónyi vaj + a forma kikenéséhez
  • csipet só
  • a tálaláshoz porcukor és őrölt fahéj

Eszközök:

  • 12 mélyedéses muffin tepsi
  • frissentartó fólia
  • 1 kis nyeles lábas
  • kézi habverő, fakanál, szilikon spatula
  • kis keverőtál
  • 250C fokra (alul/felül mód) előmelegített sütő – már nyugodtan kezdésre be lehet kapcsolni, hogy jól felforrósodjon



Várunk benneteket 2021. május 9-én, az Európa-napon 17:40-kor, süssük együtt! ;-)



-----

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként 
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4016518464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása