wurck_fietsenstalling_stationsplein_amsterdam_aiste_rakauskaite_photography_9.jpgElegáns, áramvonalas és vízalatti: ilyen a több mint hétezer kerékpár befogadására alkalmas biciklitároló az amszterdami Centraal Stationnál.

Hollandia az EU leginkább kerékpáros országa: a 17,5 millió lakosra 22 millió bicikli jut, a hollandok – és az amszterdamiak – több mint egyharmada használja naponta kerékpárját, és átlagosan majdnem 3 kilométert teker. Az ország lassan, de módszeresen alakítja át úgy a városait, hogy azok ne az autók, hanem az emberek szükségletei köré szerveződjenek.

Ez nemcsak komfortosabbá teszi a városokat, de olcsó, tiszta és egészséges is. A kerékpárhasználat az Európai Kerékpáros Szövetség 2020-as tanulmánya alapján évente 150 milliárd euró (!) globális haszonnal jár. Ebből több mint 90 milliárd eurónyi pozitív externália a környezet, a közegészségügy és a közlekedés területén jelentkezik. Kontrasztként: az Európai Bizottság számításai szerint az autós közlekedés éves szinten mintegy 800 milliárd euró terhet ró negatív externáliaként ugyanezekre a rendszerekre.

Ebbe a holland trendbe illeszkedik a most átadott hatalmas, vízalatti bicikliparkoló Amszterdam központi pályaudvaránál. Az éjjel-nappal nyitva lévő parkoló összesen hétezer saját, illetve néhány száz közösségi kerékpár befogadására alkalmas, az első 24 órára – azaz a napi ingázáshoz – ingyenesen. A négy év alatt elkészülő park összköltsége 60 millió euró volt.

A kerékpárparkot a holland Wurck stúdió tervezte. Ezen a lenyűgöző videón meg is nézhetjük az építkezés négy évét 2019-től 2022-ig:

A fényes fehér belső terek kilenc méterrel Amszterdam híres csatornáinak felszíne alá süllyesztve helyezkednek el. A design is erre reagál: a használók az Amsterdam Museum közreműködésével készült, térképekkel és tengeri témájú műalkotásokkal szegélyezett 140 méter hosszú üvegpanel mellett juthatnak el a parkolóig. A hullámos, fluid, ívelt formák mind a víz előtt tisztelegnek.

A durva kőből és betonból készült bejárat a kerékpárparkolók hatalmas csarnokába vezet, amelyet víz alatti tetőablakokat formázó lámpatestek világítanak meg. A Wurck a kontrasztos anyaghasználattal olyan érzést kíván kelteni, mintha a belépéskor egy osztriga héját nyitnánk ki, amellyel feltárul a tiszta fehér, világos belső tér – mondja a tervezőiroda egyik alapítója, Oriol Casas Cancer. A kerékpárpark hat mozgólépcsőn keresztül csatlakozik közvetlenül a város metró- és vasúthálózatához.

Az alábbi videó végig is vezet mindezen:


A vízalatti park az amszterdami Centraal pályaudvar környékének felújítására irányuló nagyobb projekt részeként segít csökkenteni az utcán parkoló kerékpárok számát. Becslések szerint naponta százezer utas érkezik a pályaudvarhoz kerékpárral. Sokan tették biciklijüket az állomást körülvevő rendezetlen állványokhoz – a legnagyobb ezek közül olyan hatalmasra nőtt, hogy önmagában is turisztikai látványossággá vált, de a helyieket érthető okokból zavarta. Hely még így is kevés volt, a rendszeresen ingázók kerékpárjaikat a közeli fákhoz, lámpaoszlopokhoz és jelzőtáblákhoz rögzítették – ami tilos –, vagy simán csak letették egy szabad területre, és reménykedtek benne, hogy visszatérésükkor is meglesz még.



Ahogy említettük, nemcsak Amszterdam, hanem az ország is biciklisparadicsom. Számos nagy kapacitású kerékpárparkoló épült már – a legnagyobb, több mint 12 ezer kerékpár befogadására alkalmas Utrechtben. Van föld alatti is, de ez az első vízalatti kerékpárpark, nemcsak az országban, de a hírek szerint világviszonylatban is.

A blogposztban felhasznált képeket az új bicikliparkolóról az építtető wUrck architectuur stedenbouw landschap bocsátotta rendelkezésünkre, fotográfus: Aiste Rakauskaite

A korábbi állapotot mutató kép készítője Fred Romero

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként
tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr5818126010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása