szeged.jpgSzegeden a kontinentális Európa legnagyobb zöld távhőszolgáltató rendszere jöhet létre. A város uniós támogatással modernizálja távhőrendszerét: az energiaellátást a gáz helyett termálvíz biztosítja. A projekt jelentősen csökkenti a város függőségét az orosz gáztól, olcsóbb lesz a városi fűtés, és sokkal kevesebb káros anyag kerül a levegőbe.


Blogunkon, illetve Európa Pont-beli beszélgetésen is sokat foglalkoztunk az Ukrajna elleni orosz agresszió energiapolitikai összefüggéseivel, az európai gázfüggőséggel, és az ezzel kapcsolatos megoldásokkal (például a REPowerEU tervvel). A takarékosság mellett az alternatív, fenntartható, eddig kevésbé alkalmazott energiaforrások használata is megoldást nyújthat – ami összhangban is áll az EU klímaügyi törekvéseivel, a zöld átállással és az ehhez vezető „Irány az 55%!” elnevezésű csomaggal is.

Ilyen fenntartható energiaforrás Magyarországon a geotermikus energia, ami nem csodaszer, de érdemes kihasználni az adottságait. Magyarországon a Dél-alföldi régió rendelkezik a legkedvezőbb adottságokkal, és ezt kihasználva kezdődött nagyszabású fejlesztés Szegeden. A 2018-ban indult, összesen 25 milliárd forintos, 50 százalékban az Európai Unió által finanszírozott beruházás célja, hogy a város eddig teljesen orosz gázra épülő távfűtési rendszerét jórészt átállítsák a geotermikus energia használatára.

szeged2.jpg

A terv Szeged kilenc városrészét érinti. Négyben már tavaly óta geotermikus energiával fűtenek: az elmúlt fűtési szezonban havonta félmillió köbméter gázzal kevesebb kellett a szegedi távhőszolgáltatás működtetéshez, amivel minden hónapban 20–30 millió forintot takarítottak meg.

Jelenleg a maradék öt városrészben folynak a munkálatok, a tervek szerint ezek jövőre állnak át a megújuló energiára. Ha a teljes rendszer elkészül, 28 ezer lakás és 500 intézmény fűtését tudja majd biztosítani, és kevesebb, mint a felére csökkenti a város földgázszükségletét. Ez lesz Európa legnagyobb geotermikus távfűtőrendszere Izlandon kívül.

A projekt végén a kilenc városrész tekintetében 70, a teljes szegedi távfűtés esetében pedig 50 százalékos lesz a geotermikus energia részaránya. A rendszer ráadásul nem csak a fűtést, de a használati víz melegítését is biztosítani tudja. Az 1500-1900 méter mélyről érkező, több mint kilencven fokos víz felmelegíti a fűtőcsöveket, majd 40–50 fokosan visszasajtolják a felszín alá, az erre kialakított kutakba. A vízzel mínusz 6–7 fokig biztosítható a távhőszolgáltatás, ha ennél alacsonyabb a hőmérséklet (a statisztikák szerint a fűtési szezon kétszáz napjából ötvenben), akkor gázzal kell rásegíteni.

Szegeden a távfűtő-rendszer a legnagyobb károsanyag-kibocsátó, a lakások fűtéséhez 27 millió köbméter földgázt és 6,4 millió kilowattóra villamos energiát használnak fel a fűtőművek. A korábbi 55 ezer tonnáról már most 42 ezer tonnára csökkent a távhővel összefüggő károsanyag-kibocsátás, ami a projekt végén 23 ezer tonnával kevesebb lesz évente.

Szegeden korábban – szintén uniós támogatással – már kiépült egy geotermikus fűtési rendszer, amely harminchat közintézményt, zömében a Szegedi Tudományegyetem klinikáit, kollégiumait, oktatási épületeit látja el hőenergiával. A fejlesztés révén a gázfűtés költségeihez képest mára harminc százalékos megtakarítást értek el.

Európában a megújulók közül a geotermikus energiából egyelőre keveset hasznosítanak, pedig szakértők szerint az unió lakosságának nagyjából 25 százaléka él olyan területen, ahol a lakások fűtését így is meg lehetne oldani. A szegedi átállás követendő példa lehet termálvízforrásokkal rendelkező más uniós – például francia, német, olasz vagy szlovák – városok számára is.

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, hallgasd a podcastunkat, kövess minket a Facebookon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és gyere el ingyenes programjainkra, vagy, ha nem lehetséges a személyes jelenlét, kövesd őket online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr4817943696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása