novi1.pngIdén – a luxembourgi Esch-sur-Alzette és a litvániai Kaunas mellett – a vajdasági Újvidék (Novi Sad) Európa kulturális fővárosa (EKF), Szerbiából elsőként. Itthon talán sokan a jelentős magyar kisebbség vagy a többször Európa legjobbjának választott Exit fesztivál miatt ismerhetik Szerbia második legnagyobb városát, amelyet az elmúlt években gyakran emlegetnek „az új Berlinként” is kulturális sokszínűsége és izgalmas alter-színterei miatt. De Újvidék ezeknél sokkal többet kínál – érdemes felfedezni a Duna menti várost, amelyre remek alkalmat ad az EKF program.



Hidak, amelyek összekötnek

„Új hidakért”: ez az évad mottója. Ahogy a programfüzetben fogalmaztak: „egy olyan városban, amelynek identitását a hidak fémjelzik, a címet a város viharos történelme e tanúinak és szimbólumainak szenteltük”. Az Európa Kulturális Fővárosa programkoncepciója összesen négy programhídra épül, amelyek a Szabadság, a Szivárvány, a Remény és a Szerelem nevet viselik, és amelyek összesen nyolc programívre oszlanak. A hidak szimbolikus nevei Újvidéken meglévő értékekre utalnak, valamint azokra, amelyekben soztozni szeretnének Európával. A programívek néhány olyan egyetemes témát emelnek ki, amelyek jelenleg rendkívül fontosak Európában: interkulturalitás, az összetartozás kultúrája, migráció, a nők kreativitása és helyük a tudományban és a kultúrában, fenntarthatóság, a béke kultúrája, a gyermekek mint Európa jövője, hozzáférhetőség. A hidak a szervezők célját is szimbolizálják, hogy a várost és a régió lakóit még jobban összekapcsolják az Európai Unióval, illetve a nyugat-balkáni térség többi részével.
novi2.png


Ipari negyedek újjáélesztése,
nyolc új kulturális színtér

Ahogy sok más kulturális fővárosban, Újvidéken is számos korábban más funkciót ellátó (például ipari) épületnek adtak új életet az EKF program segítségével. Újvidéken és környékén összesen 40 ezer négyzetméternyi kulturális tér rekonstrukcióját, építését és fejlesztését kezdeményezték. Így kapott közel 300 év után új arculatot az Újvidékkel szemközti Péterváradi (Petrovaradin) erőd külvárosa, amelyre a szervezők nemes egyszerűséggel csak a „szerb Montmartre”-ként utalnak. Az Almaš negyedben található egykori selyemfestő üzemet (Slivara) két évszázad után építették újjá, itt most kortárs művészeti kiállításokat rendeznek hangulatos, ipari környezetben. Szintén látványos felújításon ment keresztül a szerbül is csak „Egység”-ként hivatkozott kulturális tér, amely egy omladozó 19. századi kastélyt változtatott pezsgő kulturális központtá – itt jelenleg elsősorban klasszikus zenei koncerteket és workshopokat tartanak.

A programhoz kapcsolódóan összesen nyolc kulturális állomás járult hozzá Újvidék kulturális identitásának újragondolásához: a Svilara, az Egység, a Barka, a Mlin, a Bukovac, a Rumenka, az OPENS és a Caravan mobil kulturális állomás nemcsak kulturális központokká, hanem izgalmas informális találkozópontokká váltak a helyiek és az idelátogatók számára egyaránt. A város az EKF projekt révén egy teljesen új épületegyüttest kapott az újonnan megnyílt, közel egy évszázad után így állandó lakhelyre találó Városi Hangversenyteremmel és a Zene- és Balettiskolával.

novi3.png

novi4.png
 

A „kulturális állomások szimfóniáját” egy videóelőadáson mutatták be újvidéki zenészek, akik a nyolc helyszínen Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóján előadták az Örömódát.

Programok

Újvidék EKF programjában több mint 1 500 kulturális eseménnyel tervez, amelyek olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a migráció, a béke, a multikulturalizmus vagy a nők szerepe a művészetben.

A migráció területéhez kapcsoló programok között szerepel Európa egyik legjobb artistacirkusza, a francia Beta Circus, a barcelonai Gipsy balKan zenekar és a kortárs tánc sztárja, a Franciaországban élő japán művész, Kaori Ito.

Az Európa jövője programív eddig bejelentett nevei és programjai között szerepel többek között a Dublini Színházi Fesztivál (Írország legrégebbi európai színházi fesztiválja), az Associazione Culturale Capotrave / Kilowatt kortárs olasz színházi fesztivál, vagy a göteborgi tánc- és színházi fesztivál.

Koncertet ad majd a „zenei Nobel-díjnak” is nevezett Polar Music Prize-zal kitüntetett, hallássérült brit ütőhangszeres Evelyn Glennie is, kiállítást rendeznek Frank Uwe Laysiepen (Ulay) munkáiból is – akit a performansz, a body art és a Polaroid-fotózás egyik úttörőjeként tartanak számon, és aki Marina Abramovićcsal való hosszú távú magán- és üzleti kapcsolatáról ismert.

Újvidék mára világhírű szülöttei is hozzájárulnak az Európa Kulturális Fővárosa programhoz: a New Yorkban élő és alkotó Aleksandra Vrebalov, a híres szerb-magyar író, Végel László, és a világhírű hegedűművész, Stefan Milenković is szerepet vállalt az évad programjában.

Újvidék EKF programjáról – benne az összes tervezett programról – az évad hivatalos EKF oldalán olvasható részletes információ.

novi5.png

A város már a Covidtól sújtott 2020-ban számos online is követhető programot indított, amelyek eredményeképp több mint félmillióan nézték meg a különböző művészeti eseményeket – koncerteket, kiállításokat, könyvesteket, előadásokat. Újvidék eredetileg 2021-ben viselte volna az EKF címet, de a programokat a világjárvány miatt egy évvel elhalasztották. Már ekkor bemutatták a helyiek számára a kulturális állomások hálózatát is, és elindult a Visit Novi Sad nevű kulturális platform is, amely bemutatja a város legszebb értékeit és sajátos multikulturális jellegét.

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi
bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr2317785840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása