fra_hagyma.pngMindig igyekszünk nektek az aktuális szezonhoz passzoló hagyományos receptet ajánlani, hogy tudjuk ötletekkel segíteni, ha valaki odafigyelve a termési idényekre szeretne kicsit fenntarthatóbb konyhát vinni. Szerencsére szépen lassan véget ér az „ínségesebb” téli időszak, és nemsokára túlléphetünk az idényhez igazodva a gyökérzöldségekre, krumplira, hagymákra és a hasonló, télen is frissen elérhető terményekre alapozó ételeken. Most még utoljára azért a téli időszakra tökéletes receptet hoztunk nektek: a franciák híres soupe à l'oignon-ját, azaz hagymalevesét.

Paraszti konyhából előkelő éttermekbe

Bár eredetileg szerény paraszti étel volt – mivel a történelem során a hagyma bősége és könnyű termeszthetősége miatt gyakran a szerényebbek ételének tekintették –, a hagymaleves ma már a francia konyha egyik legértékesebb ételének számít. Egyszerűen elkészíthető fogás, amelyhez csupán pár alapélelmiszer szükséges, de fontos része a dinsztelt, vagy karamellizált hagyma és – lehetőleg – jóféle alaplé vagy húsleves is.  A leves állandó kísérői, a tetejére kerülő ropogós, sajtos kenyerek (croûtes) teszik különlegessé a fogást. A sajtos változat hagyományos elkészítésekor a már elkészült leves a végén még a sütőbe kerül, ahol a pirított kenyérre helyezett sajt megolvadva aranyszínű kérget von a kenyérre.

A francia hagymaleves gazdag történelemmel és hosszú hagyománnyal rendelkező étel. A hagymát már a római kor óta használják a franciák, és a középkor óta ismerik a hasonló levest. Ez a francia klasszikus az idők során sokat változott, végleges formája a 17. században alakult ki. Egy legenda szerint maga XV. Lajos király találta fel, aki késő este egyik vadászházában felfedezte, hogy csak hagymája, vaja és pezsgője van. Megfőzte a három hozzávalót, és elkészítette az első francia hagymalevest. Más történetek XIV. Lajos királynak tulajdonítják ezt a specialitást.

Bárhogy volt is, az 1960-as évekig elsősorban egyszerű és kiadós hagyományos ételként volt ismert, de mikor a francia konyha világszerte egyre népszerűbbé vált, a hagymaleves lett az egyik legelterjedtebb képviselője . Ma már szinte minden hagyományos francia étteremben megtalálható, ahol általában előételként szolgálják fel.

Ezerféle változat

Elkészítésére rengeteg variáció létezik a hagyma fonnyasztásának / karamellizálásának idejétől, vagy a ropogós kruton elkészítésének módjától függően, attól, teszünk-e bele bort vagy kihagyjuk, épp csirkés alaplével vagy borjúhúslevessel öntjük fel. Egy azonban biztos: tejszín nem kell bele!

A klasszikus francia leves elkészítésének vannak azért hagyományos lépései: az első mindig a hagyma dinsztelése vagy karamellizálása. Ha karamellizáljuk, a megfelelő állag és szín elérése a hagyma típusától és a hőfoktól függően akár néhány órát is igénybe vehet. Amikor  elérte a kívánt állapotot, folyadékot – általában húslevest vagy vizet – adunk hozzá, és forrás után takaréklángon hagyjuk a levest főni. Liszttel sűríthető, akár a folyadék hozzáadása előtt, akár utána. Miután tálakba szedtük a kész levest, száraz kenyeret vagy pirított krutont teszünk rá. A sajtos változathoz a levest tűzálló edény(ek)be merjük, és bőséges mennyiségű reszelt sajtot teszünk a tetejére tett pirított kenyérre, és az egész edényt a grillsütő alá tesszük, hogy a sajt megolvadjon és szép aranyszínű kérget kapjon.

fra_hagyma2.png

A soupe à l'oignon receptje

Az alábbi recept a Taste Atlas által is ismertetett, 1961-es kiadású Larousse Gastronomique-ban szereplő leíráson alapszik – ez az egyik legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető variáció.

Hozzávalók

- 250 g vöröshagyma
- 25 g liszt
- 2 l húsleves / alaplé, vagy víz
- szeletelt és szárított kenyér
- sajt (lehetőleg Gruyère vagy Comté)
- vaj a pirításhoz

Elkészítés

A hagymát felkarikázzuk, majd a vajban addig pároljuk, amíg megpuhul és áttetszővé válik.

Amikor már majdnem megpirult, megszórjuk liszttel, és néhányszor megkeverjük, hogy összeálljon.

Ekkor ráöntjük a húslevest vagy a vizet, majd főzzük 25 percig.

A levest öntsük tűzálló tálba, rendezzük a tetejére az előre megpirított kenyereket. Szórjuk meg  reszelt sajttal és egy kevés olvasztott vajjal, majd a sütőben süssük aranybarnára.

Bon appétit!

Borítókép forrása: Flickr/sousvideguy, CC-BY-2.0;

---
Az Európa Pont az Európai Bizottság és Európai Parlament információs és kulturális központja a budapesti Millenáris Parkban. Az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, beszélgetéseknek ad teret, embereket hoz össze európai témákhoz és kultúrákhoz kapcsolódóan.

Olvasd el többi bejegyzésünk, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebookon, Instagramon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján és nézd meg programjainkat online!

4 Vissza

A bejegyzés trackback címe:

https://europapont.blog.hu/api/trackback/id/tr217432266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2022.02.12. 21:00:33

2 liter alapléhez nem túl kevés a 25 deka hagyma? Vagy fordítva: 25 deka hagymához nen túl sok a 2l alaplé? Csak úgy kérdezem... az arányérzékemet bántja. Nem érzem úgy, hogy ilyen arányok mellett az a leves elég sűrű lesz a dinsztelt-karamelizált hagymától.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2022.02.13. 06:33:27

A hagymát én is karamellizálódásig pirítom, de 2 l alapléhez kb fél kg hagymát. A levest főzőtejszín és liszt keverékével sűrítem. Fokhagymás zsemleszeleteket pirítok, ezt adom hozzá, a tetejére ahogy a recept is mondja sajtot reszelek/olvasztok.
Nagyon szeretem. Tetszett a poszt, szépek a képek, éhes lettem!

DFK 2022.02.14. 08:47:40

Én is szeretem. Életem legrosszabb francia hagymalevesét Párizsban sikerült ennem.
süti beállítások módosítása