kaunas.pngIdén a luxembourgi Esch-sur-Alzette és a vajdasági Újvidék mellett a litvániai Kaunas lesz Európa kulturális fővárosa. A két folyó találkozásánál fekvő város nemcsak helyi és nemzetközi művészekkel, egész éves programokkal készül az évre, hanem a Bestia képében új mítoszt is teremt Kaunas számára.

Kaunas Litvánia második legnagyobb települése, és korábbi ideiglenes fővárosa. A legenda szerint 1030-ban alapított település a középkorban a Hanza kereskedelmi térség része volt (városi privilégiummal és számos monopoljoggal), ami az építészeten is meglátszik. A Hansa-városokra jellemző vörös téglás épületek, felújított kereskedő- és raktárházak adják Kaunas karakterének egy részét.

A másikat pedig a múlt század harmincas évei és az art deco. 1922-ben ugyanis Lengyelország elfoglalta az újonnan függetlenné vált litván állam fővárosát, Vilniust, így – hangsúlyozottan csak ideiglenesen – kénytelen voltak a fővárost Kaunasba helyezni. A város viszont még meglehetősen fejletlen volt abban az időszakban, így rohamtempóban kellett a fővároshoz méltó infrastruktúrát és arculatot megteremteni – ez pedig a korban jellemző építészeti stílusban történt. Az ideiglenes fővárosi működés egészen 1940–ig tartott, amikor az 1939-ben aláírt Molotov–Ribbentrop-paktum titkos záradéka alapján Vilnius visszakerült Litvániához.

A mintegy 300 ezer lakosú Kaunas az egyik leglitvánabb város: a litvánok aránya 93 százalék. Ez annak is köszönhető, hogy a szovjet korszakban nem telepítettek ide ipari tevékenységeket, így alig található a balti államok sok városára egyébként jellemző orosz kisebbség.

kaunas2.png

Legutóbb tizenhárom éve volt litván város Európa kulturális fővárosa (2009-ben Vilnius), így nem véletlen, hogy Kaunas nagyon – a hivatalos álláspont szerint öt évig – készült az eseményre. A város és az azonos nevű megye 2022-ben mintegy negyven fesztivállal, több mint hatvan kiállítással, több mint 250 színpadi eseménnyel, ugyancsak több mint 250 koncerttel – és olyan nemzetközi ikonokkal, mint Marina Abramović, Yoko Ono vagy William Kentridge – várja a kulturális főváros eseményei iránt érdeklődőket.

A program törekvése emellett, hogy a teljes kaunasi régiót, a helyi lakosságot, alkotókat és különböző szektorokból érkező partnereket is bevonja egy olyan folyamatba, amely során feltárul az európai kultúrák sokszínűsége és benne a helyi identitás is. A Kaunas 2022 egyedisége, hogy új mítoszt alkot, „Kaunas mitikus Bestiáját”, azzal a céllal, hogy egységet teremtő narratívát hozzon létre a város számára. A mítosz egy nagyszabású trilógiában bontakozik ki. Ahogy Chris Baldwin rendező mondja: „Eddig egyetlen város sem próbálta megváltoztatni az életét egy új mítosz megalkotásával. A Bestia metafora, kulturális allegória, amely kérdéseket vet fel a városban és a város lakóiban.”

A január 19-22. közötti nyitóhétvége eseményei a Kortárs kaunasi mítosz Zűrzavar (The Confusion) című első felvonásával tetőztek, amely a kortárs zenét, a gigantikus videóvetítéseket és a slam poetryt ötvözte, hogy a városról mint élő, mindig megújuló csodáról meséljen. Az előadás egyetlen nagy európai színpaddá változtatta a várost, mindenkit az egész éves közös kulturális élményre hangolva. A Zűrzavar ötven helyszínen harminc különböző előadást foglalt magában, 800 litván és külföldi művész és előadó részvételével. Az előadás utáni események mind egy városi játékba épültek be: a közönség Kaunas Bestiájának nyomait keresve a város múzeumaiban, galériáiban, de teljesen váratlan tereiben is találkozhattak kiállításokkal, installációkkal, előadásokkal, és betekintést kaphattak a 2022-ben később rendezendő premierekbe is.

A Zűrzavar az alábbi videón egy 10 perces dokumentumfilm és a megnyitóbeszédek után, 30:40 percnél látható:


A trilógia második része az Összefolyás (The Confluence, május 20-22.). Kaunas Litvánia két legnagyobb folyója, a Nemunas és a Neris összefolyásánál található – a program részei is itt, valamint a folyók mentén lesznek –, de a cím nemcsak ezt szimbolizálja, hanem a kaunasiak és a környező megye lakóinak közösségét, valamint a régió kapcsolatát más európai városokkal. A dátum pedig egybeesik a város születésnapjával.

A többnapos második felvonás nyitánya egy rejtélyes előadás a naplementében. A hétvége alatt akrobaták, kortárs cirkuszi előadók, folyami kirándulások és zenei túrák várják az érdeklődőket Kaunas megye folyó menti városaiba, és ekkor kerül sor a Föld és ég között című nemzetközi sárkányfesztiválra. Zárásként egy Litvániában még soha nem látott méretű vízi show során megismerhetjük a mitikus Bestiát is…

A harmadik felvonás a Szerződés (The Contract, november 25-27.), az Európa kulturális fővárosa év hivatalos záróeseménye, amikor a kaunasiak aláírják a magukkal és a városukkal kötött szerződést, és fogadalmat tesznek arra, hogy ettől a pillanattól kezdve hosszú és boldog életet élnek.

A Szerződés maga egy kifejezetten erre az alkalomra komponált kortárs opera, Litvánia több száz művészének előadásában. A hétvégén pedig Kaunas különböző köztereit európai testvérvárosokból és más európai kulturális fővárosokból hozott kortárs fényinstallációk díszítik majd. Vasárnap hatalmas audiovizuális show zárja majd az évet, de a Bestia a városban marad, és őrzi az itt élők által megkötött szerződést...

kaunas3.png

A trilógián kívül Kaunas 2022-höz kapcsolódóan számos fesztivál indult, amely idén éri el csúcspontját.  A Boldogság Nemzetközi Napja, az Európa Kulturális Fővárosa Fórum, a Kortárs Szomszédságok, az Európai Ifjúsági Fesztivál, a ConTempo nemzetközi előadóművészeti fesztivál, a Fluxus Fesztivál, a Kaunas Design Event – az UNESCO Kreatív Design Városa címének megünneplése alkalmából –, valamint a CityTelling Fesztivál, amely minden októberben újragondolja Kaunas és az azt alkotó emberek soknemzetiségű emlékezetét.

A programokkal kapcsolatos minden további információ ittmegtalálható.

Fotók: Erika Žigutytė (Pexels), Misael Silvera (Pexels), Makalu (Pixabay)

---

Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

0 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr3617388452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása